
5 mezcal για το μπαρ του σπιτιού σου
Η μεξικάνικη επανάσταση του αποστάγματος της αγαύης οφείλει να σε βρει προετοιμασμένο.
Το ότι ζούμε στη χρυσή εποχή των spirits είναι περιττό να στο αναφέρω, όπως επίσης και το ολοένα και πιο δυνατό κίνημα του mezcal. Παρομοίως με την τεκίλα, το mezcal αποτελεί ένα από τα αποστάγματα της αγαύης και συγκαταλέγεται στα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Παράγεται σε διαφορετικές περιοχές του Μεξικού σε σχέση με την τεκίλα (κυρίως στην Oaxaca αλλά και στις Durango, Guanajuato, Guerrero, San Luis Potosi, Tamaulipas, Zacatecas και Michoacan). Μπορούμε να πούμε πως είναι ουσιαστικά ο πρόγονος της τεκίλα, αφού φτιαχνόταν πολύ πριν από αυτήν και μάλιστα με πολύ πιο αρτιζάνικες μεθόδους παραγωγής με κυριότερες το ψήσιμο της αγαύης κάτω από το έδαφος με ξύλα (κάτι που του δίνει και τον καπνιστό του χαρακτήρα) και την ζύμωση με άγριες γηγενείς ζύμες, ενώ αντίθετα η τεκίλα χρησιμοποιεί πιο σύγχρονες μεθόδους παραγωγής όπως ψήσιμο με ατμό και ελεγχόμενη ζύμωση.
Όσον αφορά το μέλλον του, το mezcal είναι ένας πραγματικά τεράστιος και μαγικός κόσμος, με συνεχές upgrade στα μπαρ και τα cocktails, όσο και στη συνείδηση των spirit aficionados.
5 ετικέτες για το μπαρ του σπιτιού σου
Montelobos
Ένα από τα πιο δημοφιλή mezcals που κυκλοφορούν εκεί έξω. Παράγεται στην Oaxaca και το όνομά του μεταφράζεται ως το βουνό των λύκων. Ισορροπημένο όσο και πολύπλοκο και αρκετά πιο στρογγυλοποιημένο από τα υπόλοιπα. Στην γεύση του κυριαρχούν πιπέρι, βανίλια, καπνός και ξύλο, στη μύτη γλυκάνισος και φρούτα ενώ η επίγευση βγάζει τσίλι και μαύρη σοκολάτα.
Casamigos
Το brand έγινε αρχικά παγκοσμίως γνωστό χάρη στην τεκίλα του George Clooney, η οποία αγοράστηκε έναντι $1.000.000.000 από την Diageo. O Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης ωστόσο δεν αποσύρθηκε από τον χώρο του ποτού, λανσάροντας και το ομώνυμο mezcal. Γήινο, φρουτώδες και με μια παχιά γεύση καπνού, ενθουσιάζει όσους αναζητούν τις τολμηρές γεύσεις.
El Buho
Μία από τις πιο σταθερές αξίες στον κόσμο του mezcal. Ένα κρυστάλλινο απόσταγμα με αρώματα γλυκιάς αγαύης και βανίλιας, πλούσια και πολυεπίπεδη γεύση και μακρύ, καπνιστό τελείωμα. Ιδανικό για cocktails και για μια πρώτη γνωριμία με το εν λόγω είδος ποτού.
Del Maguey
Προϊόν διπλής απόσταξης από 100% αγαύη ποικιλίας espadin και τέλειο για να πίνεται σκέτο. Πλούσια και γλυκιά γεύση με νότες φρούτων και ξηρών καρπών, μακρά και καπνιστή επίγευση με μια αίσθηση κανέλας. Όλα περικλείονται στο χαρακτηριστικό πράσινο μπουκάλι.
Nuestra Soledad
Φτιάχνεται από οποιοδήποτε τύπο αγαύης φυτεύεται στο Μεξικό, είναι δημιούργημα του Asis Cortes και πρόκειται για ένα Single Estate Mezcal, που παράγεται ανάμεσα στα χωριά του Santiago Matatlan, του Compana Ejutla, του San Luis Del Rio και του San Baltazar. Αρκετά δυνατό, με διακριτικές γεύσεις και αρώματα φρούτων. Το όνομά του αποτελεί φόρο τιμής στην πολιούχο της Oaxaca, την Παναγία της Μοναξιάς.
Πώς θα απολαύσεις σωστά το mezcal
Για να το γνωρίσει κάποιος στην πραγματική του διάσταση, θα πρέπει να δοκιμάσει τουλάχιστον 2 ή και 3 διαφορετικά mezcal από διαφορετικές αγαύες όπως για παράδειγμα Espadin, Tobala, Tepeztate, Cuixe. Αυτό βοηθά στο να εκτιμηθεί το εύρος των γεύσεων. Κατά δεύτερον, το mezcal λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε αλκοόλ, πίνεται σε χαμηλά ποτηράκια το οποία μοιάζουν με μικρά μπολάκια και λέγονται copitas. Βοηθούν και αυτά με τη σειρά τους στο να αναδείξουν τα αρώματα του κάθε mezcal. Φυσικά στη συνέχεια μπορεί να το απολαύσει κανείς σε cocktails όπως σε μια Margarita ή σε μια Paloma.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Η αθηναϊκή μπαρ σκηνή δένει στο νησί
Επιτυχημένες ομάδες, projects και πρόσωπα κάνουν το last call τους στις μπάρες της πόλης και σαλπάρουν.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟι επιδραστικότεροι άνθρωποι από τον κόσμο των μπαρ για το 2022
Βασίλης Κυρίτσης και Ελένη Νικολούλια στη λίστα των σημαντικότερων ανθρώπων του σύμπαντος της μπάρας για τη χρονιά που διανύουμε.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνα βερμούτ για το τέλειο Negroni
To Carpano Antica Formula, το πρώτο βερμούτ στον κόσμο, αναβαθμίζει το κλασικά κομψό cocktail κάθε, μα κάθε, φορά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑλκοόλ χωρίς τύψεις, σύμφωνα με έναν ειδικό
Αυτός είναι ο πιο υγιεινός τρόπος κατανάλωσης αλκοόλ, σύμφωνα με έναν διαιτολόγο.
Γραφει Γιαννης ΣπανοςΛοκάλι, στην ταράτσα με αγαύη
Η ενδεχομένως πιο feelgood αθηναϊκή ταράτσα ετοιμάζεται να γίνει και πάλι ένα αστικό καλοκαιρινό hit, τοποθετώντας στην καρδιά της μπάρας της την τεκίλα.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤο Gajah ίσως είναι το πιο viral μέρος του καλοκαιριού στην Αθήνα
Κάτι τροπικά ενδιαφέρον συμβαίνει στη σκιά του ΣΕΦ.
Γραφει Μπαμπης Δουκας