Το ιδανικό pairing για τα 2 δημοφιλέστερα κρασιά

Οι μόνες απαντήσεις που χρειάζεσαι στο ερώτημα "με τι συνοδεύονται άψογα τα Chardonnay και Cabernet Sauvignon;".

Ένα από τα πιο δύσκολα γαστρονομικά tasks που μπορείς να θέσεις στον εαυτό σου, είναι να βρεις τους τελειότερους συνδυασμούς φαγητού με κρασί - το Wine Pairing ντε. Τουλάχιστον, όσον αφορά τις δύο πιο δημοφιλείς ποικιλίες του πλανήτη, τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ απλά. Με ποια φαγητά λοιπόν θα συνοδεύσεις τα Chardonnay και Cabernet Sauvignon; Δεν χρειάζεται να βαδίσεις στα χνάρια της υψηλής γαστρονομίας. Αντιθέτως, θα πορευτείς από το σίγουρο μονοπάτι των comfort επιλογών. 

Chardonnay: Σαλάτες, τηγανητό κοτόπουλο και αυθεντική carbonara

Το ιδανικό pairing για τα 2 δημοφιλέστερα κρασιά

Μιλώντας για το Chardonnay, αναφερόμαστε σε μία από τις πιο πληθωρικές ποικιλίες που υπάρχουν και ενδεχομένως την πιο ευπροσάρμοστη. Τα συγκεκριμένα σταφύλια, οπουδήποτε κι αν παράγονται στον πλανήτη, δίνουν ένα φινετσάτο τελικό αποτέλεσμα με γευστικό πλούτο, πολυπλοκότητα, φρουτώδεις νότες και αρώματα βουτύρου και ξηρών καρπών, έχοντας παράλληλα μέτρια έως υψηλή οξύτητα. Αυτά είναι ασφαλώς τα κοινά χαρακτηριστικά που παρατηρούνται οπουδήποτε, καθώς το χρώμα μπορεί να ποικίλει -από ωχρό λεμονοπράσινο μέχρι έντονο χρυσαφί- αναλόγως περιοχής και τρόπου οινοποίησης. 

Οι πλούσιες γευστικές του κατευθύνσεις το καθιστούν ιδανικό για σαλάτες με πυκνές και έντονες σάλτσες και dressings. Μία εξαιρετική επιλογή είναι μία σαλάτα iceberg, πανσέτα και Buttermilk Ranch Dressing.

ΣΑΡΝΤΟΝΕ ΜΕ ΣΑΛΑΤΑ

Η συνταγή για το Buttermilk Ranch Dressing

Υλικά

  • 1/2 κρεμμύδι
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 φλ. μαγιονέζα
  • 1/4 φλ. creme fraiche
  • 1/4 φλ. buttermilk
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 πρέζα σαφράν

Εκτέλεση

  1. Βάζεις το σκόρδο και το κρεμμύδι στο μπλέντερ και τα ψιλοκόβεις.
  2. Προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά και ομογενοποιείς το μείγμα. 
  3. Ρίχνεις αλάτι και πιπέρι καθώς και το σαφράν. 
ΣΑΡΝΤΟΝΕ ΜΕ ΤΗΓΑΝΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

Τραγανό, αλμυρό και συνήθως ζεστό, το τηγανητό κοτόπουλο χρειάζεται σχεδόν πάντοτε έναν δροσερό συνοδοιπόρο. Ξέχνα λοιπόν την αγαπημένη σου pilsner και προτίμησε ένα ποτήρι Chardonnay, που θα σου προσφέρει έναν απροσδόκητα νόστιμο συνδυασμό. Μπορείς να βρεις μία ενδιαφέρουσα συνταγή για τηγανητό κοτόπουλο εδώ.

ΣΑΡΝΤΟΝΕ ΜΕ ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ

Ολοκληρώνοντας με την περίπτωση του Chardonnay, η αυθεντική carbonara μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ενός άψογου παντρέματος φαγητού και κρασιού. Η μοναδική ισορροπία ανάμεσα στα υλικά της pasta δένει σχεδόν με κάθε στοιχείο του εν λόγω οίνου. Τη συνταγή για την original carbonara θα τη δεις εδώ.

