Το νέο mezcal έχει εξωτική καταγωγή και φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμιο trend

Το λένε clairin, κατάγεται από την Αϊτή και μάλλον θα ασχοληθείς σοβαρά μαζί του στο άμεσο μέλλον.

Τη λέξη clairin (κλερέν προφέρεται στα ελληνικά) ενδεχομένως τη γνωρίζουν μόνο κάποιοι που ασχολούνται αναλυτικά με το ποτό.

Πρόκειται για ένα αποσταγμένο spirit από ζάχαρη και 100% φυσικό χυμό ζαχαροκάλαμου, που παράγεται στην Αϊτή με σχεδόν παρόμοια διαδικασία με αυτή του ρουμιού (αρκετοί μάλιστα υποστηρίζουν πως πρόκειται για rhum agricole), αλλά είναι λιγότερο ραφιναρισμένο και ασφαλώς περισσότερο ακατέργαστο. Λίγο-πολύ δηλαδή έχει μια παρόμοια σχέση με αυτή που έχει το mezcal με την τεκίλα.

Στη μικρή χώρα που μοιράζεται το νησί της Ισπανιόλας με την Δομινικανή Δημοκρατία, υπάρχουν πάνω από 500 αποστακτήρια, η πλειοψηφία των οποίων παράγει μόνο ρούμι.

Τρεις όμως distillers, συγκεκριμένα οι Michel Sajous, Fritz Vaval και Faubert Casimir πίστεψαν πολύ το συγκεκριμένο απόσταγμα, πολύ πριν τους ανακαλύψουν οι experts -το 2012- και εκμεταλλευόμενοι διαφορετικά είδη ζαχαροκάλαμου από αυτά που χρησιμοποιούνται για το ρούμι, ξεκίνησαν να δημιουργούν επαρκείς ποσότητες.

Μάλιστα, κάθε φιάλη clairin φέρει το όνομα του ενός εκ των τριών, μαζί με άλλα στοιχεία όπως την προέλευση, τον τύπο ζύμωσης ή την ποικιλία ζαχαροκάλαμου.

Το clairin δεν διαθέτει το κεχριμπαρένιο χρώμα και τις χρυσαφένιες ανταύγειες των agricole rhums. Είναι διάφανο όπως το mezcal. Είναι προϊόν διπλής απόσταξης, πλούσιο σε αλκοόλ (συνήθως 48% vol.) και αναδίδει καθαρά αρώματα φρούτων και βοτάνων.

Οι περιορισμοί στην παραγωγή του είναι αρκετά συγκεκριμένοι -κάτι απολύτως λογικό- και έχουν να κάνουν με την οργανική καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου που πρέπει να ακολουθεί τις παραδοσιακές μεθόδους χωρίς τη χρήση συνθετικών χημικών ουσιών, τη συγκομιδή με το χέρι, τη ζύμωση με άκρως φυσικό τρόπο (διάρκειας τουλάχιστον 120 ωρών) και την εμφιάλωση, που ασφαλώς πρέπει να γίνει αποκλειστικά στην Αϊτή.

O λόγος που οι ειδικοί του ποτού πιστεύουν πολύ το clairin πέρα από την ποιότητα και τη γεύση του, είναι πως πριν λίγους μήνες ξεκίνησε να εισάγεται και στις ΗΠΑ. Και όλοι ξέρουν τι γίνεται όταν ένα πραγματικά ποιοτικό απόσταγμα μπαίνει δυναμικά σε μεγάλες αγορές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.

Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι

Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή

Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλα τα φώτα στο Bar Leone

Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα

Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.

Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι

Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες