Roku, το gin του Ανατέλλοντος Ηλίου

Μετά το ουίσκι, η Ιαπωνία φιλοδοξεί να πιάσει κορυφή και στο gin.

Πίσω στις αρχές του 20ού αιώνα και πιο συγκεκριμένα περίπου στο 1930, ο νεαρός χημικός Masataka Taketsuru επέστρεφε στην Ιαπωνία από τη Γλασκόβη. Έχοντας μάθει την τεχνική της απόσταξης από τους 'ειδικούς' Σκωτσέζους, αποφάσισε να ιδρύσει το αποστακτήριο Yamazaki (στις μέρες μας βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία της εταιρείας Suntory και φημίζεται για τα περίφημα ουίσκι του). Στο φιλόδοξο project είχε και τη βοήθεια του Shinjiro Torii - ο τελευταίος έμελλε να εξελιχθεί στον πατριάρχη του ιαπωνικού gin.

Η ιστορία ενός (ιαπωνικού) gin

Ήδη από τα 20 του χρόνια, ο Torii είχε ένα φιλόδοξο όσο και ελκυστικό όραμα: Να δημιουργήσει αυθεντικά ιαπωνικά spirits ανώτερης ποιότητας, που θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε, σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη να απολαύσει.

> Διάβασε ακόμη: To Stray Dog είναι ένα κορυφαίο gin με φιλοζωικές ανησυχίες

Ταξίδεψε πολύ, διάβασε περισσότερο και πειραματίστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό (μεταξύ άλλων με ουίσκι, μπράντι και κρασί) προτού καταλήξει να δημιουργήσει το πρώτο του gin, πίσω στο 1936. 

Μαζί με τους συνεργάτες του δε σταμάτησαν ποτέ τη σκληρή δουλειά και τη διαρκή αναζήτηση ώστε το προϊόν τους να βελτιώνεται και να αναβαθμίζεται διαρκώς.

Γιατί κάνει τη διαφορά

Το Roku gin λοιπόν είναι ένα ευγενές απόσταγμα της κατηγορίας του, που ξεχωρίζει αρχικά για τη σχολαστική ισορροπία των αρωμάτων και των γεύσεων. 

Στη μύτη είναι το άνθος κερασιού και το πράσινο τσάι τα στοιχεία που κυριαρχούν, παρέχοντας ένα γλυκό, σχεδόν ανθικό άρωμα. Το στόμα του είναι πολυεπίπεδο και σύνθετο, με αρμονική γεύση που είναι αποτέλεσμα του blending διαφόρων βοτανικών.

> Διάβασε ακόμη: Οι 100 σημαντικότεροι άνθρωποι από τον κόσμο των μπαρ για το 2021

Δεν παύει στιγμή να είναι ένα παραδοσιακό gin, με προσαρμοσμένες ιαπωνικές βοτανικές νότες, από τις οποίες υπερέχει το yuzu. Η υφή του παραμένει πάντοτε λεία και μεταξένια. 

Στο φινίρισμα διακρίνει κανείς μία τραγανότητα με το sansho να βρίσκεται στο επίκεντρο, δίνοντας μία λίγο πιο πιπεράτη και πικάντικη αίσθηση. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.

Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι

Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή

Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλα τα φώτα στο Bar Leone

Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα

Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.

Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι

Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες