Όλα για το bourbon

Κάποια πραγματάκια για το μπέρμπον, με αφορμή τη σημερινή Bourbon Day.

Bourbon, μπέρμπον. Ή διαφορετικά το αμερικάνικο ουίσκι. Το όνομά του προέρχεται από την ομώνυμη κομητεία του Kentucky, που "βαφτίστηκε" έτσι προς τιμήν της γαλλικής βασιλικής οικογένειας Βουρβόνων, οι οποίοι βοήθησαν τους επαναστάτες στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας από τους Άγγλους. Eκεί ο πάτερ Elijah Craig ξεκίνησε τον 18ο αιώνα να φτιάχνει ουίσκι από καλαμπόκι (αργότερα βέβαια αποδείχτηκε πως ο ιερωμένος ζούσε στο Fayette της Virginia). Mερικές από τις πιο γνωστές ετικέτες bourbon είναι οι Four Roses, Jim Beam, Bulleit, Wild Turkey, Woodford Reserve και Blanton's.

Αφού τα έμαθες όλα αυτά, διάβασε και 8 πραγματάκια που μάλλον αγνοούσες για το bourbon.

Δεν χρειάζεται να "κατάγεται" από το Kentucky

Το Kentucky μπορεί να είναι η γενέτειρα και το επίκεντρο της παραγωγής του ποτού, με τις μεγαλύτερες ποσότητες να φτιάχνονται σε αυτό, αλλά δεν είναι το μόνο. Bourbon φτιάχνεται και σε περιοχές όπως το Colorado, η Pennsylvania, το Wisconsin και το Wyoming.

Οι κανόνες του

Για να θεωρηθεί ένα ουίσκι bourbon θα πρέπει να παράγεται κατά τουλάχιστον 51% από καλαμπόκι και να ακολουθούν σε ποσοστό περιεκτικότητας η σίκαλη και το κριθάρι, να είναι φιλτραρισμένο από κάρβουνο σφενδάμου και παλαιωμένο σε ολοκαίνουργια, αχρησιμοποίητα βαρέλια από απανθρακωμένη δρυ.

Οι εποχές του δίνουν γεύση

Κατά τη διάρκεια της παλαίωσης, τα βαρέλια στα οποία ωριμάζει το bourbon συστέλλονται και διαστέλλονται καθώς περνούν οι εποχές. Αυτό πολλές φορές οδηγεί το ποτό στο να "βγαίνει" από το ξύλινο εσωτερικό και να ξαναπέφτει μέσα σε αυτό. Έτσι το bourbon εμπλουτίζεται ακόμη περισσότερο με τη γεύση του ξύλου της βελανιδιάς, πέρα από τα καραμελοποιημένα σάκχαρα που υπάρχουν εντός του βαρελιού.

Όλα για το bourbon

Τα βαρέλια του bourbon μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μια φορά

Τα αμερικανικά αποστακτήρια bourbon δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ξανά το ίδιο βαρέλι μόλις τελειώσει η διαδικασία γήρανσης (όπως διάβασες και πιο πριν ωριμάζει σε νέα βαρέλια). Αυτό δεν εμποδίζει όμως άλλα αποστακτήρια ουίσκι στην Ευρώπη ή την Ιαπωνία να χρησιμοποιήσουν τα βαρέλια αυτά για την παλαίωση του δικού τους ποτού. Το ίδιο κάνουν και κάποιες εταιρείες με τεκίλα.

Το μη- παλαιωμένο bourbon ονομάζεται "white dog"

O "λευκός σκύλος". Είναι εκείνο το bourbon που δεν έχει ακόμη ωριμάσει μέσα στα δρύινα βαρέλια και έχει πιο σκληρή γεύση.

Το μυστικό και η παλαίωση

Κάθε αποστακτήριο διαθέτει τη δική του μυστική ποικιλία μαγιάς που -ισχυρίζονται ότι- είναι ο βασικός παράγοντας για τον χαρακτήρα του ουίσκι τους. Η διαδικασία παλαίωσης διαρκεί τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

Το πιο ακριβό του πλανήτη

Το πιο σπάνιο, πολυπόθητο και -φυσικά- ακριβότερο είναι το Pappy Van Winkle Family Reserve, του αποστακτηρίου Old Rip Van Winkle. Η πολύ μικρή παραγωγή του όπως και η ποιότητά του δικαιολογεί την σχεδόν απλησίαστη τιμή του, που ξεκινά από τα $750 και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα $5.000, αναλόγως ηλικίας.

Όταν πρωταγωνίστησε στο Hollywood

Στη σκηνή από την ταινία "Μερικοί το προτιμούν καυτό" με τον εκρηκτικό συνδυασμό Marilyn Monroe, βερμούτ και bourbon, η Dolores έχει την ιδέα να συνδυάσει τα υλικά και να φτιάξει το γνωστό χολιγουντιανό κοκτέιλ Manhattan.

Από: gr.AskMen.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.