Ένα σπάνιο single malt από την Aston Martin και το Bowmore

Το βρετανικό luxury brand συνεργάζεται με το αποστακτήριο του Islay για ένα συλλεκτικό ουίσκι.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 27 Νοεμβρίου 2020

To 2020, ανάμεσα σε όλα τα δεινά που προκάλεσε, επιφύλασσε μία μεγάλη έκπληξη για τους φίλους τόσο των 4 τροχών όσο και του σκωτσέζικου ουίσκι. Κι αυτό γιατί η Aston Martin αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις της με το Bowmore και να παρουσιάσουν το περιορισμένης έκδοσης single malt Black Bowmore DB5 1964.

Η εμβληματική βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία συνεργάστηκε με το θρυλικό αποστακτήριο ουίσκι από το Islay, για να γιορτάσουν ένα έτος που σήμαινε πολλά και για τις δύο πλευρές: το 1964.

Για το Bowmore, η εν λόγω χρονιά ήταν σημαντική καθώς η άφιξη ενός καινούριου -τότε- boiler επέτρεψε στο αποστακτήριο να περάσει στη νέα εποχή, με τον άνθρακα να δίνει τη θέση του στον ατμό (για τη θέρμανση των αμβύκων). Η πρώτη απόσταξη μετά από αυτό είχε ως αποτέλεσμα το επικό Black Bowmore, ένα "σκοτεινό" και πολύπλοκο single malt ουίσκι. Το Black Bowmore αποστάχθηκε για πρώτη φορά στις 5 Νοεμβρίου 1964 και ένα είναι από τα πιο περιζήτητα single malts που δημιουργήθηκαν ποτέ. Έκτοτε, έχουν υπάρξει μόλις 5 ακόμη εμφιαλώσεις του και συνολικά 6.000 φιάλες. 

Ένα σπάνιο single malt από την Aston Martin και το BowmoreBowmore
ΟΥΙΣΚΙ ΑΣΤΟΝ ΜΑΡΤΙΝ BOWMORE 2Bowmore

Από την άλλη, η Aston Martin λάνσαρε εκείνη τη χρονιά το ίσως πιο εμβληματικό αυτοκίνητό της. Η DB5 είχε ξεκινήσει να παράγεται ήδη από το 1963 αλλά όλα άλλαξαν όταν, ένα χρόνο μετά, βρέθηκε στο τιμόνι της ένας τύπος που ονομαζόταν Bond. James Bond.

To Black Bowmore DB5 είναι μία καλή δικαιολογία για να γιορταστεί από κοινού μία παράλληλη συνιστώσα στο timeline των δύο εταιρειών και να δημιουργηθεί hype στην αγορά, ή πιο ορθά μεταξύ των συλλεκτών. Θα κυκλοφορήσουν μόλις 25 μπουκάλια μέχρι το τέλους του 2020, με το κάθε ένα από αυτά να κοστολογείται στα $65.000.

Το συγκεκριμένο ουίσκι 31 ετών έχει ωριμάσει σε oloroso sherry βαρέλια, με 49.6% ABV.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το δημοφιλέστερο cocktail του κόσμου αυτή τη στιγμή

Όχι, δεν είναι αυτό που νομίζεις, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας οδηγός για την World Cocktail Day

Η 13η Μαΐου είναι πάντοτε μία καλή αφορμή για να πιούμε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας μυστικός κήπος στο αίθριο του Alexander’s Lounge

Το νέο all-day lounge του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία υπόσχεται κομψές αποδράσεις στην καρδιά της Αθήνας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το πιο ακριβό κρασί του κόσμου έρχεται από το διάστημα

Πόσο μπορεί να κοστίζει ένα Château Petrus του 2000, που πέρασε 14 μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό;

Γραφει Μπαμπης Δουκας