Το ρούμι από τις Φιλιππίνες που κατακτά τον πλανήτη

Το νησί Negros θεωρείται η Sugarland του spirits industry. Το ρούμι Don Papa είναι η εξήγηση.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 09 Οκτωβρίου 2019

Το Negros είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Φιλιππίνων, με έκταση λίγο μεγαλύτερη από 13.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Από τα χιλιάδες νησιά που απαρτίζουν την ασιατική χώρα, το Negros συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες φυτείες ζαχαροκάλαμων και εκείνο που παράγει την περισσότερη ζάχαρη από αυτά. Σε τέτοιο σημείο, που αρκετός κόσμος από το spirits industry το αποκαλεί Sugarland. Και όπου υπάρχει ζαχαροκάλαμο, υπάρχει και ρούμι. Για πολλά χρόνια, το ποτό που φτιαχνόταν εκεί ήταν πολύ χαμηλής ποιότητας και παραγόταν σε μικρές ποσότητες. Το τελευταίο ισχύει ακόμη αλλά η ποιότητα έχει αναβαθμιστεί σε τεράστιο βαθμό.

Πριν περίπου μία δεκαετία το στέλεχος της Rémy Cointreau, Stephen Carroll, έκανε διακοπές στο δημοφιλές θέρετρο Bacolod, που βρίσκεται στο Negros. Κατά τις επισκέψεις του στα μπαρ της περιοχής άκουγε όλο και περισσότερες ιστορίες για "το πιο ποιοτικό ζαχαροκάλαμο του κόσμου". Αφού έκανε την έρευνά του, αποφάσισε να ιδρύσει την Bleeding Heart Rum Company και το 2012 άνοιξε το πρώτο ορθά οργανωμένο αποστακτήριο του νησιού. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Don (@donpaparum) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Don (@donpaparum) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Don (@donpaparum) on

Το όλο project βασίστηκε σε ένα σχέδιο που θα έθετε στο επίκεντρο τις τοπικές πρώτες ύλες αλλά θα στόχευε σε ένα παγκόσμιο κοινό. 7 χρόνια μετά, το ρούμι του αποστακτηρίου, Don Papa, κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους, παρότι παράγεται ακόμη σε small batches, δηλαδή σε μικρές ποσότητες, πολύ υψηλής ποιότητας. Αξίζει να αναφερθεί δε, πως οι κλιματολογικές συνθήκες στις Φιλιππίνες επιτρέπουν την ταχύτερη ωρίμανση του ποτού, έχοντας όμως μεγαλύτερο angel's share - περίπου 8% ετησίως σε σύγκριση με το μόλις 2% που έχει το σκωτσέζικο ουίσκι.

Το όνομα Don Papa είναι ένας φόρος τιμής στον Dionisimo Magbuelas aka Papa Isio, τον χαρισματικό ηγέτη του Negros, που τη δεκαετία του 1890 οδήγησε την επανάσταση εναντίον των Ισπανών κατακτητών και στην ανεξαρτησία του νησιού. Το εν λόγω ρούμι αποστάζεται όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω σε μικρές παρτίδες και ωριμάζει για τουλάχιστον 7 χρόνια σε δρύινα αμερικανικά βαρέλια, με 40% ABV.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Don (@donpaparum) on

Το χρώμα του είναι σκούρο πορτοκαλί και τα πρώτα αρώματα που αναδίδει είναι βαθιά, πλούσια και ισχυρά, με νότες από φρούτα όπως μανταρίνι και βερίκοκο. Η πλούσια και γεμάτη γεύση του βγάζει βανίλια, μέλι και ζαχαρωμένα φρούτα με μικρές δόσεις σταφίδας, κανέλας και μαρμελάδας. Ο ιδανικότερος τρόπος για να το απολαύσει κάποιος είναι είτε σκέτο είτε με ένα μεγάλο παγάκι που συνήθως λιώνει ανεπαίσθητα στο ποτήρι.

Οι special εκδόσεις του είναι πραγματικά σπάνιες καθώς δεν κυκλοφορούν ποτέ σε περισσότερες από 10.000 φιάλες παγκοσμίως. Η πιο πρόσφατη από αυτές ονομάζεται Sevillana. Το ρούμι ωριμάζει για 12 χρόνια σε βαρέλια που προηγουμένως περιείχαν oloroso Sherry και ανδαλουσιανό κρασί Vino de Naranja, το οποίο προσδίδει έντονο άρωμα αλλά και γεύση εσπεριδοειδών στο τελικό αποτέλεσμα.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Don (@donpaparum) on


Διάβασε ακόμη για το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη για το 2019, τα ακριβότερα gins της αγοράς και πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί κάποια από τα καλύτερα κρασιά του κόσμου.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το καναδέζικο ουίσκι

Το ποιοτικό ποτό που κατάφερε να υιοθετήσει η παγωμένη γη του Καναδά.

Χιλή: Ο επόμενος παράδεισος στον κόσμο του κρασιού

Όλα όσα κάνουν μοναδική τη χώρα της νοτίου Αμερικής στο οινικό κομμάτι, σύμφωνα με τους ειδικούς.