Πότε θα σταματήσει το εμπάργκο των bartenders στη βότκα;

Το λόμπι των κοκτεϊλάδων την αποκαλεί "βαρετή". Ίσως όμως ήρθε η ώρα να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους όσον αφορά τη βότκα.

Ό,τι είναι το ρούμι για την Καραϊβική και το ουίσκι για τη Σκοτία είναι η βότκα για την Ευρασία. Σχεδόν οπουδήποτε στην αχανή χώρα που συνδέει τη βόρεια πλευρά της Ευρώπης μ’ εκείνη της Ασίας θα συναντήσεις βότκα. Αυτό δε σημαίνει αυτομάτως πως δεν υπάρχουν βότκες από άλλες χώρες, που μάλιστα διαφέρουν όσον αφορά κάποια χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, οι παραδοσιακές βότκες από την Ανατολική Ευρώπη είναι πολύ πιο "επιθετικές", δυνατές και βαριές, ενώ εκείνες της δυτικής παραγωγής, όπως, π.χ., αυτές από τη Σουηδία (Absolut), την Ολλανδία (Ketel One) ή η γαλλική από σταφύλι (Cîroc), που είναι πιο απαλές, πιο "εύκολες".

Σύμφωνα με τον ορισμό της από το Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau, πρόκειται για "ένα ουδέτερο και διαφανές ποτό, απόσταγμα δημητριακών αλλά και άλλων υλών" (οποιοδήποτε υλικό εμπεριέχει σάκχαρα μπορεί να μετατραπεί σε ποτό), κάτι που θα έπρεπε να επιτρέπει την ευελιξία προς αυτή στο μεγαλύτερο βαθμό από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. H βότκα είναι το μοναδικό ευγενές ποτό που δεν περνάει από βαρέλι – δεν παλαιώνει. Την όποια "ευγένειά" της την οφείλει στις διαδοχικές αποστάξεις και στα διαφορετικά υλικά/φίλτρα που χρησιμοποιούνται σε καθεμία από αυτές. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, να αναφέρουμε ότι η τσικουδιά που προέρχεται από το "ευγενές" σταφύλι αποστάζεται μία φορά. Το τσίπουρο περνάει δύο φορές απόσταξη. Τα κορυφαία ελληνικά τσίπουρα περνούν από τρεις αποστάξεις. Κάποια μπαίνουν και σε βαρέλι, όπου αποκτούν χρώμα, γεύση, οσμές. Η βότκα οφείλει να παραμένει "άχρωμη" και "άοσμη". Ο εξευγενισμός αλλάζει μόνο την υφή της: γίνεται "ελαιώδης", πιο "παχιά" στη γεύση.

Τα τελευταία χρόνια είμαστε μάρτυρες ενός άτυπου εμπάργκο από τους cocktail snobs προς το ουδέτερο, σε χρώμα και γεύση, απόσταγμα. Όμως, μετά από αυτή τη "σκοτεινή περίοδο" έφτασε η στιγμή που όλοι μπορούν να κρατούν μια παγωμένη premium βότκα στην κατάψυξή τους χωρίς τύψεις. Εκείνο το μπουκάλι που χωρίς ενοχές θα βγάλεις σε μια στιγμή με φίλους για να το πιείτε ακριβώς όπως πρέπει, δηλαδή σε ψηλά σφηνακοπότηρα, χωρίς περιττά φτιασιδώματα, με γρήγορες κινήσεις. Η αυστηρότητα και ο στιβαρός της χαρακτήρας είναι δύο στοιχεία που την κάνουν διαχρονικά ελκυστική. Αυτό θα πρέπει να το έχουν πάντοτε στο μυαλό τους εκείνοι οι πιστοί που για αρκετό καιρό την ήθελαν, αλλά δε τη ζητούσαν στο μπαρ γιατί "δεν το επέτασσαν τα trends". Εμείς σ’ το συνιστούμε. Πιες ό,τι θέλεις.

Must taste

Δοκιμάζοντας σωστά κάποια από τις παρακάτω, μπορείς να συμπεριλάβεις τον εαυτό σου στη σφαίρα των vodka connoisseurs.

Elit

Πότε θα σταματήσει το εμπάργκο των bartenders στη βότκα;

Ρωσική και ultra premium. Άψογη διαύγεια και πυκνότητα. Ανήκει δικαιολογημένα στην ελίτ.

Stolichnaya

BOTKA

Ρωσική, ξεκάθαρη, με διακριτικά αρώματα, πλούσια στο στόμα.

Ketel One

BOTKA

Κρυστάλλινη, βελούδινη και τέλεια για μαρτίνι.

Grey Goose

BOTKA

Μία από τις πιο κρεμώδεις, ντυμένη με γαλλική φινέτσα.

Beluga

BOTKA

Πολωνική premium, εξευγενισμένη, αληθινή. Η μαγεία του φυσικού.


Διάβασε ακόμη γιατί η Χιλή είναι ο επόμενος παράδεισος στον κόσμο του κρασιού και ποιο είναι το ρούμι από τις Φιλιππίνες που κατακτά τον πλανήτη. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O dj Valeron στο Pacman του Andronis Arcadia

Ο δημοφιλής dj επισκέπτεται τη Σαντορίνη στις 15 Αυγούστου για ένα μοναδικό afro house πάρτι.

Γραφει Νικος Παπαηλιου

Γιατί μεθάς πιο εύκολα στον ήλιο

Η επιστήμη έρχεται να επιβεβαίωσει έναν διάσημο αστικό μύθο.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Μία γιορτή του Gin στο Λοκάλι

Mία από τις ομορφότερες ταράτσες της πόλης υποδέχεται και φέτος τα Local Juniper Meetings.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Πώς το ουίσκι κατάφερε να γίνει ο βασιλιάς των ποτών

Μία ιστορική αναδρομή που ξεκινά αρκετούς αιώνες πριν, περνά από ατέλειωτα χωράφια κριθαριού και σίκαλης, ξαποσταίνει σε δρύινα βαρέλια και καταλήγει στην απόλαυση της Παγκόσμιας Ημέρας Ουίσκι.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Stoli Eco Bar, το πρώτο πράσινο μπαρ στην Ελλάδα

Την εμπειρία του πρώτου πράσινου bar στην Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι πάνω από 12.000 επισκέπτες του Taste of Athens.