Πώς θα φτιάξεις το τέλειο σπιτικό Glühwein

Το ζεστό κρασί είναι πάντοτε μία καλή ιδέα.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 17 Δεκεμβρίου 2019

Οι εκδοχές, όπως και τα ονόματα για το συγκεκριμένο ποτό ποικίλουν και διαφέρουν αναλόγως γεωγραφικής προέλευσης και υλικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του. Θα το συναντήσεις ως glühwein στην Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, ως vin chaud στη Γαλλία, ως gløgg, glögg ή glögi στις σκανδιναβικές χώρες και απλά ως mulled wine στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κοινός παρονομαστής ωστόσο παραμένει πάντοτε ο ίδιος, πρόκειται για ζεστό αρωματικό κρασί. Ένα από τα ιδανικότερα αλκοολικά ροφήματα για τις κρύες ημέρες του χειμώνα και πολύ περισσότερο για εκείνες των Χριστουγέννων. Οι οδηγίες και τα τρικ για να πετύχεις την απόλυτη εκδοχή του στο σπίτι είναι απλά και πολύ συγκεκριμένα. 

Τα υλικά

Ένα ορθά φτιαγμένο ζεστό κρασί χρειάζεται να έχει πικάντικες και όξινες νότες, που ασφαλώς προέρχονται από τα συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν. Αυτά δεν είναι λίγα αλλά δεν είναι και πολλά, πέραν ασφαλώς του ποιοτικού κόκκινου κρασιού: 1 μήλο, 1 πορτοκάλι, 1 λεμόνι, 2 στικ κανέλας, 1 αποξηραμένος αστεροειδής γλυκάνισος, γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο, καθώς και λίγη ζάχαρη. Υπάρχουν πολλοί που χρησιμοποιούν ακόμη περισσότερα υλικά -από έξτρα μπαχαρικά μέχρι τζίντζερ- αλλά καλό θα ήταν να παραμείνεις στην αυθεντική και απλή συνταγή. 

* Οι ιδανικότερες ποικιλίες για την παρασκευή Glühwein είναι το Cabernet Sauvignon, το Pinot Noir και το Syrah.

Πώς θα φτιάξεις το τέλειο σπιτικό Glühwein

Η προετοιμασία

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνεις είναι να αποσπάσεις τη φλούδα από το πορτοκάλι και το λεμόνι, παίρνοντας ωστόσο μόνο το χρωματιστό μέρος και όχι το λευκό, καθώς αυτό πικρίζει. Αφού πλύνεις το μήλο, το κόβεις σε κομμάτια μαζί με τη φλούδα. Στη συνέχεια φέρνεις σε βράση μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό και ανακατεύεις με τη ζάχαρη -έχε κατά νου πως χρειάζεσαι περίπου 150 γρ. για κάθε λίτρο κρασιού- πριν προσθέσεις στο μείγμα τα υπόλοιπα μπαχαρικά, τις φλούδες και το μήλο, ανακατεύοντας αργά και αφού σβήσεις τη φωτιά. Έπειτα, προσθέτεις το κρασί και ξαναφέρνεις σε βράση για περίπου 5', ώστε να σιγουρευτείς ότι η ζάχαρη έχει λιώσει εντελώς. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, αφήνεις το ζεστό κρασί να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά προτού το σερβίρεις. Να έχεις πάντοτε κατά νου πώς οι αναλογίες των υλικών μπορούν να προσαρμοστούν αναλόγως γούστων.

To σερβίρισμα

Το παράδοξο με το ζεστό κρασί είναι ότι αφήνει καλύτερη αίσθηση όταν σερβίρεται έξω, στο κρύο. Η ενδιαφέρουσα αντίθεση στη θερμοκρασία μαζί με την εξασθένιση μεγάλης ποσότητας του αλκοόλ το καθιστούν ιδανικό και ασφαλές ρόφημα για μέρη όπως είναι οι χριστουγεννιάτικες αγορές, όπου σερβίρεται κατά κόρον. Μην ξεχάσεις να γαρνίρεις με στικ κανέλας.


Διάβασε ακόμη πώς θα φτιάξεις το χριστουγεννιάτικο cocktail Honey & Spice, ποιο είναι το ιδανικό pairing για τα 2 δημοφιλέστερα κρασιά και ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος των bitters.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.