Kορυφαίες ετικέτες για την International Whiskey Day

Κάποια από τα καλύτερα bourbons και rye ουίσκι που κυκλοφορούν.

Whisky ή whiskey; Οι Σκωτσέζοι και οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν τον πρώτο όρο, ενώ οι Ιρλανδοί και οι Αμερικανοί τον δεύτερο. Στη δεύτερη περίπτωση μιλάμε ουσιαστικά για το bourbon, το rye και το ιρλανδέζικο αλλά όπως και να έχει αναφερόμαστε στο ίδιο ακριβώς πράγμα, που είναι ασφαλώς το ουίσκι. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού έχουν καθιερώσει την 27η Μαρτίου ως τη διεθνή ημέρα whiskey, σε έναν θεσμό που ξεκίνησε το 2008 με τη διεθνή ονομασία International Whisk(e)y Day - υπάρχει ασφαλώς και η World Whisky Day που συνηθίζεται να γιορτάζεται το τρίτο Σάββατο κάθε Μαΐου.

Παραδοσιακά πια, λαμβάνουν χώρα αρκετές εκδηλώσεις σε πολλά μέρη των ΗΠΑ και της Ιρλανδίας -κάτι που φυσικά δεν θα γίνει φέτος για τους γνωστούς λόγους- με μεγάλο μέρος των εσόδων από αυτές να πηγαίνει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Τιμάμε την ημέρα, με 10 άξιους αμερικανικούς εκπροσώπους του είδους.

Woodford Reserve

Kορυφαίες ετικέτες για την International Whiskey Day

Το Woodford Reserve Rye ξεκίνησε από το Woodford Reserve Distillery, το 1812. Η απόσταξη, η ωρίμανση και η εμφιάλωση του Kentucky Straight Rye Whiskey, πραγματοποιείται εξ’ ολοκλήρου στο Κεντάκι και η μοναδική διαδικασία που ακολουθείται έχει σαν αποτέλεσμα μια απόλυτα ισορροπημένη γεύση με έντονα και πικάντικα χαρακτηριστικά. Ξεχωρίζει για τις έντονες νότες σίκαλης, μαύρου πιπεριού και κέδρου, που αναμειγνύονται υπέροχα με τα ελαφρά στοιχεία αμυγδάλου και αχλαδιού. Συμπληρώνονται με ένα μακρύ και ταυτόχρονα πικάντικο τελείωμα.

Knob Creek

ΚΑΛΥΤΕΡΑ WHISKEY KNOB CREEK

Η Small Batch Collection του Jim Beam δημιουργήθηκε από τον πρώην master distiller Booker Noe το 1992, στο Κλερμόντ του Κεντάκι. Ήταν μία εποχή όπου το bourbon αντιμετώπιζε πολλές δυσκολίες. Το Knob Creek ωριμάζει μεταξύ άλλων σε μικρότερα βαρέλια για να δώσει μία καλύτερη αλληλεπίδραση ουίσκι-ξύλου. Πρόκειται για ένα πλούσιο και ώριμο ουίσκι, με γεμάτο στόμα και πικάντικη μύτη. Ιδιαίτερη και η επίγευση βανίλιας.

Wild Turkey

ΚΑΛΥΤΕΡΑ WHISKEY WILD TURKEY

Πρόκειται για ένα κλασικό και ανεπιτήδευτο αμερικανικό ουίσκι, που φτιάχνεται ακατάπαυστα από το 1869 στο Lawrenceberg του Κεντάκι (και αφού έκλεισε μόνο από το 1919 μέχρι το 1933 λόγω Ποτοαπαγόρευσης). Το όνομα του προέρχεται από το κυνήγι της "άγριας γαλοπούλας", όταν και οι κυνηγοί περιμένοντας το θήραμά τους, έπιναν bourbon. Περιέχει ένα μεγάλο ποσοστό από απόσταγμα σίκαλης που παλαιώνει σε έντονα καπνισμένα βαρέλια, με πικάντικο και γεμάτο μπαχαρικά αρωματικό χαρακτήρα που συνδυάζεται αρμονικά με βανίλια και νότες καβουρδισμένου καφέ. Η γεύση του χαρακτηρίζεται από καραμέλα και μέλι. 

Elijah Craig

ΚΑΛΥΤΕΡΑ WHISKEY ELIJAH CRAIG

Αυτό το θαυμάσιο bourbon φτιάχνεται σε ένα από τα κορυφαία αμερικανικά αποστακτήρια της βόρειας Αμερικής, το Heaven Hill, και έχει βραβευτεί αρκετές φορές. Ο χαρακτήρας και η ποιότητά του ικανοποιούν κάθε πραγματικό φίλο της κατηγορίας. Είναι ένα έντονο και πλούσιο spirit, με αρώματα ξύλου και μοσχοκάρυδου. Στη γεύση του κυριαρχεί η βανίλια και η καραμέλα, όπως και τα εσπεριδοειδή.

