
Το νέο mezcal έχει εξωτική καταγωγή και φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμιο trend
Το λένε clairin, κατάγεται από την Αϊτή και μάλλον θα ασχοληθείς σοβαρά μαζί του στο άμεσο μέλλον.

Τη λέξη clairin (κλερέν προφέρεται στα ελληνικά) ενδεχομένως τη γνωρίζουν μόνο κάποιοι που ασχολούνται αναλυτικά με το ποτό.
Πρόκειται για ένα αποσταγμένο spirit από ζάχαρη και 100% φυσικό χυμό ζαχαροκάλαμου, που παράγεται στην Αϊτή με σχεδόν παρόμοια διαδικασία με αυτή του ρουμιού (αρκετοί μάλιστα υποστηρίζουν πως πρόκειται για rhum agricole), αλλά είναι λιγότερο ραφιναρισμένο και ασφαλώς περισσότερο ακατέργαστο. Λίγο-πολύ δηλαδή έχει μια παρόμοια σχέση με αυτή που έχει το mezcal με την τεκίλα.
Στη μικρή χώρα που μοιράζεται το νησί της Ισπανιόλας με την Δομινικανή Δημοκρατία, υπάρχουν πάνω από 500 αποστακτήρια, η πλειοψηφία των οποίων παράγει μόνο ρούμι.
Τρεις όμως distillers, συγκεκριμένα οι Michel Sajous, Fritz Vaval και Faubert Casimir πίστεψαν πολύ το συγκεκριμένο απόσταγμα, πολύ πριν τους ανακαλύψουν οι experts -το 2012- και εκμεταλλευόμενοι διαφορετικά είδη ζαχαροκάλαμου από αυτά που χρησιμοποιούνται για το ρούμι, ξεκίνησαν να δημιουργούν επαρκείς ποσότητες.
Μάλιστα, κάθε φιάλη clairin φέρει το όνομα του ενός εκ των τριών, μαζί με άλλα στοιχεία όπως την προέλευση, τον τύπο ζύμωσης ή την ποικιλία ζαχαροκάλαμου.
Το clairin δεν διαθέτει το κεχριμπαρένιο χρώμα και τις χρυσαφένιες ανταύγειες των agricole rhums. Είναι διάφανο όπως το mezcal. Είναι προϊόν διπλής απόσταξης, πλούσιο σε αλκοόλ (συνήθως 48% vol.) και αναδίδει καθαρά αρώματα φρούτων και βοτάνων.
Οι περιορισμοί στην παραγωγή του είναι αρκετά συγκεκριμένοι -κάτι απολύτως λογικό- και έχουν να κάνουν με την οργανική καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου που πρέπει να ακολουθεί τις παραδοσιακές μεθόδους χωρίς τη χρήση συνθετικών χημικών ουσιών, τη συγκομιδή με το χέρι, τη ζύμωση με άκρως φυσικό τρόπο (διάρκειας τουλάχιστον 120 ωρών) και την εμφιάλωση, που ασφαλώς πρέπει να γίνει αποκλειστικά στην Αϊτή.
O λόγος που οι ειδικοί του ποτού πιστεύουν πολύ το clairin πέρα από την ποιότητα και τη γεύση του, είναι πως πριν λίγους μήνες ξεκίνησε να εισάγεται και στις ΗΠΑ. Και όλοι ξέρουν τι γίνεται όταν ένα πραγματικά ποιοτικό απόσταγμα μπαίνει δυναμικά σε μεγάλες αγορές.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Esquire BBQ Street Party: Ένα διαφορετικό βράδυ στον Κεραμεικό με πρωταγωνιστή το Jim Beam
Στο Esquire BBQ Street Party, το Jim Beam έδωσε τον δικό του χαρακτήρα στη βραδιά, συνδυάζοντας bourbon κουλτούρα, cocktails και αυθεντική εμπειρία γεύσης.
Σε αυτό το θρυλικό μπαρ σύχναζε ο Picasso - Πλήρωνε τα ποτά του με πίνακες
Στη Ζυρίχη υπάρχει ένα μπαρ όπου η τέχνη γράφτηκε μέσα στα ποτήρια του. Εκεί όπου ο Picasso, ο Miró και ο Chagall άφησαν τα έργα τους αντί για μετρητά.
Ο οπαδός της Ρόμα που τρέχει το καλύτερο μπαρ του πλανήτη
Μία κουβέντα με τον Lorenzo Antinori, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςMONIN Barista Cup: Δημιουργικότητα, πάθος και έμπνευση στον πρώτο διαγωνισμό baristi της MONIN στην Ελλάδα
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός MONIN Barista Cup, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των headquarters της Sky Spirits.
Τελικά, γινόμαστε πιο ειλικρινείς όταν πίνουμε;
Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλό μας, αλλά είναι άραγε ένα από τα αποτελέσματά του το να μας κάνει να λέμε την αλήθεια χωρίς έλεος; Ή μήπως πλά βρίσκουμε το θάρρος να το κάνουμε;
Γραφει Νικη ΚοντομηναΤα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025: Τρία αθηναϊκά και ένα από τα Τίρανα ανάμεσά τους
Ταξιδέψαμε μέχρι το Χονγκ Κονγκ για να μάθουμε ποια είναι τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025 και ανάμεσά τους είναι και τρία μπαρ της Αθήνας. Για την ιστορία το καλύτερο όλων είναι το Bar Leone από το Χονγκ Κονγκ.
Γραφει Μπαμπης Δουκας