Γιατί η σαμπάνια είναι ο βασιλιάς των κρασιών

Η σαμπάνια είναι το κρασί της γιορτής, του στυλ, της ιστορίας. Τι την κάνει τόσο ξεχωριστή; Από τις βασικές ποικιλίες μέχρι την τέχνη της οινοποίησης, αυτός είναι ο απόλυτος οδηγός για τον βασιλιά των κρασιών.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 03 Φεβρουαρίου 2025

Λίγα ποτά κουβαλούν τόση ιστορία, πολυτέλεια και γοητεία όσο η σαμπάνια. Δεν είναι απλώς ένας αφρώδης οίνος, είναι σύμβολο εορτασμού, φινέτσας και savoir-faire. Όμως, πόσα πραγματικά ξέρουμε για αυτήν;

Αν το μόνο που σας έρχεται στο μυαλό είναι το θρυλικό "ποπ" του φελλού, ήρθε η ώρα για ένα σύντομο μάθημα για το πιο διάσημο κρασί του κόσμου.

Οι λέξεις που χαρακτηρίζουν τη σαμπάνια

Όλα ξεκινούν από τρία βασικά σταφύλια: Chardonnay (λευκό), Pinot Noir και Meunier (μαύρο). Αν η σαμπάνια παράγεται αποκλειστικά από Chardonnay, ονομάζεται Blanc de Blancs και χαρακτηρίζεται από φινέτσα, ελαφριά οξύτητα και ντελικάτες νότες εσπεριδοειδών. Αντίθετα, οι Blanc de Noirs, φτιαγμένες από τα μαύρα σταφύλια, είναι πιο πλούσιες, με σώμα και ένταση.

Το απόλυτο μυστικό της σαμπάνιας κρύβεται στο assemblage, δηλαδή στη μίξη διαφορετικών κρασιών για τη δημιουργία ενός μοναδικού στυλ. Εδώ η εμπειρία του κάθε παραγωγού κάνει τη διαφορά. Κάθε ένας επιλέγει κρασιά που αναδεικνύουν τον χαρακτήρα του αμπελώνα του αλλά και τη φιλοσοφία του.

Αν όλα τα κρασιά της μίξης προέρχονται από την ίδια χρονιά, τότε έχουμε ένα millésimé (εσοδείας), κάτι που συμβαίνει μόνο σε εξαιρετικές χρονιές. Αν πάλι στο μείγμα συμμετέχουν παλαιότερα κρασιά, τότε μιλάμε για vins de réserve, που προσθέτουν πολυπλοκότητα και βάθος.

Η μαγεία της οινοποιίας

Η σαμπάνια παράγεται με τη méthode champenoise, που σημαίνει ότι η δεύτερη ζύμωση – αυτή που δημιουργεί τις φυσαλίδες – γίνεται μέσα στο μπουκάλι. Όταν οι ζύμες τελειώσουν τη δουλειά τους, σχηματίζεται ένα ίζημα που με υπομονή και δεξιοτεχνία οδηγείται στον λαιμό του μπουκαλιού μέσω της τεχνικής του remuage. Στη συνέχεια, με το dégorgement, το μπουκάλι ανοίγει και το ίζημα απομακρύνεται.

Το τελευταίο βήμα είναι το dosage, δηλαδή η προσθήκη ενός μίγματος κρασιού και ζάχαρης, που καθορίζει αν η σαμπάνια θα είναι brut, extra brut, demi-sec ή doux, ανάλογα με την περιεκτικότητά της σε ζάχαρη.

ΣαμπάνιαEsquire IT

Πώς να απολαύσετε τη σαμπάνια

Πρώτος κανόνας: κάθε φορά που ανοίγετε σαμπάνια, είναι μια ξεχωριστή στιγμή. Δεύτερος κανόνας: μην την ανοίγετε σαν να πρόκειται να εκτοξευθεί ο φελλός! Στο σωστό άνοιγμα, ο ήχος θυμίζει ελαφρύ φύσημα αέρα και όχι πυροτέχνημα.

Όσο για το ποτήρι, αφήστε στην άκρη τα κλασικά φαρδιά ποτήρια. Πλέον θεωρούνται ξεπερασμένα. Η καλύτερη επιλογή είναι οι tulip-shaped flûtes, που επιτρέπουν στις φυσαλίδες να εξελιχθούν σωστά, αναδεικνύοντας τα αρώματα.

Και όσο για το φαγητό; Ξεχάστε τα κλισέ περί αστακών και foie gras. Η σαμπάνια ταιριάζει υπέροχα με φαγητά που έχουν αλμυρότητα και λιπαρότητα – δοκιμάστε την με ένα τραγανό τηγανητό κοτόπουλο ή ακόμα και με ένα καλό παλαιωμένο τυρί.

Στην τελική, η σαμπάνια δεν είναι απλώς ένα ποτό. Είναι εμπειρία. Και τώρα ξέρετε πώς να την απολαύσετε όπως της αξίζει.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Σε αυτό το θρυλικό μπαρ σύχναζε ο Picasso - Πλήρωνε τα ποτά του με πίνακες

Στη Ζυρίχη υπάρχει ένα μπαρ όπου η τέχνη γράφτηκε μέσα στα ποτήρια του. Εκεί όπου ο Picasso, ο Miró και ο Chagall άφησαν τα έργα τους αντί για μετρητά.

Ο οπαδός της Ρόμα που τρέχει το καλύτερο μπαρ του πλανήτη

Μία κουβέντα με τον Lorenzo Antinori, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

MONIN Barista Cup: Δημιουργικότητα, πάθος και έμπνευση στον πρώτο διαγωνισμό baristi της MONIN στην Ελλάδα

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός MONIN Barista Cup, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των headquarters της Sky Spirits.

Τελικά, γινόμαστε πιο ειλικρινείς όταν πίνουμε;

Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλό μας, αλλά είναι άραγε ένα από τα αποτελέσματά του το να μας κάνει να λέμε την αλήθεια χωρίς έλεος; Ή μήπως πλά βρίσκουμε το θάρρος να το κάνουμε;

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025: Τρία αθηναϊκά και ένα από τα Τίρανα ανάμεσά τους

Ταξιδέψαμε μέχρι το Χονγκ Κονγκ για να μάθουμε ποια είναι τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025 και ανάμεσά τους είναι και τρία μπαρ της Αθήνας. Για την ιστορία το καλύτερο όλων είναι το Bar Leone από το Χονγκ Κονγκ.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

O Donald Trump δεν έχει πιει ποτέ του αλκοόλ-ποιος είναι ο λόγος

Ο Donald Trump δήλωσε πως δεν έχει πιει ποτέ αλκοόλ στη ζωή του. Και ο λόγος πίσω από αυτή την απόφαση είναι βαθιά προσωπικός, συνδεδεμένος με την οικογένειά του.

Γραφει Τιμος Σαλαμες