Η αγαύη επαναστάτησε

Η φήμη των μεξικανικών αποσταγμάτων έχει εξαπλωθεί σε μπαρ, cocktails αλλά και στη συνείδηση των spirit aficionados. Η τεκίλα και το μεσκάλ είναι τα ευγενή αποστάγματα που θα γεμίσουν τα ποτήρια μας (και) αυτή τη σεζόν.

Οποιοσδήποτε έχει επισκεφθεί πρόσφατα ένα μπαρ ή παρακολουθεί τις εξελίξεις στο spirits industry, θα συμφωνήσει: Η τεκίλα και το mezcal είναι από εκείνα τα ποτά που διαμορφώνουν τις τάσεις. Οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν, με τα αποστάγματα αγαύης να ξεπερνούν τη βότκα στην αμερικανική αγορά το περασμένο έτος, ενώ το ίδιο συμβαίνει και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Το εν λόγω κύμα έφερε πολλά νέα brands στο προσκήνιο και προσέλκυσε το ενδιαφέρον αρκετών και σημαντικών προσώπων από τον κόσμο του θεάματος, τα οποία ασχολούνται εκτενώς πια με το σπορ: Από τον George Clooney, τη Rita Ora, τον Michael Jordan, τον John Varvatos και τον Nick Jonas μέχρι τον Dwayne "The Rock” Johnson, τον Charlie Sheen, τον Chris Noth και τους AC/DC, μόνο λίγοι δεν είναι οι celebrities που έχουν το δικό τους brand τεκίλας ή είναι μεγαλομέτοχοι σε κάποιο.

Η αγαύη επαναστάτησε

Η τελευταία συνθήκη ήταν και η αφορμή να αυξηθεί το ενδιαφέρον, κάτι που προκάλεσε και μία –μικρή, όπως τελικά αποδεικνύεται– αναστάτωση. Κατά το δεύτερο μισό της προηγούμενης δεκαετίας, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της ζήτησης για τεκίλα σε οικουμενικό επίπεδο, που τελικά οδήγησε σε ένα πλήγμα στην καλλιέργεια του φυτού και, σταδιακά, στη φήμη που γρήγορα –τότε– έκανε το γύρο του διαδικτύου: Τελειώνει η τεκίλα στον πλανήτη!

Μία τέτοια κρίση για τη βιομηχανία της αγαύης δεν ήταν, όμως, κάτι το πρωτόγνωρο. Όπως και όλες τις προηγούμενες φορές, έτσι κι αυτή, η τεκίλα τα κατάφερε και βρίσκεται σε μία από τις καλύτερες φάσεις της ιστορίας της.

Τεκίλα και μεσκάλ 1

Οι ρίζες της τεκίλας εντοπίζονται μισό αιώνα πριν από την ίδρυση του ίδιου του κράτους του Μεξικού και στον πρόγονό της, το μεσκάλ, που δεν ήταν και τόσο εξευγενισμένο ως απόσταγμα. Στα μέσα του 17ου αιώνα, η Taverna de Cuervo, ένα μικρό αποστακτήριο στην περιοχή της Tequila, απέκτησε την πρώτη άδεια για νόμιμη παραγωγή και εμπορία από τον Ισπανό βασιλιά.

Για καλή τους τύχη, χρησιμοποιούσαν μόνο την μπλε ποικιλία αγαύης, που ήταν σε έξαρση στην περιοχή, με το ποτό να αποκτά μεγάλη ζήτηση. Έτσι η τεκίλα έγινε Π.Ο.Π., προερχόμενη αποκλειστικά από το Μεξικό και συγκεκριμένα από 5 πολιτείες του. Τον σημαντικότερο λόγο, όμως, στην ανάπτυξή της έπαιξε η βιομηχανική επανάσταση, καθώς μέσω των τρένων κατάφερε να βρεθεί και στην αμερικανική αγορά, καθώς επίσης και η δημιουργία ενός εκ των πιο γνωστών cocktails, της Margarita, στα τέλη του 19ου αιώνα.

> Διάβασε ακόμη: Όλα για το βερμούτ

Η λέξη μεσκάλ, από την άλλη, έχει τις ρίζες της στη λέξη των Ναχουάτλ mexcalli, που μεταφράζεται ελεύθερα ως "αγαύη μαγειρεμένη στο φούρνο". Το παραδοσιακό μεξικανικό απόσταγμα προέρχεται από την piña, την καρδιά της αγαύης, και ξεχωρίζει για τον μοναδικά καπνιστό του χαρακτήρα. Σήμερα, το μεσκάλ, ως κατηγορία, θεωρείται η κορυφαία του είδους της όσον αφορά τα handcrafted spirits και σπάει χρόνο με το χρόνο κάθε ρεκόρ – από λίτρα παραγωγής μέχρι αριθμό πωλήσεων.

"Και πώς απολαμβάνουμε σωστά την τεκίλα και το μεσκάλ;", πιθανότατα να αναρωτιέσαι. Κάπου εδώ μάλλον θα πρέπει να τονιστεί πως η έννοια της απόλαυσης ποικίλλει για τον κάθε έναν από εμάς, όπως ακριβώς θα συνέβαινε και στην ερώτηση "Ποια είναι η καλύτερη τεκίλα/ μεσκάλ που υπάρχει εκεί έξω".

