Το νέο mezcal έχει εξωτική καταγωγή και φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμιο trend

Το λένε clairin, κατάγεται από την Αϊτή και μάλλον θα ασχοληθείς σοβαρά μαζί του στο άμεσο μέλλον.

Τη λέξη clairin (κλερέν προφέρεται στα ελληνικά) ενδεχομένως τη γνωρίζουν μόνο κάποιοι που ασχολούνται αναλυτικά με το ποτό.

Πρόκειται για ένα αποσταγμένο spirit από ζάχαρη και 100% φυσικό χυμό ζαχαροκάλαμου, που παράγεται στην Αϊτή με σχεδόν παρόμοια διαδικασία με αυτή του ρουμιού (αρκετοί μάλιστα υποστηρίζουν πως πρόκειται για rhum agricole), αλλά είναι λιγότερο ραφιναρισμένο και ασφαλώς περισσότερο ακατέργαστο. Λίγο-πολύ δηλαδή έχει μια παρόμοια σχέση με αυτή που έχει το mezcal με την τεκίλα.

Στη μικρή χώρα που μοιράζεται το νησί της Ισπανιόλας με την Δομινικανή Δημοκρατία, υπάρχουν πάνω από 500 αποστακτήρια, η πλειοψηφία των οποίων παράγει μόνο ρούμι.

Τρεις όμως distillers, συγκεκριμένα οι Michel Sajous, Fritz Vaval και Faubert Casimir πίστεψαν πολύ το συγκεκριμένο απόσταγμα, πολύ πριν τους ανακαλύψουν οι experts -το 2012- και εκμεταλλευόμενοι διαφορετικά είδη ζαχαροκάλαμου από αυτά που χρησιμοποιούνται για το ρούμι, ξεκίνησαν να δημιουργούν επαρκείς ποσότητες.

Μάλιστα, κάθε φιάλη clairin φέρει το όνομα του ενός εκ των τριών, μαζί με άλλα στοιχεία όπως την προέλευση, τον τύπο ζύμωσης ή την ποικιλία ζαχαροκάλαμου.

Το clairin δεν διαθέτει το κεχριμπαρένιο χρώμα και τις χρυσαφένιες ανταύγειες των agricole rhums. Είναι διάφανο όπως το mezcal. Είναι προϊόν διπλής απόσταξης, πλούσιο σε αλκοόλ (συνήθως 48% vol.) και αναδίδει καθαρά αρώματα φρούτων και βοτάνων.

Οι περιορισμοί στην παραγωγή του είναι αρκετά συγκεκριμένοι -κάτι απολύτως λογικό- και έχουν να κάνουν με την οργανική καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου που πρέπει να ακολουθεί τις παραδοσιακές μεθόδους χωρίς τη χρήση συνθετικών χημικών ουσιών, τη συγκομιδή με το χέρι, τη ζύμωση με άκρως φυσικό τρόπο (διάρκειας τουλάχιστον 120 ωρών) και την εμφιάλωση, που ασφαλώς πρέπει να γίνει αποκλειστικά στην Αϊτή.

O λόγος που οι ειδικοί του ποτού πιστεύουν πολύ το clairin πέρα από την ποιότητα και τη γεύση του, είναι πως πριν λίγους μήνες ξεκίνησε να εισάγεται και στις ΗΠΑ. Και όλοι ξέρουν τι γίνεται όταν ένα πραγματικά ποιοτικό απόσταγμα μπαίνει δυναμικά σε μεγάλες αγορές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.