Το ρούμι από τις Φιλιππίνες που κατακτά τον πλανήτη

Το νησί Negros θεωρείται η Sugarland του spirits industry. Το ρούμι Don Papa είναι η εξήγηση.

Το Negros είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Φιλιππίνων, με έκταση λίγο μεγαλύτερη από 13.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Από τα χιλιάδες νησιά που απαρτίζουν την ασιατική χώρα, το Negros συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες φυτείες ζαχαροκάλαμων και εκείνο που παράγει την περισσότερη ζάχαρη από αυτά. Σε τέτοιο σημείο, που αρκετός κόσμος από το spirits industry το αποκαλεί Sugarland. Και όπου υπάρχει ζαχαροκάλαμο, υπάρχει και ρούμι. Για πολλά χρόνια, το ποτό που φτιαχνόταν εκεί ήταν πολύ χαμηλής ποιότητας και παραγόταν σε μικρές ποσότητες. Το τελευταίο ισχύει ακόμη αλλά η ποιότητα έχει αναβαθμιστεί σε τεράστιο βαθμό.

Πριν περίπου μία δεκαετία το στέλεχος της Rémy Cointreau, Stephen Carroll, έκανε διακοπές στο δημοφιλές θέρετρο Bacolod, που βρίσκεται στο Negros. Κατά τις επισκέψεις του στα μπαρ της περιοχής άκουγε όλο και περισσότερες ιστορίες για "το πιο ποιοτικό ζαχαροκάλαμο του κόσμου". Αφού έκανε την έρευνά του, αποφάσισε να ιδρύσει την Bleeding Heart Rum Company και το 2012 άνοιξε το πρώτο ορθά οργανωμένο αποστακτήριο του νησιού. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Don (@donpaparum) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Don (@donpaparum) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Don (@donpaparum) on

Το όλο project βασίστηκε σε ένα σχέδιο που θα έθετε στο επίκεντρο τις τοπικές πρώτες ύλες αλλά θα στόχευε σε ένα παγκόσμιο κοινό. 7 χρόνια μετά, το ρούμι του αποστακτηρίου, Don Papa, κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους, παρότι παράγεται ακόμη σε small batches, δηλαδή σε μικρές ποσότητες, πολύ υψηλής ποιότητας. Αξίζει να αναφερθεί δε, πως οι κλιματολογικές συνθήκες στις Φιλιππίνες επιτρέπουν την ταχύτερη ωρίμανση του ποτού, έχοντας όμως μεγαλύτερο angel's share - περίπου 8% ετησίως σε σύγκριση με το μόλις 2% που έχει το σκωτσέζικο ουίσκι.

Το όνομα Don Papa είναι ένας φόρος τιμής στον Dionisimo Magbuelas aka Papa Isio, τον χαρισματικό ηγέτη του Negros, που τη δεκαετία του 1890 οδήγησε την επανάσταση εναντίον των Ισπανών κατακτητών και στην ανεξαρτησία του νησιού. Το εν λόγω ρούμι αποστάζεται όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω σε μικρές παρτίδες και ωριμάζει για τουλάχιστον 7 χρόνια σε δρύινα αμερικανικά βαρέλια, με 40% ABV.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Don (@donpaparum) on

Το χρώμα του είναι σκούρο πορτοκαλί και τα πρώτα αρώματα που αναδίδει είναι βαθιά, πλούσια και ισχυρά, με νότες από φρούτα όπως μανταρίνι και βερίκοκο. Η πλούσια και γεμάτη γεύση του βγάζει βανίλια, μέλι και ζαχαρωμένα φρούτα με μικρές δόσεις σταφίδας, κανέλας και μαρμελάδας. Ο ιδανικότερος τρόπος για να το απολαύσει κάποιος είναι είτε σκέτο είτε με ένα μεγάλο παγάκι που συνήθως λιώνει ανεπαίσθητα στο ποτήρι.

Οι special εκδόσεις του είναι πραγματικά σπάνιες καθώς δεν κυκλοφορούν ποτέ σε περισσότερες από 10.000 φιάλες παγκοσμίως. Η πιο πρόσφατη από αυτές ονομάζεται Sevillana. Το ρούμι ωριμάζει για 12 χρόνια σε βαρέλια που προηγουμένως περιείχαν oloroso Sherry και ανδαλουσιανό κρασί Vino de Naranja, το οποίο προσδίδει έντονο άρωμα αλλά και γεύση εσπεριδοειδών στο τελικό αποτέλεσμα.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Don (@donpaparum) on


Διάβασε ακόμη για το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη για το 2019, τα ακριβότερα gins της αγοράς και πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί κάποια από τα καλύτερα κρασιά του κόσμου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025

Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.

Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς

Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.

St-Germain: Mixability à la française

Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;

Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις

Anther Herrera, από μέλος συμμορίας στη Βενεζουέλα, ambassador για το ρούμι Santa Teresa 1796

Το 2003, συμμορίτες εισέβαλαν στη χασιέντα Santa Teresa και έστησαν ενέδρα. Τους δόθηκαν δύο επιλογές: Είτε να γίνουν ενεργά μέλη της είτε να αντιμετωπίσουν τον νόμο. Έτσι δημιουργήθηκε το Project Alcatraz, για το οποίο μας μίλησε ο σημερινός ambassador του Santa Teresa 1796.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Hennything Is Possible: Η νέα εποχή του Hennessy στο Athens Bar Show 2025

Με ανανεωμένο πνεύμα και vibrant ενέργεια το Hennessy επανασυστήθηκε δυναμικά στο Athens Bar Show 2025, αναδεικνύοντας τις απεριόριστες δυνατότητές του για mixability.