
Roku, το gin του Ανατέλλοντος Ηλίου
Μετά το ουίσκι, η Ιαπωνία φιλοδοξεί να πιάσει κορυφή και στο gin.
Πίσω στις αρχές του 20ού αιώνα και πιο συγκεκριμένα περίπου στο 1930, ο νεαρός χημικός Masataka Taketsuru επέστρεφε στην Ιαπωνία από τη Γλασκόβη. Έχοντας μάθει την τεχνική της απόσταξης από τους 'ειδικούς' Σκωτσέζους, αποφάσισε να ιδρύσει το αποστακτήριο Yamazaki (στις μέρες μας βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία της εταιρείας Suntory και φημίζεται για τα περίφημα ουίσκι του). Στο φιλόδοξο project είχε και τη βοήθεια του Shinjiro Torii - ο τελευταίος έμελλε να εξελιχθεί στον πατριάρχη του ιαπωνικού gin.
Η ιστορία ενός (ιαπωνικού) gin
Ήδη από τα 20 του χρόνια, ο Torii είχε ένα φιλόδοξο όσο και ελκυστικό όραμα: Να δημιουργήσει αυθεντικά ιαπωνικά spirits ανώτερης ποιότητας, που θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε, σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη να απολαύσει.
> Διάβασε ακόμη: To Stray Dog είναι ένα κορυφαίο gin με φιλοζωικές ανησυχίες
Ταξίδεψε πολύ, διάβασε περισσότερο και πειραματίστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό (μεταξύ άλλων με ουίσκι, μπράντι και κρασί) προτού καταλήξει να δημιουργήσει το πρώτο του gin, πίσω στο 1936.
Μαζί με τους συνεργάτες του δε σταμάτησαν ποτέ τη σκληρή δουλειά και τη διαρκή αναζήτηση ώστε το προϊόν τους να βελτιώνεται και να αναβαθμίζεται διαρκώς.
Γιατί κάνει τη διαφορά
Το Roku gin λοιπόν είναι ένα ευγενές απόσταγμα της κατηγορίας του, που ξεχωρίζει αρχικά για τη σχολαστική ισορροπία των αρωμάτων και των γεύσεων.
Στη μύτη είναι το άνθος κερασιού και το πράσινο τσάι τα στοιχεία που κυριαρχούν, παρέχοντας ένα γλυκό, σχεδόν ανθικό άρωμα. Το στόμα του είναι πολυεπίπεδο και σύνθετο, με αρμονική γεύση που είναι αποτέλεσμα του blending διαφόρων βοτανικών.
> Διάβασε ακόμη: Οι 100 σημαντικότεροι άνθρωποι από τον κόσμο των μπαρ για το 2021
Δεν παύει στιγμή να είναι ένα παραδοσιακό gin, με προσαρμοσμένες ιαπωνικές βοτανικές νότες, από τις οποίες υπερέχει το yuzu. Η υφή του παραμένει πάντοτε λεία και μεταξένια.
Στο φινίρισμα διακρίνει κανείς μία τραγανότητα με το sansho να βρίσκεται στο επίκεντρο, δίνοντας μία λίγο πιο πιπεράτη και πικάντικη αίσθηση.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Ένας σύντομος οδηγός για να γιορτάσεις την World Whisky Day
Μία τέλεια αφορμή για να τιμήσεις τον βασιλιά των ποτών.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΜία νέα διεθνής διάκριση για το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου
To αρωματικό και φίνο Ούζο Πλωμαρίου ταξίδεψε μέχρι τη Βερόνα όπου διακρίθηκε με Silver Award στον φετινό διαγωνισμό International Wine & Spirits Competition (IWSC) 2022.
Γραφει Πωλινα ΦραγκουΗ Paloma των Αθηνών
Φτιάξαμε ένα χάρτη του "νέου Gin tonic" για να γιορτάσεις κατάλληλα την World Paloma Day.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟι cool τύποι της TV που δε θα πίναμε ποτό μαζί τους
Τελικά ένα old fashioned με τον Don Draper δεν είναι και τόσο καλή ιδέα.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤα pairings του ούζου
Όχι, δε μιλάμε απλά για "ένα ούζο με μεζέ" αλλά για μία ολόκληρη ιεροτελεστία.
Γραφει Μπαμπης Δουκας