Cabernet Sauvignon: Cheeseburger και κέικ σοκολάτας

ΚΑΜΠΕΡΝΕ ΣΟΒΙΝΙΟΝ

Πρόκειται για την πιο πολυφυτεμένη ποικιλία σταφυλιού στον πλανήτη και μόνο λίγοι δεν είναι εκείνοι που πιστεύουν πως μιλάμε για τον βασιλιά των ερυθρών. Μπορεί να καλλιεργηθεί οπουδήποτε -μέχρι και στην έρημο Γκόμπι- αλλά παρουσιάζει στο 100% τα πλεονεκτήματα και τον χαρακτήρα του όταν βρει βραχώδη εδάφη, που μπορούν να αποστραγγιστούν καλά. Το γεγονός πως προέκυψε ουσιαστικά από τη διασταύρωση των ποικιλιών Cabernet Franc και Sauvignon Blanc, επιτρέπει στο συγκεκριμένο κρασί να χτίσει ένα γευστικό προφίλ που διατηρεί χαρακτηριστικά κι από τις δύο, συν αρώματα πιπεριού, νότες σοκολάτας γάλακτος, φρούτων και ευκάλυπτου, καθώς και εύκολο σώμα με μέτριες οξύτητες.

ΚΑΜΠΕΡΝΕ ΜΕ ΤΣΙΖΜΠΕΡΓΚΕΡ

Η ιδέα να προτιμήσεις το Cabernet Sauvignon ως side drink για ένα medium-rare cheeseburger (ενός δηλαδή εκ των πιο λιπαρών sandwiches του κόσμου) μπορεί να αποδειχθεί κάτι παραπάνω από φανταστική, με γεύσεις που αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλεπιδρούν. Ρίξε λοιπόν μία ματιά στη συνταγή για το τέλειο cheeseburger.

Last but not least, το γλυκό. Κάθε πλούσιο γεύμα οφείλει να έχει το φινάλε που του αξίζει και η περίπτωση ενός πλούσιο κέικ σοκολάτας με frosting από τυρί ricotta και κερασάκια Luxardo φαντάζει κάτι παραπάνω από ονειρώδης. Ασφαλώς, μπορεί να ταιριάξει με το Cabernet Sauvignon.

ΚΑΜΠΕΡΝΕ ΜΕ ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Η συνταγή για το κέικ σοκολάτας

Υλικά

  • 4 μεζούρες chips σοκολάτας
  • 2 φλ. καφέ espresso
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. μαγερική σόδα
  • 1 κ.γ.  baking powder
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 1/4 φλ. ζεστό βούτυρο
  • 1 3/4 φλ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 κ.γ. βανίλια
  • 1 κούπα γάλα
  • 3 κούπες τυρί ricotta
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • κερασάκια Luxardo, μαζί με το σιρόπι τους

Εκτέλεση

  1. Ρίχνεις τον espresso σε ένα μικρό κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά τον ανακατεύεις μαζί με τα chips σοκολάτας, ώστε αυτά να λιώσουν.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύεις το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, το baking powder και το αλάτι. Έπειτα, προσθέτεις σε αυτό το μείγμα βούτυρο και ζάχαρη.
  3. Χτυπάς τα αυγά και τα προσαρμόζεις στο παραπάνω μείγμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως. 
  4. Ρίχνεις το γάλα και τη βανίλια, ανακατεύεις μέχρι να γίνει λείο το μείγμα. 
  5. Το τοποθετείς σε ένα στρογγυλό ταψί και ψήνεις για 40 λεπτά στους 180°C.
  6. Αφού το κέικ ετοιμαστεί, το αφήνεις να κρυώσεις και φτιάχνεις το frosting, ανακατεύοντας τη ricotta με ζάχαρη. Προσαρμόζεις την επικάλυψη στο κέικ.
  7. Ολοκληρώνεις, γαρνίροντας με τα κερασάκια Luxardo και το σιρόπι τους. 

Διάβασε ακόμη για το τέλειο cocktail and food pairing, τη γαστρονομική αντεπίθεση της πίτσας και τη σημασία της λίστας ελαιολάδου στα ελληνικά εστιατόρια.


Φωτογραφίες © Esquire US

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.