Η ιστορία της παλαιότερης ποτοποιίας στην Ελλάδα

Για πάνω από 170 χρόνια, η Ποτοποιία Καλλικούνης συνεχίζει να δημιουργεί ποτά εξαιρετικής ποιότητας με βάση το ένδοξο παρελθόν και με το βλέμμα στο μέλλον.

Το 1850 ο Γ. Καλλικούνης ιδρύει στην Καλαμάτα το πρώτο ατμοκίνητο 'Πνευματοποιείο' εξοπλισμένο με τα καλύτερα μηχανήματα της εποχής. Με σπουδές Χημείας στην Τεργέστη και συνδυάζοντας με φαντασία και γνώση μια μεγάλη ποικιλία αρωματικών φυτών, φρούτων και ριζών από την πλούσια φύση της Νότιας Ελλάδας επιτυγχάνει τη δημιουργία μιας μεγάλης σειράς Λικερ και Αποσταγμάτων με πρωτόγνωρες, υπέροχες γεύσεις και λεπτά αρώματα. Αυτή ήταν μόνο η αρχή για την Ποτοποιία Καλλικούνης.

Τα πρώτα βήματα

Τα παραγόμενα Αποστάγματα και Εκχυλίσματα είναι η αρωματική και γευστική καρδιά των διαφόρων ποτών (aperitifs, digestives, bitters, liqueurs) που παράγονται από την Ποτοποιία.

Η ιστορία της παλαιότερης ποτοποιίας στην Ελλάδα

Και τόσο μεγάλωσε η φήμη της ποτοποιίας ώστε ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Α' κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Καλαμάτα το 1905 επισκέπτεται το Εργοστάσιο της Εταιρείας και απονέμει στον Ν. Καλλικούνη τον αργυρό Σταυρό του Ιππότη του Σωτήρος για την προσφορά του στην Ελληνική Βιομηχανία.

ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΚΑΛΛΙΚΟΥΝΗΣ 4

Στον 20ό αιώνα

Στις αρχές του 20ου αιώνα πραγματοποιείται στο Παρίσι η μεγάλη διεθνής έκθεση Exposition Universelle στο Πεδίο του Άρεως με Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής τον Gustave Eiffel. Σε έναν καταπληκτικό χώρο εκτάσεως πολλών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων παρουσιάζονται όλα τα τεχνολογικά επιτεύγματα με κύριο θέμα τον Πύργο του Eiffel.

ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΚΑΛΛΙΚΟΥΝΗΣ 3

Συμμετέχουν 76.000 εκθέτες σχεδόν από όλες τις χώρες του κόσμου και την έκθεση επισκέπτονται 50 εκατομμύρια επισκέπτες (αριθμός ρεκόρ μέχρι και σήμερα). Την ελληνική συμμετοχή λόγω της σπουδαιότητας του γεγονότος και της ευκαιρίας προβολής του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους συντονίζει ειδική επιτροπή, η Comissariat Hellenique pour l’ exposition Universelle de 1900 μαζί με την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι.

ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΚΑΛΛΙΚΟΥΝΗΣ 8

Ο Ν. Καλλικούνης συμμετέχει στην έκθεση με περίπτερο της Ποτοποιίας στο Grand Palais όπου εκτίθενται όλα τα προϊόντα όπως Λικέρ και Κονιάκ. Καθόλη τη διάρκεια της Έκθεσης -από τις 15 Απριλίου έως την 12η Νοεμβρίου 1900- επισκέπτονται το Εκθετήριο της Ποτοποιίας πάνω από 25.000 επισκέπτες οι οποίοι δοκιμάζουν το Λικέρ και το Κονιάκ του Ν. Καλλικούνη.

Αυτά δημιουργούν τόσο ευνοϊκές κριτικές ώστε το περίφημο Café Anglais, κέντρο καλλιτεχνών στο Παρίσι και στην Boulevard des Italiens, παραγγέλνει μεγάλη ποσότητα φιαλών Λικέρ και Κονιάκ, τα οποία πήραν τιμητική θέση στην κάβα του καλύτερου εστιατορίου του Παρισιού.

ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΚΑΛΛΙΚΟΥΝΗΣ 2

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης γίνονται διαγωνισμοί και γευσιγνωσίες, κρασιών και ποτών όπου ο Ν. Καλλικούνης κερδίζει χρυσό μετάλλιο για τα λικέρ και τα κονιάκ.

Η τιμητική αυτή διάκριση για την Ελληνική επιχείρηση εορτάσθηκε με την παρουσία της ακμάζουσας Ελληνικής παροικίας στο Παρίσι, στην Ελληνική Πρεσβεία.

Ο Χαράκτης και Ζωγράφος Δ. Γαλάνης και το Λικέρ Καλαμών

Ο Δ. Γαλάνης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους και χαράκτες, μαθητής του Νικηφόρου Λύτρα, τελειώνει στο Παρίσι την Ecole des Beaux Arts (στην οποία εκλέγεται καθηγητής χαρακτικής της χρονιάς αργότερα) και εγκαθίσταται στη Μονμάρτη. Γνωρίσθηκε με τον Τoulouse Lautrec, γνωρίζει το Νικόλαο Καλλικούνη κατά τη διάρκεια της Έκθεσης και αναλαμβάνει να φιλοτεχνήσει μια σειρά από διαφημιστικές αφίσες της Ποτοποιίας.

Μια από αυτές διασώζεται ήμερα ("ΠΟΤΑ ΚΑΛΑΜΩΝ ΚΑΛΛΙΚΟΥΝΗ") και έχει συμπεριληφθεί σε πολλές εκθέσεις και έργα του Δ. Γαλάνη.

Ο Ν. Καλλικούνης ιδρύει υποκατάστημα στην Αθήνα επί της Σταδίου 28, από όπου καλεί τους Αθηναίους να περάσουν και να δοκιμάσουν την μεγάλη ποικιλία ποτών.

Τα δύσκολα χρόνια

Η Μεγάλη Κρίση (1929-1932) θα οδηγήσει την προσπάθεια εξορθολογισμού του αστικού κράτους σε αποτυχία. Παρόλα αυτά η Βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται σημαντικά (1924 Δείκτης αξίας και όγκου 100 – 1938 Δείκτης αξίας 350 και όγκου 208). Στην Καλαμάτα εγκαθίσταται μεγάλος αριθμός προσφύγων και ακολουθεί μια περίοδος έντονης βιομηχανικής ανάπτυξης με πολλές νέες μονάδες μεταποίησης κυρίως αγροτικών προϊόντων.

> Διάβασε ακόμη: Η μπύρα που ξαναγεννήθηκε μετά από 200 χρόνια

Το 1938, ο Νικόλαος Καλλικούνης ο νεώτερος, πτυχιούχος Χημικός – Οινολόγος του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναλαμβάνει τις ευθύνες της Ποτοποιίας. Ακολουθεί η δύσκολη δεκαετία 1940-1950, με τον Ν. Καλλικούνη στρατευμένο ως έφεδρο αξιωματικό.

Τα must taste του σήμερα

  • Bitter Amaro: Κλασικό πικρό, αρωματικό, χωνευτικό αλλά και ορεκτικό με έντονο χαρακτήρα και βαθύ κόκκινο χρώμα.
  • Vermouth Πικρόν: Ένα πραγματικά ξεχωριστό βέρμουτ βασισμένο στην παλιά αυθεντική συνταγή του Νικόλαου Καλλικούνη. Ισχυρή προσωπικότητα που αναμιγνύει νότες παλαιωμένης μαυροδάφνης με εκχυλίσματα από 14 βότανα με τελείωμα σε βελούδινη και απαλή υφή.
  • Old Sport Gin: Τρεις διαφορετικές αποστάξεις αποτελούν τη διαδικασία παραγωγής του. Η πρώτη απόσταξη αφορά τα βασικά βότανα που δίνουν τον κορμό της γεύσης και του αρώματος. Η δεύτερη περιλαμβάνει τα βότανα που δίνουν τα ιχνοστοιχεία της διαφορετικότητας. Η τρίτη απόσταξη το ένα μυστικό βότανο που κάνει το Old Sport Gin πραγματικά ξεχωριστό. Βραβεύτηκε το 2016 ΝΜΕ Ασημένιο Μετάλλιο στον μεγαλύτερο διαγωνισμό International Wines & Spirits Competition στο Λονδίνο.
ΠΟΤΑ ΚΑΛΛΙΚΟΥΝΗ ΒΕΡΜΟΥΤ ΠΙΚΡΟΝ OLD SPORT GIN ΑΜΑΡΟ ΜΠΙΤΕΡ

Κατά τη διάρκεια του Πολέμου και της Κατοχής, το οινόπνευμα δεσμεύεται για νοσοκομειακούς σκοπούς και η δραστηριότητα της ποτοποιίας αρχίζει πάλι, ουσιαστικά το 1950, μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Προμηθευτής της Βασιλικής Αυλής

Η ποτοποιία αναδιοργανώνεται γρήγορα βασισμένη πάντοτε στις αυθεντικές συνταγές και στις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής όπως διεσώθησαν στο βιβλίο συνταγών της Ποτοποιία, που έγραψε η Κλειώ Καλλικούνη.

ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΚΑΛΛΙΚΟΥΝΗΣ 10

Ο Νικόλαος Καλλικούνης συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις, ανασυστήνει το δίκτυο πωλήσεων και πελατών στην εσωτερική και διεθνή αγορά. Το 1960 συμμετέχει με τα προϊόντα του στον ανά πενταετία διαγωνισμό γευσιγνωσίας και ποιότητος που διενεργεί η Βασιλική Αυλή προκειμένου να απονείμει τον επίζηλο και τιμητικό τίτλο του Προμηθευτού της Βασιλικής Αυλής.

Ο Νικόλαος Καλλικούνης κερδίζει τον διαγωνισμό και σε τιμητική τελετή του απονέμεται ο τίτλος και το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το αντίστοιχο έμβλημα σε όλα του τα προϊόντα.

ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΚΑΛΛΙΚΟΥΝΗΣ 9

Σε όλη την ιστορία της Ελληνικής Ποτοποιίας μόνο δυο επιχειρήσεις κατέκτησαν τον τίτλο του προμηθευτή της Βασιλικής Αυλής (ΚΑΛΛΙΚΟΥΝΗΣ και ΜΕΤΑΞΑΣ).

> Διάβασε ακόμη: Κι αν οι καλύτερες μπίρες φτιάχνονται στα ελληνικά νησιά;

Με το βλέμμα στο μέλλον

Η επιχείρηση, πέρασε το 1980 στα χέρια της τέταρτης γενιάς της οικογένειας, στους κύριους Γεώργιο και Βασίλη Καλλικούνης, οι οποίοι αναδεικνύουν την ποτοποιία στις νέες –όσο και δύσκολες συνθήκες- που έχουν διαμορφωθεί τόσο στην ελληνική όσο και στην διεθνή αγορά. Πλέον, στην όλη διαδικασία έχει προστεθεί και η νεότερη γενιά.

 


Info

callicounis.gr

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.