Πώς θα φτιάξεις το τέλειο σπιτικό Glühwein

Το ζεστό κρασί είναι πάντοτε μία καλή ιδέα.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 17 Δεκεμβρίου 2019

Οι εκδοχές, όπως και τα ονόματα για το συγκεκριμένο ποτό ποικίλουν και διαφέρουν αναλόγως γεωγραφικής προέλευσης και υλικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του. Θα το συναντήσεις ως glühwein στην Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, ως vin chaud στη Γαλλία, ως gløgg, glögg ή glögi στις σκανδιναβικές χώρες και απλά ως mulled wine στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κοινός παρονομαστής ωστόσο παραμένει πάντοτε ο ίδιος, πρόκειται για ζεστό αρωματικό κρασί. Ένα από τα ιδανικότερα αλκοολικά ροφήματα για τις κρύες ημέρες του χειμώνα και πολύ περισσότερο για εκείνες των Χριστουγέννων. Οι οδηγίες και τα τρικ για να πετύχεις την απόλυτη εκδοχή του στο σπίτι είναι απλά και πολύ συγκεκριμένα. 

Τα υλικά

Ένα ορθά φτιαγμένο ζεστό κρασί χρειάζεται να έχει πικάντικες και όξινες νότες, που ασφαλώς προέρχονται από τα συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν. Αυτά δεν είναι λίγα αλλά δεν είναι και πολλά, πέραν ασφαλώς του ποιοτικού κόκκινου κρασιού: 1 μήλο, 1 πορτοκάλι, 1 λεμόνι, 2 στικ κανέλας, 1 αποξηραμένος αστεροειδής γλυκάνισος, γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο, καθώς και λίγη ζάχαρη. Υπάρχουν πολλοί που χρησιμοποιούν ακόμη περισσότερα υλικά -από έξτρα μπαχαρικά μέχρι τζίντζερ- αλλά καλό θα ήταν να παραμείνεις στην αυθεντική και απλή συνταγή. 

* Οι ιδανικότερες ποικιλίες για την παρασκευή Glühwein είναι το Cabernet Sauvignon, το Pinot Noir και το Syrah.

Πώς θα φτιάξεις το τέλειο σπιτικό Glühwein

Η προετοιμασία

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνεις είναι να αποσπάσεις τη φλούδα από το πορτοκάλι και το λεμόνι, παίρνοντας ωστόσο μόνο το χρωματιστό μέρος και όχι το λευκό, καθώς αυτό πικρίζει. Αφού πλύνεις το μήλο, το κόβεις σε κομμάτια μαζί με τη φλούδα. Στη συνέχεια φέρνεις σε βράση μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό και ανακατεύεις με τη ζάχαρη -έχε κατά νου πως χρειάζεσαι περίπου 150 γρ. για κάθε λίτρο κρασιού- πριν προσθέσεις στο μείγμα τα υπόλοιπα μπαχαρικά, τις φλούδες και το μήλο, ανακατεύοντας αργά και αφού σβήσεις τη φωτιά. Έπειτα, προσθέτεις το κρασί και ξαναφέρνεις σε βράση για περίπου 5', ώστε να σιγουρευτείς ότι η ζάχαρη έχει λιώσει εντελώς. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, αφήνεις το ζεστό κρασί να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά προτού το σερβίρεις. Να έχεις πάντοτε κατά νου πώς οι αναλογίες των υλικών μπορούν να προσαρμοστούν αναλόγως γούστων.

To σερβίρισμα

Το παράδοξο με το ζεστό κρασί είναι ότι αφήνει καλύτερη αίσθηση όταν σερβίρεται έξω, στο κρύο. Η ενδιαφέρουσα αντίθεση στη θερμοκρασία μαζί με την εξασθένιση μεγάλης ποσότητας του αλκοόλ το καθιστούν ιδανικό και ασφαλές ρόφημα για μέρη όπως είναι οι χριστουγεννιάτικες αγορές, όπου σερβίρεται κατά κόρον. Μην ξεχάσεις να γαρνίρεις με στικ κανέλας.


Διάβασε ακόμη πώς θα φτιάξεις το χριστουγεννιάτικο cocktail Honey & Spice, ποιο είναι το ιδανικό pairing για τα 2 δημοφιλέστερα κρασιά και ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος των bitters.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Ποτό

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

3 βότκες για το 2020

Σύντομα οι spirits aficionados θα γίνουν μάρτυρες της αναβίωσης του κλασικού ποτού, με μερικά brands να βγαίνουν δυναμικά μπροστά.

Ρούμι, ένας πλήρης οδηγός

Η ιστορία, τα cocktails και όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το ποτό της χαράς.