Τα ουίσκι των Χριστουγέννων

Δεν χωρά αμφιβολία πως έχουμε μπει για τα καλά στην whisky season. Φρόντισε να γιορτάσεις καταλλήλως.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 22 Δεκεμβρίου 2020

Ο χειμώνας είναι εδώ, το ίδιο και οι γιορτές των Χριστουγέννων. Οπότε αντιλαμβάνεσαι πως, μοιραία και σχεδόν νομοτελειακά, το ουίσκι θα κυριαρχήσει. Άλλωστε, δύσκολα φαντάζεται κάποιος τα Χριστούγεννα χωρίς ουίσκι, χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει χρονικό περιορισμό του βασιλιά των spirits στις συγκεκριμένες ημέρες. Ακολουθούν κάποιες προτάσεις για να μην χαθείς στο πλούτο των επιλογών που προσφέρει το εν λόγω ποτό.

The Macallan Edition No.6

Τα ουίσκι των Χριστουγέννων

Το The Macallan αποκαλύπτει το Edition No. 6, μια νέα περιορισμένη έκδοση single malt whisky, που τιμά τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της φύσης του κτήματος The Macallan, και την έντονη ζωοφόρο δύναμη που την τροφοδοτεί, τον ποταμό Spey. Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο whisky που παρουσιάζει αρώματα φρέσκων φρούτων, μοσχοκάρυδου και καραμέλας βουτύρου, βουτηγμένα σε ξύλο και γεύσεις από ώριμο δαμάσκηνο, έντονα γλυκά πορτοκάλια και κανέλα, που εξελίσσονται σε μπαχαρώδη στοιχεία, κρεμώδη σοκολάτα και καψαλισμένο ξύλο στην επίγευση.

Jameson

ΟΥΙΣΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ JAMESON

Πολλά μπορεί να πεις κανείς για το πιο γνωστό και best selling ιρλανδικό ουίσκι παγκοσμίως αυτή τη στιγμή. Το Jameson ταξιδεύει το Iρλανδέζικο πνεύμα σε πάνω από 120 χώρες, συνεχίζοντας την παράδοση που καθιέρωσε από το 1780 ο John Jameson, όταν και ίδρυσε την ποτοποιία του στο Δουβλίνο, βασιζόμενος στην "Sine Metu” (χωρίς φόβο) φιλοσοφία του. Ουίσκι τριπλής απόσταξης, παράγεται από το καλύτερο κριθάρι της Ιρλανδίας και καθαρό κρυστάλλινο νερό. Ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παλαίωση bourbon και sherry. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το γνωστό χρυσαφί απόσταγμα με φρουτώδες άρωμα και απαλές νότες δρύινου ξύλου. Η γεύση του είναι εξαιρετικά απαλή, γλυκιά, με νότες βανίλιας. 

Port Charlotte Scottish Barley 10 Years Old

ΟΥΙΣΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ PORT CHARLOTTEΈνα ιδιαίτερο ουίσκι που προέρχεται από το αποστακτήριο Bruichladdich, στο Islay. Η μύτη του βγάζει έντονα θαλασσινό αέρα και ιώδιο, στοιχεία που παντρεύονται με σύκα και βανίλια - η τελευταία είναι το δώρο των βαρελιών bourbon στα οποία παλαιώνει. Η γεύση του είναι πλούσια και γεμάτη, με νότες καπνισμένου κριθαριού και μαύρων φρούτων, ενώ υπάρχουν σαφείς νύξεις καφέ και ζαχαρωτών που ολοκληρώνονται από ένα απολαυστικό, μακράς διάρκειας τελείωμα.

Benriach

Το αποστακτήριο Benriach, στο βόρειο Speyside από το 1898, λανσάρει τη νέα, ανανεωμένη εμφάνισή του και επιλεγμένες νέες κυκλοφορίες. Γνωστό για την μακρόχρονη παράδοση της απόσταξης κλασικών, τυρφωδών και τριπλά αποσταγμένων ουίσκι, όπως και για το μεγάλο του απόθεμα από εκλεκτά βαρέλια από όλο τον κόσμο, το χαρτοφυλάκιο είναι καλλιτεχνικά δημιουργημένο από την Master Blender Dr. Rachel Barrie και την ομάδα της. Στο νέο Original Ten, μπορεί να διακριθεί ένας πλούσιoς, στρογγυλεμένος χαρακτήρας βύνης, ενώ το The Twelve εξισορροπεί την πλούσια γεύση βύνης με τα πρόσθετα στρώματα της πολυπλοκότητας sherry και φρούτων, φτάνοντας στο αποκορύφωμα των δώδεκα ετών. 

ΟΥΙΣΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ BENRIACH

Το Smoky Ten αναδεικνύει τη γλυκιά καπνιστή γεύση του Benriach, εμπλουτισμένη μέσα από καινοτόμους συνδυασμούς βαρελιών bourbon, ρούμι και φρέσκιας βελανιδιάς. Παράλληλα το Twenty One, που καταφθάνει στην ελληνική αγορά σε limited ποσότητα, προσφέρει μια μοναδική εμπειρία αναδεικνύοντας την εξαιρετική ενσωμάτωση της γεύσης που προκύπτει από δεκαετίες ωρίμανσης.

Glenfiddich

Το αποστακτήριο του Speyside είναι ένα από τα πιο πολυβραβευμένα όσον αφορά τα single malts, με πιο χαρακτηριστικό εκπρόσωπό του το Glenfiddich 12 Y.O.

ΟΥΙΣΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ GLENFIDDICH

Ωριμάζει σε αμερικάνικα και ευρωπαϊκά βαρέλια για τουλάχιστον 12 χρόνια, αποκτώντας κομψό χαρακτήρα, που πλαισιώνεται από ευχάριστο άρωμα δημητριακών και μελιού με ανθικές και ορυκτές νότες. Στο στόμα είναι απαλό, με έντονη γεύση γλυκών μπαχαρικών και φρουτώδη αίσθηση.

Τullamore D.E.W.

ΟΥΙΣΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ TULLAMORE DEW

Το Tullamore Dew είναι το αυθεντικό Irish whiskey που έχει στο DNA του τα βασικά χαρακτηριστικά της Ιρλανδικής ψυχής: θάρρος, ανεξαρτησία, υπερηφάνεια, ανοιχτόκαρδη διάθεση. Το πρώτο οργανωμένο αποστακτήριο δημιουργήθηκε το 1829 από τον Michael Molloy, στην πόλη Tullamore, στην καρδιά της Ιρλανδίας, ένα μέρος με μακρά παράδοση στην απόσταξη. Όμως αυτός που έθεσε το αποστακτήριο σε πλήρη λειτουργία ήταν ο Daniel E. Williams (D.E.W.) το 1890, από τον οποίο το Tullamore Dew πήρε το ονομά του.

O εγγονός του, Desmond, συνέχισε να καινοτομεί και ήταν αυτός που εγκαινίασε την διαδικασία της "τριπλής ανάμιξης" (triple blend). Μέχρι και σήμερα το Tullamore Dew δημιουργείται με την ανάμιξη τριών ουίσκι: malt, grain & pot still, ενώ στην ξεχωριστή τεχνική δημιουργίας του οφείλει την ήπια, απαλή και "στρογγυλεμένη" γεύση του.

Chivas Extra 13 Ετών

Το μοναδικό blended whisky 13 ετών σου συστήνει μία νέα, ακόμη πιο πλούσια γεύση χάρη στο ότι ένα μέρος των whiskies που το αποτελούν έχει παλαιωθεί σε βαρέλια που είχαν φιλοξενήσει Oloroso Sherry από την Ισπανία. Κύριο χαρακτηριστικό του Chivas Extra 13 Ετών είναι η ακόμα πιο έντονη και πολύ-επίπεδη γεύση του.

ΟΥΙΣΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ CHIVAS 13 YOΕντάσεις και αρώματα που μόνο αυτά τα βαρέλια θα μπορούσαν να του δώσουν: Νότες από ώριμα οπωροφόρα φρούτα, γλυκά μπαχαρικά όπως κανέλα και γαρύφαλλο, ώριμα κόκκινα φρούτα με κυρίαρχη τη σταφίδα και φυσικά αρώματα βρεγμένου ξύλου και ξηρών καρπών.

