Ένα κορυφαίο Ξινόμαυρο για την ιδανικότερη ημέρα

Η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου πλησιάζει και το μονοποικιλιακό Ξινόμαυρο Ροζέ 2020 του Κτήματος Άλφα θα την κάνει ακόμη καλύτερη.

Η 1η Νοεμβρίου θεωρητικά συμβολίζει την ολοκλήρωση της διαδικασίας του τρύγου και παραγωγής των φρέσκων κρασιών της ποικιλίας. Εδώ και λίγα χρόνια έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου. Το Ξινόμαυρο είναι γνωστό ότι προσφέρει κρασιά με ιδιαίτερο χαρακτήρα εκφράζοντας την μοναδικότητα του τόπου όπου παράγεται, έχοντας προσαρμοστεί με το πέρασμα των αιώνων στα εδάφη της Βόρειας Ελλάδας.

Άλλωστε αυτό είναι και το κύριο γνώρισμα της ποικιλίας, δηλαδή η δυνατότητα του να εκφράζει την περιοχή, ακόμα και το κάθε μεμονωμένο αμπελοτόπι στο οποίο καλλιεργείται.

Από την ορεινή Μακεδονία στον κόσμο

Το Ξινόμαυρο καλλιεργείται κυρίως στις ορεινές περιοχές της Μακεδονίας, της βόρειας-κεντρικής Ελλάδας και της βόρειας Θεσσαλίας σε 4 ζώνες ΠΟΠ (Αμύνταιο, Γουμένισσα, Νάουσα και Ραψάνη). Πρόκειται για μία ποικιλία που δίνει εξαιρετικά δομημένα, τραγανά κρασιά με πολύ ξεχωριστό και έντονη προσωπικότητα, και με σπουδαία δυνατότητα μακρόχρονης παλαίωσης.

> Διάβασε ακόμη: Η αναγέννηση του ελληνικού κρασιού

Το Κτήμα Άλφα ανήκει στην ζώνη ΠΟΠ Αμύνταιο, την βορειότερη και με το μεγαλύτερο υψόμετρο ζώνη ΠΟΠ από τις τέσσερις προαναφερθείσες, και παράγει ορισμένα από τα πλέον προβεβλημένα και πολυβραβευμένα κρασιά σε Ελλάδα και εξωτερικό, που βασίζονται στην συγκεκριμένη ποικιλία. Ξινόμαυρο και Αμύνταιο ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένα, τόσο για την παραγωγή ερυθρών κρασιών, όσο και ροζέ, λόγω του ιδιαίτερου μεσοκλίματος του οροπεδίου του Αμυνταίου, που ευνοεί την παραγωγή αυτού του τύπου κρασιών. Εξάλλου, πρόκειται για το μόνο ροζέ οίνο ΠΟΠ που έχει η Ελλάδα.

Στις καρδιές των ειδικών

Μάλιστα, το μονοποικιλιακό Ξινόμαυρο Ροζέ 2020 του Κτήματος Άλφα συγκαταλέχτηκε στα δύο καλύτερα ροζέ κρασιά του κόσμου για το 2021. Το εξαιρετικό ροζέ κρασί από το Αμύνταιο, σύμφωνα με το Vinepair, ξεχώρισε μεταξύ χιλιάδων ετικετών κρασιού, αποσπώντας την υψηλότερη βαθμολογία από όλα τα κρασιά της δοκιμής (94/100). Σύμφωνα με τους αξιολογητές "πρόκειται για ένα κομψό και ισορροπημένο ροζέ με απαλά αρώματα φράουλας και λουλουδιών που αποπνέουν μια ατμόσφαιρα Προβηγκίας, μόνο που το βραβευμένο κρασί έχει ελληνική ταυτότητα". Σου προτείνουμε να το συνδυάσεις με παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις, ζυμαρικά, πίτσες, ενώ θα ταιριάξει αρμονικά και με εξωτικές κουζίνες.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alpha Estate (@alphaestate)

Όμως δεν είναι μόνο το Ξινόμαυρο Ροζέ του Κτήματος Άλφα που διακρίθηκε διεθνώς. Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις ξεχωρίζει αυτή που έλαβε πρόσφατα το Ξινόμαυρο Reserve Old Vines Single Block ‘’Barba Yannis’’ του 2016, κερδίζοντας την πρώτη θέση ανάμεσα σε πενήντα κορυφαίους οίνους του 2020. Πρώτη φορά ελληνικό κρασί κατακτά τέτοια διάκριση.

> Διάβασε ακόμη: Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε σοβαρά για το κρασί της Κεφαλονιάς

Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά τις δυνατότητες της ποικιλίας Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο, που μπορεί να δώσει από γεμάτα, φρουτώδη κόκκινα κρασιά, μέχρι απαλά, αρωματικά ροζέ, που διακρίνονται παγκοσμίως.

Cheers.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.