Πίνοντας ουίσκι σε 4 διαφορετικά σημεία της Γης

Από το Κεντάκι και τα Χάιλαντς μέχρι την Ιαπωνία και τον Καναδά.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 22 Ιανουαρίου 2020

Στην εποχή μας και καθαρά τεχνικά μιλώντας, το ουίσκι μπορεί να φτιαχτεί σχεδόν σε κάθε σημείο της Γης. Η ζύμωση του πολτοποιημένου κριθαριού (ή άλλων δημητριακών) και η ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια φαινομενικά είναι μία απλή διαδικασία. Βέβαια, δεν αρκεί για να προκύψει ένα τουλάχιστον αξιοπρεπές προϊόν, ενώ κάθε περιοχή στην οποία φτιάχνεται ουίσκι, καθορίζει τόσο την παραγωγή όσο και το ύφος του. Σε αυτό αν προσθέσεις τα εκατοντάδες χρόνια παράδοσης, δοκιμών και διάφορων άλλων παραγόντων, τότε η ποικιλομορφία που προκύπτει είναι εντελώς φυσιολογική. Αλλά τι σημαίνει πρακτικά αυτό για εσένα, έναν απλό φίλο του ουίσκι;

Το εν λόγω ποτό δεν κάνει διακρίσεις και οι επιλογές πέρα από ατελείωτες, μπορούν να είναι και συναρπαστικές. Κάθε ένα που μπαίνει στο ποτήρι σου είναι ξεχωριστό και οφείλεις να το απολαύσεις έχοντας πάντοτε υπόψιν το πού βρίσκεσαι, το γούστο σου και το συναίσθημα που αυτό μπορεί να σου βγάζει. Και δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ πως είναι ένα ποτό που δημιουργεί ειδικές περιστάσεις, εφόσον το μοιράζεσαι με φοβερούς ανθρώπους.

Ορίστε λοιπόν μια γεωγραφική προσέγγιση του όλου θέματος.

Σκωτία

Πίνοντας ουίσκι σε 4 διαφορετικά σημεία της Γης

Μια γη γεμάτη ιστορία, που το το νερό της έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (άλλωστε η ποιότητά του παίζει σημαντικό ρόλο στην απόσταξη του ουίσκι). Τα αποστακτήρια της Σκωτίας έχουν κι αυτά τη δική τους παράδοση, με μερικά από αυτά να ξεπερνούν ακόμη και τους δυο αιώνες ζωής. Εδώ τα ουίσκι -φυσικά- ποικίλουν σε χαρακτήρα, ύφος και γεύση. Και τα Auchentoshan American Oak, Bowmore 12 ετών και Laphroaig Triple Wood είναι τρία πολύ χαρακτηριστικά spirits για να το καταλάβεις. Πρόκειται για μοναδικά malt με ξεκάθαρη προσωπικότητα το καθένα. Πρώτο, το Auchentoshan American Oak είναι ένα τριπλής απόσταξης ουίσκι που ενδεχομένως αποτελεί την ιδανικότερη εισαγωγή σε αυτό που έχεις στο μυαλό σου όταν ακούς τις λέξεις "σκωτσέζικο malt". Εσπεριδοειδή, καρυκεύματα βανίλιας και μια αφθονία αρωμάτων συνθέτουν το σώμα του. Το Bowmore προέρχεται από το Islay και έχει μια ξεχωριστή γεύση που περικλείει τη γλύκα του μελιού, μαζί με μπαχαρικά, αλάτι και μια μυστηριώδη αίσθηση ιωδίου. Τέλος το Laphroaig Triple Wood (με καταγωγή επίσης από το Islay) είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αρωματικά single malt που φτιάχτηκαν ποτέ. Πολύπλοκο, με αρώματα θάλασσας αλλά και σοκολάτας, απαιτεί το χρόνο του -και τον δικό σου- για να καταλάβεις πραγματικά πόσο σπουδαίο είναι.

ΗΠΑ

ΜΠΕΡΜΠΟΝ

Ένα καλό σημείο από το οποίο πρέπει να ξεκινήσεις είναι να θυμάσαι πως όλα τα bourbon είναι ουίσκι, αλλά όλα τα ουίσκι δεν είναι bourbon. Και φυσικά, όλα τα bourbon δε μοιάζουν και τόσο όσο είχες στο μυαλό σου μεταξύ τους. Δοκίμασε λοιπόν τα ποτά των αποστακτηρίων Maker’s Mark, που έχουν μία πιο απαλή και λιγότερο πικάντικη γεύση για μια πρώτη γνωριμία. Αν ψάχνεις για μια μεγαλύτερη ένταση, τότε το Booker’s είναι αυτό που χρειάζεσαι: Ακατέργαστο και τραχύ, φτιάχτηκε από τον εγγονό του Jim Beam, Booker Noe. Μάλιστα, αν δεν έχεις δοκιμάσει rye ουίσκι (από σίκαλη σε ποσοστό άνω του 51%, που ωριμάζει σε καινούργια δρύινα βαρέλια), τότε αυτή είναι μια καλή ευκαιρία.

Ιαπωνία

ΙΑΠΩΝΙΑ

Στις αρχές του 20ού αιώνα ο Masataka Taketsuru, ένας νεαρός χημικός από τη Χιροσίμα, άφηνε πίσω του την Ιαπωνία με προορισμό την Γλασκόβη, όπου βρέθηκε για να σπουδάσει. Μεταξύ άλλων έμαθε πολύ καλά και την τεχνική της απόσταξης του ουίσκι, μεταφέροντας στην πατρίδα του την τεχνογνωσία. Οι λεπτά στρωμένες γεύσεις των ουίσκι Suntory λάμπουν ως τα πιο φωτεινά παραδείγματα των αποσταγμάτων της Ιαπωνίας. Γι αυτό είναι και από τα πιο δημοφιλή παγκοσμίως. Ένα από τα must-drink είναι το Yamazaki 12 ετών. Σε αυτό τον βασικό τόνο δίνει το δρύινο άρωμα μαζί με τα μπαχαρικά και τα φρούτα.

Καναδάς

ΚΑΝΑΔΑΣ

Η ιστορία του καναδικού ουίσκι έχει τις ρίζες της πίσω στο 1799, όταν ο John Molson έφτιαξε το πρώτο του είδους, ακολουθώντας τη διαδικασία παραγωγής ακριβώς όπως γινόταν στη Σκωτία. Ο μεγάλος αριθμός Σκωτσέζων μεταναστών βοήθησε πολύ στη φήμη του, αν και με την πάροδο των χρόνων οι Καναδοί άρχισαν ολοένα και περισσότερο να φτιάχνουν το ουίσκι τους με πολύ μεγάλο ποσοστό σίκαλης (rye). To καναδικό ουίσκι έκανε το μεγάλο μπαμ την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ, ξεχωρίζοντας για την ποιότητα, τη γεύση και το σύνθετο χαρακτήρα τους, κάτι που διατηρούν μέχρι και σήμερα. Τα πιο δημοφιλή είναι το Crown Royal, το Seagram’s Seven Crown, το Black Velvet και ασφαλώς το Canadian Club, που δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως το βρίσκεις σχεδόν σε κάθε bar του πλανήτη σήμερα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.