
Πότε θα σταματήσει το εμπάργκο των bartenders στη βότκα;
Το λόμπι των κοκτεϊλάδων την αποκαλεί "βαρετή". Ίσως όμως ήρθε η ώρα να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους όσον αφορά τη βότκα.

Ό,τι είναι το ρούμι για την Καραϊβική και το ουίσκι για τη Σκοτία είναι η βότκα για την Ευρασία. Σχεδόν οπουδήποτε στην αχανή χώρα που συνδέει τη βόρεια πλευρά της Ευρώπης μ’ εκείνη της Ασίας θα συναντήσεις βότκα. Αυτό δε σημαίνει αυτομάτως πως δεν υπάρχουν βότκες από άλλες χώρες, που μάλιστα διαφέρουν όσον αφορά κάποια χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, οι παραδοσιακές βότκες από την Ανατολική Ευρώπη είναι πολύ πιο "επιθετικές", δυνατές και βαριές, ενώ εκείνες της δυτικής παραγωγής, όπως, π.χ., αυτές από τη Σουηδία (Absolut), την Ολλανδία (Ketel One) ή η γαλλική από σταφύλι (Cîroc), που είναι πιο απαλές, πιο "εύκολες".
Σύμφωνα με τον ορισμό της από το Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau, πρόκειται για "ένα ουδέτερο και διαφανές ποτό, απόσταγμα δημητριακών αλλά και άλλων υλών" (οποιοδήποτε υλικό εμπεριέχει σάκχαρα μπορεί να μετατραπεί σε ποτό), κάτι που θα έπρεπε να επιτρέπει την ευελιξία προς αυτή στο μεγαλύτερο βαθμό από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. H βότκα είναι το μοναδικό ευγενές ποτό που δεν περνάει από βαρέλι – δεν παλαιώνει. Την όποια "ευγένειά" της την οφείλει στις διαδοχικές αποστάξεις και στα διαφορετικά υλικά/φίλτρα που χρησιμοποιούνται σε καθεμία από αυτές. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, να αναφέρουμε ότι η τσικουδιά που προέρχεται από το "ευγενές" σταφύλι αποστάζεται μία φορά. Το τσίπουρο περνάει δύο φορές απόσταξη. Τα κορυφαία ελληνικά τσίπουρα περνούν από τρεις αποστάξεις. Κάποια μπαίνουν και σε βαρέλι, όπου αποκτούν χρώμα, γεύση, οσμές. Η βότκα οφείλει να παραμένει "άχρωμη" και "άοσμη". Ο εξευγενισμός αλλάζει μόνο την υφή της: γίνεται "ελαιώδης", πιο "παχιά" στη γεύση.
Τα τελευταία χρόνια είμαστε μάρτυρες ενός άτυπου εμπάργκο από τους cocktail snobs προς το ουδέτερο, σε χρώμα και γεύση, απόσταγμα. Όμως, μετά από αυτή τη "σκοτεινή περίοδο" έφτασε η στιγμή που όλοι μπορούν να κρατούν μια παγωμένη premium βότκα στην κατάψυξή τους χωρίς τύψεις. Εκείνο το μπουκάλι που χωρίς ενοχές θα βγάλεις σε μια στιγμή με φίλους για να το πιείτε ακριβώς όπως πρέπει, δηλαδή σε ψηλά σφηνακοπότηρα, χωρίς περιττά φτιασιδώματα, με γρήγορες κινήσεις. Η αυστηρότητα και ο στιβαρός της χαρακτήρας είναι δύο στοιχεία που την κάνουν διαχρονικά ελκυστική. Αυτό θα πρέπει να το έχουν πάντοτε στο μυαλό τους εκείνοι οι πιστοί που για αρκετό καιρό την ήθελαν, αλλά δε τη ζητούσαν στο μπαρ γιατί "δεν το επέτασσαν τα trends". Εμείς σ’ το συνιστούμε. Πιες ό,τι θέλεις.
Must taste
Δοκιμάζοντας σωστά κάποια από τις παρακάτω, μπορείς να συμπεριλάβεις τον εαυτό σου στη σφαίρα των vodka connoisseurs.
Elit
Ρωσική και ultra premium. Άψογη διαύγεια και πυκνότητα. Ανήκει δικαιολογημένα στην ελίτ.
Stolichnaya
Ρωσική, ξεκάθαρη, με διακριτικά αρώματα, πλούσια στο στόμα.
Ketel One
Κρυστάλλινη, βελούδινη και τέλεια για μαρτίνι.
Grey Goose
Μία από τις πιο κρεμώδεις, ντυμένη με γαλλική φινέτσα.
Beluga
Πολωνική premium, εξευγενισμένη, αληθινή. Η μαγεία του φυσικού.
Διάβασε ακόμη γιατί η Χιλή είναι ο επόμενος παράδεισος στον κόσμο του κρασιού και ποιο είναι το ρούμι από τις Φιλιππίνες που κατακτά τον πλανήτη.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Esquire BBQ Street Party: Ένα διαφορετικό βράδυ στον Κεραμεικό με πρωταγωνιστή το Jim Beam
Στο Esquire BBQ Street Party, το Jim Beam έδωσε τον δικό του χαρακτήρα στη βραδιά, συνδυάζοντας bourbon κουλτούρα, cocktails και αυθεντική εμπειρία γεύσης.
Σε αυτό το θρυλικό μπαρ σύχναζε ο Picasso - Πλήρωνε τα ποτά του με πίνακες
Στη Ζυρίχη υπάρχει ένα μπαρ όπου η τέχνη γράφτηκε μέσα στα ποτήρια του. Εκεί όπου ο Picasso, ο Miró και ο Chagall άφησαν τα έργα τους αντί για μετρητά.
Ο οπαδός της Ρόμα που τρέχει το καλύτερο μπαρ του πλανήτη
Μία κουβέντα με τον Lorenzo Antinori, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςMONIN Barista Cup: Δημιουργικότητα, πάθος και έμπνευση στον πρώτο διαγωνισμό baristi της MONIN στην Ελλάδα
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός MONIN Barista Cup, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των headquarters της Sky Spirits.
Τελικά, γινόμαστε πιο ειλικρινείς όταν πίνουμε;
Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλό μας, αλλά είναι άραγε ένα από τα αποτελέσματά του το να μας κάνει να λέμε την αλήθεια χωρίς έλεος; Ή μήπως πλά βρίσκουμε το θάρρος να το κάνουμε;
Γραφει Νικη ΚοντομηναΤα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025: Τρία αθηναϊκά και ένα από τα Τίρανα ανάμεσά τους
Ταξιδέψαμε μέχρι το Χονγκ Κονγκ για να μάθουμε ποια είναι τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025 και ανάμεσά τους είναι και τρία μπαρ της Αθήνας. Για την ιστορία το καλύτερο όλων είναι το Bar Leone από το Χονγκ Κονγκ.
Γραφει Μπαμπης Δουκας