Το νέο mezcal έχει εξωτική καταγωγή και φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμιο trend

Το λένε clairin, κατάγεται από την Αϊτή και μάλλον θα ασχοληθείς σοβαρά μαζί του στο άμεσο μέλλον.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 17 Ιουνίου 2018

Τη λέξη clairin (κλερέν προφέρεται στα ελληνικά) ενδεχομένως τη γνωρίζουν μόνο κάποιοι που ασχολούνται αναλυτικά με το ποτό.

Πρόκειται για ένα αποσταγμένο spirit από ζάχαρη και 100% φυσικό χυμό ζαχαροκάλαμου, που παράγεται στην Αϊτή με σχεδόν παρόμοια διαδικασία με αυτή του ρουμιού (αρκετοί μάλιστα υποστηρίζουν πως πρόκειται για rhum agricole), αλλά είναι λιγότερο ραφιναρισμένο και ασφαλώς περισσότερο ακατέργαστο. Λίγο-πολύ δηλαδή έχει μια παρόμοια σχέση με αυτή που έχει το mezcal με την τεκίλα.

Στη μικρή χώρα που μοιράζεται το νησί της Ισπανιόλας με την Δομινικανή Δημοκρατία, υπάρχουν πάνω από 500 αποστακτήρια, η πλειοψηφία των οποίων παράγει μόνο ρούμι.

Τρεις όμως distillers, συγκεκριμένα οι Michel Sajous, Fritz Vaval και Faubert Casimir πίστεψαν πολύ το συγκεκριμένο απόσταγμα, πολύ πριν τους ανακαλύψουν οι experts -το 2012- και εκμεταλλευόμενοι διαφορετικά είδη ζαχαροκάλαμου από αυτά που χρησιμοποιούνται για το ρούμι, ξεκίνησαν να δημιουργούν επαρκείς ποσότητες.

Μάλιστα, κάθε φιάλη clairin φέρει το όνομα του ενός εκ των τριών, μαζί με άλλα στοιχεία όπως την προέλευση, τον τύπο ζύμωσης ή την ποικιλία ζαχαροκάλαμου.

Το clairin δεν διαθέτει το κεχριμπαρένιο χρώμα και τις χρυσαφένιες ανταύγειες των agricole rhums. Είναι διάφανο όπως το mezcal. Είναι προϊόν διπλής απόσταξης, πλούσιο σε αλκοόλ (συνήθως 48% vol.) και αναδίδει καθαρά αρώματα φρούτων και βοτάνων.

Οι περιορισμοί στην παραγωγή του είναι αρκετά συγκεκριμένοι -κάτι απολύτως λογικό- και έχουν να κάνουν με την οργανική καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου που πρέπει να ακολουθεί τις παραδοσιακές μεθόδους χωρίς τη χρήση συνθετικών χημικών ουσιών, τη συγκομιδή με το χέρι, τη ζύμωση με άκρως φυσικό τρόπο (διάρκειας τουλάχιστον 120 ωρών) και την εμφιάλωση, που ασφαλώς πρέπει να γίνει αποκλειστικά στην Αϊτή.

O λόγος που οι ειδικοί του ποτού πιστεύουν πολύ το clairin πέρα από την ποιότητα και τη γεύση του, είναι πως πριν λίγους μήνες ξεκίνησε να εισάγεται και στις ΗΠΑ. Και όλοι ξέρουν τι γίνεται όταν ένα πραγματικά ποιοτικό απόσταγμα μπαίνει δυναμικά σε μεγάλες αγορές.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Ποτό

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα όσα έχει να σου μάθει για την τεκίλα ένας πραγματικός θρύλος της

Τα μυστικά της αγαύης όπως μας τα αποκάλυψε ο Tomas Estes.

Τα ιαπωνικά ουίσκι που αξίζει να δοκιμάσεις

5 εξαιρετικές επιλογές από την χώρα του Ανατέλλοντος malt.