Τεκίλα και μεσκάλ 3
Τεκίλα και μεσκάλ 2

Δεν υπάρχει κάποια σαφής απάντηση. Το μόνο που μπορεί να πει με σιγουριά κάποιος είναι πως για όλους υπάρχει μια τεκίλα κι ένα μεσκάλ, που με τον πολυδιάστατο χαρακτήρα και την πολυπλοκότητά τους προσαρμόζονται πάντοτε στις περιστάσεις: από ένα απλό long drink ή μια Margarita μέχρι τη συνοδεία φαγητού ή πούρου. Και προς Θεού, όχι πια σε σφηνάκια με αλάτι και λεμόνι. Τα έχουμε αφήσει πίσω αυτά, ευτυχώς.

Must drink

  • Jose Cuervo: Δεν χωρά αμφιβολία ότι μιλάμε για τη Νο1 τεκίλα του κόσμου, που από το 1795 παράγεται στην ομώνυμη πόλη (Τεκίλα) και εξάγεται σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η οικογένεια αποσταγμάτων της περιλαμβάνει τις Jose Cuervo Especial Silver & Reposado, Jose Cuervo Tradicional 100% Αgave Silver & Reposado, Jose Cuervo Platino (αριθμημένη και περιορισμένης έκδοσης) και Jose Cuervo Reserva de la Familia (έξτρα παλαιωμένη τεκίλα) που "γεννιέται" στα ιδιωτικά κελάρια της οικογένειας Cuervo.
  • The Lost Explorer: Οι τρεις ποικιλίες αγαύης –Espadín, Tobalá και Salmiana– προκαλούν τους λάτρεις της να αποκωδικοποιήσουν κάθε πτυχή που είναι κρυμμένη στη γεύση αυτού του έξοχου μεσκάλ, που προσφέρει μία premium εμπειρία απόλαυσης.
  • Ocho: Ακολουθώντας τη φιλοσοφία του κρασιού, η παραγωγή της Ocho προέρχεται κάθε χρόνο από μία διαφορετική έκταση του "Χρυσού Τριγώνου" του Μεξικού (Σιναλόα, Ντουράνγκο και Τσιουάουα), φυσικά από 100% μπλε αγαύη. H διπλή απόσταξη σφραγίζει την ποιότητα, επιτρέποντας σε όποιον τη δοκιμάζει να εκτιμήσει μία δυναμική, λαμπερή τεκίλα με έντονα φρουτώδη χαρακτήρα.
  • Del Maguey: Απευθείας από την Οαχάκα, το Del Maguey είναι ίσως το πιο γνωστό αποστακτήριο μεσκάλ στο Μεξικό, με το brand να είναι το best selling παγκοσμίως αλλά και το δημοφιλέστερο σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση του Drinks International. To Vida αποτελεί την πιο απλή και αναγνωρίσιμη εκδοχή, φτιάχνεται από 100% βιολογική αγαύη και ξεχωρίζει για τον φίνο αρωματικό και γευστικό του χαρακτήρα.
  • Casamigos: O George Clooney και ο καλός του φίλος Rande Gerber (σύζυγος της Cindy Crawford) ξεκίνησαν αρχικά να φτιάχνουν τεκίλα για προσωπική χρήση. Τελικά, δημιούργησαν ένα εξαιρετικό προϊόν, που μάλιστα η Diageo το αγόρασε για ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Όχι άδικα, καθώς η Casamigos Reposado είναι μία από τις καλύτερες της αγοράς, ενώ η Casamigos Anejo ένα πραγματικά εξαιρετικό δείγμα παλαίωσης.
  • Los Siete Misterios-Doba Yej: Το Los Siete Misterios-Doba Yej 44%, παρασκευάζεται στις περιοχές Σαν Λουίς ντελ Ρίο και Σαντιάγο Ματατλάν της Οαχάκα, από αγαύη Espadin. Doba-Yej σημαίνει Espadín στην αρχαία γλώσσα των Ζαποτέκων, και αυτό από μόνο του ίσως να αρκεί για να παραχθεί ένα διακεκριμένο mezcal. Φτιάχνεται με πρώτες ύλες από διαφορετικές περιοχές και σε χάλκινο άμβυκα, διατηρώντας όλα τα artisanal χαρακτηριστικά.
  • Herradura: H οικογενειακή επιχείρηση των Herraduras δραστηριοποιείται στον χώρο από τα μέσα του 19ου αιώνα και αντιμετωπίζει με αρκετά παραδοσιακό τρόπο το όλο θέμα. Η εν λόγω τεκίλα παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια και –κατά πολλούς ειδικούς– έχει την καλύτερη σύνθεση δρυός-αγαύης, κάτι που πιστοποιούν οι ισορροπημένες νότες, η ξεχωριστή επίγευση και τα ευδιάκριτα αρώματα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.