Γιατί η σαμπάνια είναι ο βασιλιάς των κρασιών

Η σαμπάνια είναι το κρασί της γιορτής, του στυλ, της ιστορίας. Τι την κάνει τόσο ξεχωριστή; Από τις βασικές ποικιλίες μέχρι την τέχνη της οινοποίησης, αυτός είναι ο απόλυτος οδηγός για τον βασιλιά των κρασιών.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 03 Φεβρουαρίου 2025

Λίγα ποτά κουβαλούν τόση ιστορία, πολυτέλεια και γοητεία όσο η σαμπάνια. Δεν είναι απλώς ένας αφρώδης οίνος, είναι σύμβολο εορτασμού, φινέτσας και savoir-faire. Όμως, πόσα πραγματικά ξέρουμε για αυτήν;

Αν το μόνο που σας έρχεται στο μυαλό είναι το θρυλικό "ποπ" του φελλού, ήρθε η ώρα για ένα σύντομο μάθημα για το πιο διάσημο κρασί του κόσμου.

Οι λέξεις που χαρακτηρίζουν τη σαμπάνια

Όλα ξεκινούν από τρία βασικά σταφύλια: Chardonnay (λευκό), Pinot Noir και Meunier (μαύρο). Αν η σαμπάνια παράγεται αποκλειστικά από Chardonnay, ονομάζεται Blanc de Blancs και χαρακτηρίζεται από φινέτσα, ελαφριά οξύτητα και ντελικάτες νότες εσπεριδοειδών. Αντίθετα, οι Blanc de Noirs, φτιαγμένες από τα μαύρα σταφύλια, είναι πιο πλούσιες, με σώμα και ένταση.

Το απόλυτο μυστικό της σαμπάνιας κρύβεται στο assemblage, δηλαδή στη μίξη διαφορετικών κρασιών για τη δημιουργία ενός μοναδικού στυλ. Εδώ η εμπειρία του κάθε παραγωγού κάνει τη διαφορά. Κάθε ένας επιλέγει κρασιά που αναδεικνύουν τον χαρακτήρα του αμπελώνα του αλλά και τη φιλοσοφία του.

Αν όλα τα κρασιά της μίξης προέρχονται από την ίδια χρονιά, τότε έχουμε ένα millésimé (εσοδείας), κάτι που συμβαίνει μόνο σε εξαιρετικές χρονιές. Αν πάλι στο μείγμα συμμετέχουν παλαιότερα κρασιά, τότε μιλάμε για vins de réserve, που προσθέτουν πολυπλοκότητα και βάθος.

Η μαγεία της οινοποιίας

Η σαμπάνια παράγεται με τη méthode champenoise, που σημαίνει ότι η δεύτερη ζύμωση – αυτή που δημιουργεί τις φυσαλίδες – γίνεται μέσα στο μπουκάλι. Όταν οι ζύμες τελειώσουν τη δουλειά τους, σχηματίζεται ένα ίζημα που με υπομονή και δεξιοτεχνία οδηγείται στον λαιμό του μπουκαλιού μέσω της τεχνικής του remuage. Στη συνέχεια, με το dégorgement, το μπουκάλι ανοίγει και το ίζημα απομακρύνεται.

Το τελευταίο βήμα είναι το dosage, δηλαδή η προσθήκη ενός μίγματος κρασιού και ζάχαρης, που καθορίζει αν η σαμπάνια θα είναι brut, extra brut, demi-sec ή doux, ανάλογα με την περιεκτικότητά της σε ζάχαρη.

ΣαμπάνιαEsquire IT

Πώς να απολαύσετε τη σαμπάνια

Πρώτος κανόνας: κάθε φορά που ανοίγετε σαμπάνια, είναι μια ξεχωριστή στιγμή. Δεύτερος κανόνας: μην την ανοίγετε σαν να πρόκειται να εκτοξευθεί ο φελλός! Στο σωστό άνοιγμα, ο ήχος θυμίζει ελαφρύ φύσημα αέρα και όχι πυροτέχνημα.

Όσο για το ποτήρι, αφήστε στην άκρη τα κλασικά φαρδιά ποτήρια. Πλέον θεωρούνται ξεπερασμένα. Η καλύτερη επιλογή είναι οι tulip-shaped flûtes, που επιτρέπουν στις φυσαλίδες να εξελιχθούν σωστά, αναδεικνύοντας τα αρώματα.

Και όσο για το φαγητό; Ξεχάστε τα κλισέ περί αστακών και foie gras. Η σαμπάνια ταιριάζει υπέροχα με φαγητά που έχουν αλμυρότητα και λιπαρότητα – δοκιμάστε την με ένα τραγανό τηγανητό κοτόπουλο ή ακόμα και με ένα καλό παλαιωμένο τυρί.

Στην τελική, η σαμπάνια δεν είναι απλώς ένα ποτό. Είναι εμπειρία. Και τώρα ξέρετε πώς να την απολαύσετε όπως της αξίζει.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.

Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι

Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή

Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλα τα φώτα στο Bar Leone

Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα

Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.

Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι

Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες