
Πώς θα φτιάξεις το τέλειο σπιτικό Glühwein
Το ζεστό κρασί είναι πάντοτε μία καλή ιδέα.

Οι εκδοχές, όπως και τα ονόματα για το συγκεκριμένο ποτό ποικίλουν και διαφέρουν αναλόγως γεωγραφικής προέλευσης και υλικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του. Θα το συναντήσεις ως glühwein στην Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, ως vin chaud στη Γαλλία, ως gløgg, glögg ή glögi στις σκανδιναβικές χώρες και απλά ως mulled wine στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κοινός παρονομαστής ωστόσο παραμένει πάντοτε ο ίδιος, πρόκειται για ζεστό αρωματικό κρασί. Ένα από τα ιδανικότερα αλκοολικά ροφήματα για τις κρύες ημέρες του χειμώνα και πολύ περισσότερο για εκείνες των Χριστουγέννων. Οι οδηγίες και τα τρικ για να πετύχεις την απόλυτη εκδοχή του στο σπίτι είναι απλά και πολύ συγκεκριμένα.
Τα υλικά
Ένα ορθά φτιαγμένο ζεστό κρασί χρειάζεται να έχει πικάντικες και όξινες νότες, που ασφαλώς προέρχονται από τα συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν. Αυτά δεν είναι λίγα αλλά δεν είναι και πολλά, πέραν ασφαλώς του ποιοτικού κόκκινου κρασιού: 1 μήλο, 1 πορτοκάλι, 1 λεμόνι, 2 στικ κανέλας, 1 αποξηραμένος αστεροειδής γλυκάνισος, γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο, καθώς και λίγη ζάχαρη. Υπάρχουν πολλοί που χρησιμοποιούν ακόμη περισσότερα υλικά -από έξτρα μπαχαρικά μέχρι τζίντζερ- αλλά καλό θα ήταν να παραμείνεις στην αυθεντική και απλή συνταγή.
* Οι ιδανικότερες ποικιλίες για την παρασκευή Glühwein είναι το Cabernet Sauvignon, το Pinot Noir και το Syrah.

Η προετοιμασία
Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνεις είναι να αποσπάσεις τη φλούδα από το πορτοκάλι και το λεμόνι, παίρνοντας ωστόσο μόνο το χρωματιστό μέρος και όχι το λευκό, καθώς αυτό πικρίζει. Αφού πλύνεις το μήλο, το κόβεις σε κομμάτια μαζί με τη φλούδα. Στη συνέχεια φέρνεις σε βράση μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό και ανακατεύεις με τη ζάχαρη -έχε κατά νου πως χρειάζεσαι περίπου 150 γρ. για κάθε λίτρο κρασιού- πριν προσθέσεις στο μείγμα τα υπόλοιπα μπαχαρικά, τις φλούδες και το μήλο, ανακατεύοντας αργά και αφού σβήσεις τη φωτιά. Έπειτα, προσθέτεις το κρασί και ξαναφέρνεις σε βράση για περίπου 5', ώστε να σιγουρευτείς ότι η ζάχαρη έχει λιώσει εντελώς. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, αφήνεις το ζεστό κρασί να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά προτού το σερβίρεις. Να έχεις πάντοτε κατά νου πώς οι αναλογίες των υλικών μπορούν να προσαρμοστούν αναλόγως γούστων.
To σερβίρισμα
Το παράδοξο με το ζεστό κρασί είναι ότι αφήνει καλύτερη αίσθηση όταν σερβίρεται έξω, στο κρύο. Η ενδιαφέρουσα αντίθεση στη θερμοκρασία μαζί με την εξασθένιση μεγάλης ποσότητας του αλκοόλ το καθιστούν ιδανικό και ασφαλές ρόφημα για μέρη όπως είναι οι χριστουγεννιάτικες αγορές, όπου σερβίρεται κατά κόρον. Μην ξεχάσεις να γαρνίρεις με στικ κανέλας.
Διάβασε ακόμη πώς θα φτιάξεις το χριστουγεννιάτικο cocktail Honey & Spice, ποιο είναι το ιδανικό pairing για τα 2 δημοφιλέστερα κρασιά και ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος των bitters.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.
Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι
Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή
Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΌλα τα φώτα στο Bar Leone
Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα
Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.
Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι
Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.
Γραφει Τιμος Σαλαμες