Όλα για το bourbon

Κάποια πραγματάκια για το μπέρμπον, με αφορμή τη σημερινή Bourbon Day.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 14 Ιουνίου 2021

Bourbon, μπέρμπον. Ή διαφορετικά το αμερικάνικο ουίσκι. Το όνομά του προέρχεται από την ομώνυμη κομητεία του Kentucky, που "βαφτίστηκε" έτσι προς τιμήν της γαλλικής βασιλικής οικογένειας Βουρβόνων, οι οποίοι βοήθησαν τους επαναστάτες στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας από τους Άγγλους. Eκεί ο πάτερ Elijah Craig ξεκίνησε τον 18ο αιώνα να φτιάχνει ουίσκι από καλαμπόκι (αργότερα βέβαια αποδείχτηκε πως ο ιερωμένος ζούσε στο Fayette της Virginia). Mερικές από τις πιο γνωστές ετικέτες bourbon είναι οι Four Roses, Jim Beam, Bulleit, Wild Turkey, Woodford Reserve και Blanton's.

Αφού τα έμαθες όλα αυτά, διάβασε και 8 πραγματάκια που μάλλον αγνοούσες για το bourbon.

Δεν χρειάζεται να "κατάγεται" από το Kentucky

Το Kentucky μπορεί να είναι η γενέτειρα και το επίκεντρο της παραγωγής του ποτού, με τις μεγαλύτερες ποσότητες να φτιάχνονται σε αυτό, αλλά δεν είναι το μόνο. Bourbon φτιάχνεται και σε περιοχές όπως το Colorado, η Pennsylvania, το Wisconsin και το Wyoming.

Οι κανόνες του

Για να θεωρηθεί ένα ουίσκι bourbon θα πρέπει να παράγεται κατά τουλάχιστον 51% από καλαμπόκι και να ακολουθούν σε ποσοστό περιεκτικότητας η σίκαλη και το κριθάρι, να είναι φιλτραρισμένο από κάρβουνο σφενδάμου και παλαιωμένο σε ολοκαίνουργια, αχρησιμοποίητα βαρέλια από απανθρακωμένη δρυ.

Οι εποχές του δίνουν γεύση

Κατά τη διάρκεια της παλαίωσης, τα βαρέλια στα οποία ωριμάζει το bourbon συστέλλονται και διαστέλλονται καθώς περνούν οι εποχές. Αυτό πολλές φορές οδηγεί το ποτό στο να "βγαίνει" από το ξύλινο εσωτερικό και να ξαναπέφτει μέσα σε αυτό. Έτσι το bourbon εμπλουτίζεται ακόμη περισσότερο με τη γεύση του ξύλου της βελανιδιάς, πέρα από τα καραμελοποιημένα σάκχαρα που υπάρχουν εντός του βαρελιού.

Όλα για το bourbon

Τα βαρέλια του bourbon μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μια φορά

Τα αμερικανικά αποστακτήρια bourbon δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ξανά το ίδιο βαρέλι μόλις τελειώσει η διαδικασία γήρανσης (όπως διάβασες και πιο πριν ωριμάζει σε νέα βαρέλια). Αυτό δεν εμποδίζει όμως άλλα αποστακτήρια ουίσκι στην Ευρώπη ή την Ιαπωνία να χρησιμοποιήσουν τα βαρέλια αυτά για την παλαίωση του δικού τους ποτού. Το ίδιο κάνουν και κάποιες εταιρείες με τεκίλα.

Το μη- παλαιωμένο bourbon ονομάζεται "white dog"

O "λευκός σκύλος". Είναι εκείνο το bourbon που δεν έχει ακόμη ωριμάσει μέσα στα δρύινα βαρέλια και έχει πιο σκληρή γεύση.

Το μυστικό και η παλαίωση

Κάθε αποστακτήριο διαθέτει τη δική του μυστική ποικιλία μαγιάς που -ισχυρίζονται ότι- είναι ο βασικός παράγοντας για τον χαρακτήρα του ουίσκι τους. Η διαδικασία παλαίωσης διαρκεί τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

Το πιο ακριβό του πλανήτη

Το πιο σπάνιο, πολυπόθητο και -φυσικά- ακριβότερο είναι το Pappy Van Winkle Family Reserve, του αποστακτηρίου Old Rip Van Winkle. Η πολύ μικρή παραγωγή του όπως και η ποιότητά του δικαιολογεί την σχεδόν απλησίαστη τιμή του, που ξεκινά από τα $750 και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα $5.000, αναλόγως ηλικίας.

Όταν πρωταγωνίστησε στο Hollywood

Στη σκηνή από την ταινία "Μερικοί το προτιμούν καυτό" με τον εκρηκτικό συνδυασμό Marilyn Monroe, βερμούτ και bourbon, η Dolores έχει την ιδέα να συνδυάσει τα υλικά και να φτιάξει το γνωστό χολιγουντιανό κοκτέιλ Manhattan.

Από: gr.AskMen.com

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Απόδραση στις οινικές διαδρομές της Μαντινείας

Γιατί πραγματικά αξίζει να επισκεφθείς την ιδιαίτερη πατρίδα του Μοσχοφίλερου.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

5 επιλογές σε τεκίλα και cocktails για τη National Tequila Day

Η ημέρα που η τεκίλα έχει την τιμητική της στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Σου δίνουμε τις κατάλληλες αφορμές για να γιορτάσεις κι εδώ.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Οι 100 σημαντικότεροι άνθρωποι από τον κόσμο των μπαρ για το 2021

Στην περίφημη λίστα του Drinks International συναντάμε τον Θάνο Προυναρού και τον Νίκο Μπάκουλη.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η πιο κομψή -και συλλεκτική- φιάλη ούζου

Το Ούζο Πλωμαρίου εμπνέεται από το παρελθόν και ταξιδεύει στο μέλλον.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το εναλλακτικό Mojito του Ernest Hemingway

Το twist του Papa αναβαθμίζει το κλασικό rum cocktail.

Γραφει Μπαμπης Δουκας