Η μπύρα που ξαναγεννήθηκε μετά από 200 χρόνια

Ένα ιδιαίτερο μικροζυθοποιείο ξεκινά και πάλι να λειτουργεί εντός της Μονής Grimbergen, στο Βέλγιο.

Στα βόρεια προάστια των Βρυξελλών και στο ομώνυμο δημοτικό διαμέρισμα συναντά κανείς τη Μονή Grimbergen. Σε αυτήν, ήδη από 12ο αιώνα, οι μοναχοί υπηρετούσαν τον ρόλο του, παράλληλα και με εκείνον του ζυθοποιού. Η παραγωγή μπύρα της Μονής σταμάτησε πριν περίπου 250 χρόνια, όταν κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς, για να ξαναφτιαχτεί μερικές δεκαετίες αργότερα. Τώρα ήρθε η στιγμή, η μπύρα να ξεκινήσει και πάλι να παράγεται εκεί.

Μία ιδιαίτερη ιστορία ζύθου

Η ζυθοποίηση επιστρέφει λοιπόν στο Grimbergen για πρώτη φορά έπειτα από 2 αιώνες και κάτι, σηματοδοτώντας ένα νέο κεφάλαιο για τη βελγική μπύρα γενικότερα. 900 χρόνια παράδοσης έρχονται να συναντήσουν τις σύγχρονες τεχνικές, σε ένα -πλέον- καινοτόμο μικροζυθοποιείο εντός της Μονής, στο οποίο οι μπύρες θα παρασκευάζονται εντός των τειχών.

Το μικροζυθοποιείο Grimbergen Abbey αποτελεί ένα καινοτόμο σημείο αναφοράς, έναν ιδιαίτερο χώρο όπου η μακρά ιστορία και γνώση πάνω στην τέχνη της ζυθοποίησης συνδυάζονται με σύγχρονες τεχνικές και πειραματισμούς σε γεύσεις, αρώματα και συστατικά για τη δημιουργία απολαυστικών ζύθων, δίνοντας έτσι το έναυσμα σε ένα συναρπαστικό μέλλον για την αγαπημένη βελγική μπύρα.

Το μικροζυθοποιείο της Μονής δημιουργήθηκε από το Grimbergen Abbey, σε συνεργασία με τον όμιλο Carlsberg. Ο Father Karel Stautemas, Πατέρας στη Μονή Abbey, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των νέων εγκαταστάσεων και είναι πλέον ενεργό μέλος στην ομάδα των ζυθοποιών, ως Abbey Brewer.

"Το νέο μικροζυθοποιείο είναι ένα μέρος το οποίο ξαναζωντανεύει τις ιστορικές παραδόσεις, και όπως ακριβώς και το σύμβολό μας, ο φοίνικας, έχουμε πάντα τη δύναμη να σηκωθούμε ξανά, και να δημιουργήσουμε νέες. Στόχος μας είναι να συνδυάσουμε την εμπειρία – σχεδόν εννέα αιώνων – με την καινοτομία, και όλα αυτά με απώτερο σκοπό την αναζήτηση των πιο γευστικών και χαρακτηριστικών νέων δημιουργιών. Το Grimbergen Abbey μας δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε και να πειραματιστούμε με διαφορετικές τεχνικές και συστατικά, με έναν πραγματικά συναρπαστικό και μοναδικό τρόπο" δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο Father Karel συνδυάζει την καθημερινή ζωή στη Μονή, με τη λειτουργία του μικροζυθοποιείου, υποστηρίζοντας τον Master Brewer Marc-Antoine Sochon, ο οποίος έχει επίσης ασχοληθεί σε μεγάλο βαθμό στις δραστηριότητες του Grimbergen Abbey.

Η μπύρα που ξαναγεννήθηκε μετά από 200 χρόνια

Ο 28χρονος Marc-Antoine, ένας ζυθοποιός από τη Γαλλία, άρχισε να παρασκευάζει ζύθο στο γκαράζ των γονιών του και έκτοτε συνεχίζει να μελετά τόσο την οινοποίηση όσο και την παρασκευή μπύρας.

> Διάβασε ακόμη: Οι κορυφαίες ελληνικές μπύρες του 2021

 "Τώρα, παρασκευάζουμε μπύρα στο αβαείο για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 200 χρόνια. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια μεγάλη γιορτή για τους Πατέρες, για την κοινότητα του Grimbergen και για όλους εκείνους που αγαπούν την μπύρα Grimbergen" σημειώνει από την πλευρά του.

ΜΠΥΡΑ GRIBERGEN 2Carlsberg
ΜΠΥΡΑ GRIBERGEN 1Carlsberg

 

"Είναι συναρπαστικό που αποτελούμε μέρος του επόμενου κεφαλαίου για την Grimbergen. Η ιστορική αυτή μπύρα αποτελεί σημαντικό πυλώνα του αναπτυσσόμενου χαρτοφυλακίου μας στην κατηγορία craft και specialty ζύθων, συμβάλλοντας ενεργά στην ισχυρή ανάπτυξη. Το νέο μικροζυθοποιείο Grimbergen Abbey είναι ένα σημαντικό βήμα για να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε εκλεπτυσμένους ζύθους, "ταξιδεύοντας” εμάς αλλά και τους λάτρεις της μοναστηριακής μπύρας, παγκοσμίως, σε μια συναρπαστική γευστική εμπειρία" αναφέρει χαρακτηριστικά ο Cees ‘t Hart, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Carlsberg, με αφορμή τα εγκαίνια του μικροζυθοποιείου Grimbergen Abbey.

 


Info

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μπύρες του μικροζυθοποιείου Grimbergen Abbey και Grimbergen, επισκεφθείτε τo grimbergen.com.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.