Απόδραση στις οινικές διαδρομές της Μαντινείας

Γιατί πραγματικά αξίζει να επισκεφθείς την ιδιαίτερη πατρίδα του Μοσχοφίλερου.

Μοσχοφίλερο στα καλύτερά του και γενικά κορυφαία κρασιά; Checked. Όμορφα αμπέλια και ένα άκρως ειδυλλιακό σποτ εντός αυτών; Checked. Φιλόξενοι όσο και cool οικοδεσπότες; Checked. Εφόσον πληρούνται όλα τα προαναφερθέντα, δεν έχεις απολύτως κανέναν λόγο να θεωρείς εαυτόν wine afficionado -και πολύ περισσότερο- ερωτευμένο με τον ελληνικό αμπελώνα, να μην περάσεις μία βόλτα από τη Μαντινεία (ή Μαντίνεια αν προτιμάς) και το Κτήμα Τσέλεπου.

Long (wine) story short

Ήταν 1989 όταν ο Γιάννης και η Αμαλία Τσέλεπου έψαχναν την ιδανικότερη τοποθεσία ώστε να φυτέψουν τους αμπελώνες τους. Το spot τελικά βρέθηκε και έμελλε να είναι μία ειδυλλιακή τοποθεσία στις παρυφές του ιστορικού όρους Πάρνωνα στην Τεγέα και τους χωμάτινους λόφους που απλώνονται στο νοτιανατολικό άκρο του οροπεδίου της Μαντινείας και σε υψόμετρο 750 μέτρων.

Απόδραση στις οινικές διαδρομές της Μαντινείας

Ήταν η εποχή που το Μοσχοφίλερο βρέθηκε στα κατάλληλα χέρια και μεταμορφώθηκε σε ετικέτες με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. 30 χρόνια μετά, το ελληνικό κρασί γενικότερα  ξεχωρίζει σε οικουμενικό επίπεδο και το Κτήμα Τσέλεπου μετρά ουκ ολίγες βραβεύσεις. 

ΚΡΑΣΙ ΚΤΗΜΑ ΤΣΕΛΕΠΟΥ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ 10
ΚΡΑΣΙ ΚΤΗΜΑ ΤΣΕΛΕΠΟΥ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ 4

> Διάβασε ακόμη: Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε σοβαρά για το κρασί της Κεφαλονιάς

Πλέον, στο οινικό παιχνίδι έχει μπει και η νέα γενιά της οικογένειας, οι Millennials Ανδριανή και Άρης, που συνεχίζουν με την ίδια αγάπη αλλά και φρέσκιες ιδέες την πορεία της προηγούμενης. 

Το στοίχημα του οινοτουρισμού

"Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να φτιάχνεις σπουδαία κρασιά αν δεν τα μοιράζεσαι με φίλους, στον τόπο που δημιουργούνται" υποστηρίζει μία παλιά οινική παροιμία που σκέφτηκε ο συντάκτης αυτού του άρθρου πριν λίγα λεπτά.

ΚΡΑΣΙ ΚΤΗΜΑ ΤΣΕΛΕΠΟΥ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ 7Πέρα από το χιουμοριστικό της αμέσως προηγούμενης πρότασης, τόσο η παλαιότερη όσο και η νέα γενιά του Κτήματος Τσέλεπου βλέπουν με εξαιρετικό αλτρουισμό την όλη υπόθεση, γι' αυτό και επενδύουν, συστηματικά και με στρατηγική, στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και στα ευρύτερα παρακλάδια της.

Ένα από τα σημαντικότερα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η ανανέωση του χώρου φιλοξενίας του οινοποιείου στης Ρίζες Τεγέας, με την ολοκαίνουρια υψηλής αισθητικής αίθουσα να βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο που υπήρχε το πρώτο κτίριο οινοποίησης, 30 χρόνια πριν. 

ΚΡΑΣΙ ΚΤΗΜΑ ΤΣΕΛΕΠΟΥ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ 5
ΚΡΑΣΙ ΚΤΗΜΑ ΤΣΕΛΕΠΟΥ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ 11
ΚΡΑΣΙ ΚΤΗΜΑ ΤΣΕΛΕΠΟΥ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ 9

Περιλούζεται από φυσικό φως και έχει για κυρίαρχο στοιχείο το ξύλο, ώστε να αποτελεί ένα ιδανικό μέρος για οποιουδήποτε είδους οινική γευσιγνωσία. Στο χώρο μάλιστα που βρισκόταν κάποτε η πρώτη δεξαμενή του κτήματος., συναντάς πια το υπόγειο κελάρι με premium χρονιές και ετικέτες.

Σε αυτό, υπάρχουν οι εξής επιλογές:

  • Το indroductory tasting, που περιλαμβάνει δοκιμή 5 κρασιών από την κλασική σειρά.
  • Το premium tasting, με τη γευσιγνωσία κορυφαίων κρασιών του κτήματος δίπλα σε τοπικά τυριά.
  • Το old vintage tasting, με κρασιά από σημαντικές, για το κτήμα, εσοδείες, συνοδευόμενα από εκλεκτά τυριά και αλλαντικά.

Μία ολοκληρωμένη εμπειρία

Παράλληλα και συμπληρωματικά, έχει δημιουργηθεί για τον επισκέπτη μία σειρά από βιωματικές εμπειρίες γύρω από το οινοποιείο όπως η περιήγηση στον αμπελώνα και στο ξωκλήσι του (προστάτη των αμπελουργών) Αγίου Τρύφωνα, η βόλτα με mountain bikes μέσα στον αμπελώνα, το hiking με εξειδικευμένο οδηγό στο πανέμορφο μονοπάτι Ε4, η ιππασία, η αναζήτηση μανιταριών και το γεύμα στον αμπελώνα. 

Μία βόλτα στα γραφικά Δολιανά ή η ξενάγηση στο μουσείο της Τεγέας - και τα δύο βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το οινοποιείο- αλλά και η τοπική γαστρονομία είναι έξτρα κίνητρα για μία εκδρομή στην ευρύτερη περιοχή, συνδυαστικά πάντοτε με το Κτήμα Τσέλεπου. 

> Διάβασε ακόμη: Το Λούβρο του κρασιού

Tip: Σε περίπτωση που θέλεις να ψαχτείς γαστρονομικά στην Τρίπολη, πέρνα μία βόλτα από το εστιατόριο Villa Incognito. Εκεί, ο Σωτήρης, η Υακίνθη και η ομάδα τους παρουσιάζουν ένα έξυπνο και πεντανόστιμο blend της μεσογειακής κουζίνας με την τοπική γαστρονομική παράδοση, σε δημιουργικά πιάτα που πατούν στην εποχικότητα και πλαισιώνονται με σπουδαία κρασιά.

 


Info

14ο χλμ. Τρίπολης - Καστρίου, Ρίζες Αρκαδίας
Τηλ. 2710 544440-50
www.tselepos.gr
 Facebook: Ktima Tselepos-Κτήμα Τσέλεπου
 Instagram: ktima_tselepos

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.