Johnnie Walker

Ασφαλώς και γνωρίζεις το Johnnie Walker. Το ίσως δημοφιλέστερο brand σκωτσέζικου ουίσκι στον κόσμο, παρουσιάζει τρείς νέες συλλεκτικές φιάλες, για τις ετικέτες του Red, Black και Gold Label Reserve, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από τότε που ο John Walker ξεκίνησε το ταξίδι του από τις τέσσερις γωνιές της Σκωτίας για να φτάσει στις τέσσερις γωνιές του κόσμου. Έντονα χρώματα (κόκκινο-μαύρο-χρυσό), εμπνευσμένα από τις αντίστοιχες τρεις ετικέτες, σε συνδυασμό με την τεχνική color block, καθιστούν αυτές τις limited edition φιάλες, μια εντυπωσιακή προσθήκη στη συλλογή των απανταχού whisky lovers, και όχι μόνο.

ΟΥΙΣΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ JOHHNIE WALKER

Με το εμβληματικό απόσταγμα να παραμένει ίδιο και στις τρεις ετικέτες, αυτές οι συλλεκτικές φιάλες, αποτελούν επίσης μια ξεχωριστή πρόταση δώρου, αλλά και μια εξαιρετική ευκαιρία για όσους whisky enthusiasts κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην εξερεύνηση και ανακάλυψη του πολύπλευρου κόσμου του σκωτσέζικου ουίσκι.  

Cutty Sark 

ΟΥΙΣΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ CUTTY SARKΌταν αναφέρεται κανείς στο Cutty Sark, συνειρμικά σκέφτεται το αυθεντικό, φυσικά ανοιχτόχρωμο Σκωτσέζικο whisky και το θρυλικό ιστιοφόρο, σύμβολο της περιπέτειας.  O κομψός και ισορροπημένος χαρακτήρας του, η ιδιαίτερη διαδικασία παραγωγής του, χωρίς την παραμικρή νύξη καπνού αναδεικνύει ιδιαίτερα τα ανθικά και λεμονάτα χαρακτηριστικά του. 

Για να υπάρχει αυτός ο χαρακτήρας,  τα καλύτερα malt και grain whiskies, "παντρεύονται” με την πλέον σπάνια στις μέρες μας διαδικασία σε δρύινα βαρέλια . Η πολύπλοκη και ιδιαίτερη αυτή διαδικασία, είναι ο καλύτερος τρόπος  να εξασφαλίσει ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα διατηρώντας τα αρώματα και την υφή που αναδεικνύει  την άριστη τέχνη του blending. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν το Cutty Sark whisky να ξεχωρίζει όλα αυτά τα χρόνια ως ένα ευκολόπιοτο whisky, ευγενικό με σύνθετο άρωμα. Το φυσικά ανοιχτόχρωμο μοναδικό αυτό blend  είναι μια κλασικά επιτυχημένη και αγαπημένη επιλογή. 

Raven

ΟΥΙΣΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ RAVEN

Απαλό και αρωματικό με μακρά επίγευση, το Raven Rare είναι ένα New Age Premium Blended Scotch Whisky, αποτέλεσμα ενός μοναδικού "παντρέματος", όπου τα παλιό συναντά το καινούριο, σ' ένα μοναδικό συνδυασμό δυο ξεχωριστών αποστακτηρίων. Ο ανατρεπτικός χαρακτήρας του Raven Rare οφείλεται στο μαγικό αυτό συνδυασμό, των Speyside Malts με Grain Whiskies και τη συνάντηση ενός από τα πλέον ιστορικά αποστακτήρια της Βόρειας Σκωτίας, του Glen Moray, με το Glen Turner, που θεωρείται το πιο σύγχρονο αποστακτήριο της Σκωτίας. 

Το Raven ωριμάζει προσεκτικά σε βαρέλια που έχουν προηγουμένως χρησιμοποιηθεί για παραγωγή bourbon και έχει βαθύ χρυσαφένιο χρώμα, είναι γλυκόπιοτο και αναδεικνύει μεγάλη γκάμα αρωμάτων που συνθέτουν ένα blend με απαλό αλλά και πολύπλοκο φρουτώδη χαρακτήρα, και εξαιρετικά εναρμονισμένα στοιχεία παλαίωσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.