Four Roses

ΚΑΛΥΤΕΡΑ WHISKEY FOUR ROSES

Η ιστορία για το θρυλικό brand ξεκινά στο Κεντάκι του 19ου αιώνα. Πλέον κυκλοφορούν 7 διαφορετικά προϊόντα με την ετικέτα Four Roses. Τα περισσότερα εξ' αυτών ωριμάζουν για 6 χρόνια σε δρύινα βαρέλια αποκτώντας τον κλασικό βανιλάτο και τροπικό χαρακτήρα των bourbons, διατηρώντας το κοινό άρωμα με τις πολύ γλυκές νότες αλλά και την απαλή γεύση με έντονη αίσθηση μελιού.

Michter's  

ΚΑΛΥΤΕΡΑ WHISKEY MICHTER

Το νέο αποστακτήριο του Michter’s, Fort Nelson Distillery, λειτουργεί πλέον στο Λούιβιλ του Κεντάκι (το αποστακτήριο γενικότερα ιδρύθηκε το 1753 στη Πενσυλβάνια) και παράγει ένα απαλό, γήινο και λεπτό ουίσκι, που τιμά στο απόλυτο τον όρο των small batches, με καμία παρτίδα να μην ξεπερνά τα 24 βαρέλια. Αρκετά φρουτώδες, με αίσθηση βανίλιας στη μύτη και τον ουρανίσκο, κρεμώδες και με μαλακή επίγευση. 

Old Forester

ΚΑΛΥΤΕΡΑ WHISKEY OLD FORESTER

Για 150 χρόνια (ιδρύθηκε το 1870) το brand από το Κεντάκι φτιάχνει ένα εξαιρετικά value for money ουίσκι, με αρκετά υψηλό ABV, το οποίο μάλιστα ήταν και το πρώτο που πουλήθηκε ποτέ σε γυάλινα μπουκάλια στην Αμερική. Στη μύτη ξεχωρίζουν οι νότες πορτοκαλιού και κέδρου, στην παλέτα η καραμέλα και το σιρόπι σφενδάμου και στην επίγευση μία αίσθηση δρυός και εσπεριδοειδών.

Maker’s Mark

ΚΑΛΥΤΕΡΑ WHISKEY MAKER'S MARK

Το Maker’s Mark θεωρείται ένα από τα πιο προσεγμένα bourbon που υπάρχουν, για πολλούς λόγους. Φτιάχνεται με εξαιρετικής ποιότητας νερό που προέρχεται από τη λίμνη των 10 εκταρίων στις εγκαταστάσεις του αποστακτηρίου του στο Κεντάκι, η κάθε παρτίδα περιορίζεται σε ελάχιστα βαρέλια και στη ζύμωσή του ακολουθείται η μέθοδος sour mash - κάτι που εγγυάται το σταθερά καλό αποτέλεσμα. Κυριαρχούν οι φρουτώδεις νότες, που εμπλουτίζονται με καραμέλα και βανίλια. 

Colonel E.H. Taylor, Jr.

ΚΑΛΥΤΕΡΑ WHISKEY COLONEL TAYLOR

Τα ουίσκι του E.H. Taylor βρίσκονται δύσκολα, καθώς δεν υπάρχει πολύ μεγάλη παραγωγή και ως εκ τούτου έχουν μία μάλλον αλμυρή τιμή. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό δείγμα της κατηγορίας, με αρώματα μαύρου πιπεριού, νότες καραμέλας και βανίλιας και μακριά, γλυκιά επίγευση. 

Barrell 

ΚΑΛΥΤΕΡΑ WHISKEY BARRELL

Εν αντιθέσει με όλους τους προηγούμενους, το Barrell Bourbon αποτελεί το αποτέλεσμα της προσπάθειας των ανθρώπων του, που μετά από τεράστια έρευνα και πολλές δοκιμές, επιλέγουν διάφορα blends από άλλα αποστακτήρια, τα αναμειγνύουν μεταξύ τους και παρουσιάζουν συνεχώς κάποιο ενδιαφέρον small batch. 


Διάβασε ακόμη για τα κορυφαία ιρλανδικά ουίσκι, το απόλυτο highball Scotch and Soda και το μικρότερο whisky bar στον κόσμο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Γιατί οι celebrities το γύρισαν στην τεκίλα

Οι διασημότητες του μάταιου τούτου κόσμου αγάπησαν την αγαύη και στρέφουν το βλέμμα στο Μεξικό. Τι παίζει, όμως, πέρα από αυτά;

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το μεγαλύτερο μουσείο ουίσκι βρίσκεται στην Αργεντινή

Ο Miguel Ángel Reigosa άνοιξε αυτό το μουσείο-μπαρ έχοντας ένα μονάχα κίνητρο. Το πάθος του για το ουίσκι.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Το Athens Bar Week 2023 θα μείνει στη μνήμη μας για καιρό

Για την ακρίβεια, μέχρι το επόμενο που πραγματοποιηθεί από τις 3 έως και τις 7 Νοεμβρίου του 2024.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Το The Lost Explorer mezcal εντυπωσίασε για 2η χρονιά στο Athens Bar Show

Για ακόμα μια χρονιά, πρωταγωνιστής ήταν το premium The Lost Explorer mezcal.

Ο Joeri Visser είναι ο elit™ Master 2023

Ο βέλγος bartender ξεχώρισε ανάμεσα σε 25 κορυφαίους bartenders, στο διεθνή διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.