5 mezcal για το μπαρ του σπιτιού σου

Η μεξικάνικη επανάσταση του αποστάγματος της αγαύης οφείλει να σε βρει προετοιμασμένο.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 04 Ιανουαρίου 2019

Το ότι ζούμε στη χρυσή εποχή των spirits είναι περιττό να στο αναφέρω, όπως επίσης και το ολοένα και πιο δυνατό κίνημα του mezcal. Παρομοίως με την τεκίλα, το mezcal αποτελεί ένα από τα αποστάγματα της αγαύης και συγκαταλέγεται στα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Παράγεται σε διαφορετικές περιοχές του Μεξικού σε σχέση με την τεκίλα (κυρίως στην Oaxaca αλλά και στις Durango, Guanajuato, Guerrero, San Luis Potosi, Tamaulipas, Zacatecas και Michoacan). Μπορούμε να πούμε πως είναι ουσιαστικά ο πρόγονος της τεκίλα, αφού φτιαχνόταν πολύ πριν από αυτήν και μάλιστα με πολύ πιο αρτιζάνικες μεθόδους παραγωγής με κυριότερες το ψήσιμο της αγαύης κάτω από το έδαφος με ξύλα (κάτι που του δίνει και τον καπνιστό του χαρακτήρα) και την ζύμωση με άγριες γηγενείς ζύμες, ενώ αντίθετα η τεκίλα χρησιμοποιεί πιο σύγχρονες μεθόδους παραγωγής όπως ψήσιμο με ατμό και ελεγχόμενη ζύμωση.

Όσον αφορά το μέλλον του, το mezcal είναι ένας πραγματικά τεράστιος και μαγικός κόσμος, με συνεχές upgrade στα μπαρ και τα cocktails, όσο και στη συνείδηση των spirit aficionados.

5 ετικέτες για το μπαρ του σπιτιού σου

Montelobos

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Montelobos Mezcal (@montelobos) on

Ένα από τα πιο δημοφιλή mezcals που κυκλοφορούν εκεί έξω. Παράγεται στην Oaxaca και το όνομά του μεταφράζεται ως το βουνό των λύκων. Ισορροπημένο όσο και πολύπλοκο και αρκετά πιο στρογγυλοποιημένο από τα υπόλοιπα. Στην γεύση του κυριαρχούν πιπέρι, βανίλια, καπνός και ξύλο, στη μύτη γλυκάνισος και φρούτα ενώ η επίγευση βγάζει τσίλι και μαύρη σοκολάτα.

Casamigos

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Casamigos (@casamigos) on

Το brand έγινε αρχικά παγκοσμίως γνωστό χάρη στην τεκίλα του George Clooney, η οποία αγοράστηκε έναντι $1.000.000.000 από την Diageo. O Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης ωστόσο δεν αποσύρθηκε από τον χώρο του ποτού, λανσάροντας και το ομώνυμο mezcal. Γήινο, φρουτώδες και με μια παχιά γεύση καπνού, ενθουσιάζει όσους αναζητούν τις τολμηρές γεύσεις.

El Buho

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by El Buho Mezcal (@elbuhomezcal) on

Μία από τις πιο σταθερές αξίες στον κόσμο του mezcal. Ένα κρυστάλλινο απόσταγμα με αρώματα γλυκιάς αγαύης και βανίλιας, πλούσια και πολυεπίπεδη γεύση και μακρύ, καπνιστό τελείωμα. Ιδανικό για cocktails και για μια πρώτη γνωριμία με το εν λόγω είδος ποτού.

Del Maguey

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by delmagueymezcal (@delmagueymezcal) on

Προϊόν διπλής απόσταξης από 100% αγαύη ποικιλίας espadin και τέλειο για να πίνεται σκέτο. Πλούσια και γλυκιά γεύση με νότες φρούτων και ξηρών καρπών, μακρά και καπνιστή επίγευση με μια αίσθηση κανέλας. Όλα περικλείονται στο χαρακτηριστικό πράσινο μπουκάλι.

Nuestra Soledad

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Artisanal Mezcal (@nuestrasoledadusa) on

Φτιάχνεται από οποιοδήποτε τύπο αγαύης φυτεύεται στο Μεξικό, είναι δημιούργημα του Asis Cortes και πρόκειται για ένα Single Estate Mezcal, που παράγεται ανάμεσα στα χωριά του Santiago Matatlan, του Compana Ejutla, του San Luis Del Rio και του San Baltazar. Αρκετά δυνατό, με διακριτικές γεύσεις και αρώματα φρούτων. Το όνομά του αποτελεί φόρο τιμής στην πολιούχο της Oaxaca, την Παναγία της Μοναξιάς.

Πώς θα απολαύσεις σωστά το mezcal

Για να το γνωρίσει κάποιος στην πραγματική του διάσταση, θα πρέπει να δοκιμάσει τουλάχιστον 2 ή και 3 διαφορετικά mezcal από διαφορετικές αγαύες όπως για παράδειγμα Espadin, Tobala, Tepeztate, Cuixe. Αυτό βοηθά στο να εκτιμηθεί το εύρος των γεύσεων. Κατά δεύτερον, το mezcal λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε αλκοόλ, πίνεται σε χαμηλά ποτηράκια το οποία μοιάζουν με μικρά μπολάκια και λέγονται copitas. Βοηθούν και αυτά με τη σειρά τους στο να αναδείξουν τα αρώματα του κάθε mezcal. Φυσικά στη συνέχεια μπορεί να το απολαύσει κανείς σε cocktails όπως σε μια Margarita ή σε μια Paloma. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.