Ο ρόλος των bitters σε ποτά και cocktails

Το ελιξήριο για τους στρατιώτες του Simón Bolívar που εξελίχθηκε στο κρυφό χαρτί του Old Fashioned.

Εκτός από τους βασικούς και πολυσυζητημένους πρωταγωνιστές, ο κόσμος των spirits έχει και εκείνους τους δευτερεύοντες παράγοντες, που όμως συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία εξαιρετικών έως υποδειγματικών ποτών. Πάρε για παράδειγμα το Old Fashioned, το κλασσικότερο cocktail όλων των εποχών: Το ουίσκι είναι το αδιαμφισβήτητο νο.1 συστατικό του, αλλά τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς τα bitters πορτοκαλιού. 

Ο τίτλος του πολυτιμότερου συμπρωταγωνιστή λοιπόν, δίκαια θα μπορούσε να δοθεί σε αυτά. Τι είναι όμως ακριβώς; Μιλώντας για bitters, εννοούμε οινοπνευματώδη ποτά (συνήθως) από μπαχαρικά, βότανα, φρούτα ή και φλούδες των τελευταίων, που αναμιγνύονται με αλκοόλ ή γλυκερίνη. Η γεύση τους είναι πικρή ή γλυκόπικρη και έχουν εξελιχθεί σε σημαντικό εργαλείο για κάθε bartender που ειδικεύεται στα cocktails. 

Ο ρόλος των bitters σε ποτά και cocktails

Η ιστορία

Όπως και πολλοί άλλοι σημαντικοί εκπρόσωποι του αλκοολικού κόσμου, τα bitters δημιουργήθηκαν για φαρμακευτικούς σκοπούς. Συγκεκριμένα, πίσω στο 1824, ο Γερμανός γιατρός Johann Siegert βρέθηκε στη Βενεζουέλα και την πόλη Ανγκοστούρα (η σημερινή της ονομασία είναι Σιουδάδ Μπολιβάρ), προκειμένου να οργανώσει το προσωπικό περίθαλψης του Simón Bolívar και των ανθρώπων του. Ο Dr. Siegert συγκέντρωσε αρκετά ντόπια βότανα, ρίζες και μπαχαρικά και αφού πειραματίστηκε με αυτά, κατέληξε σε διάφορες συνταγές, για προϊόντα που λαμβάνονταν κυρίως ως καταπραϋντικά αλλά και αναζωογονητικά ελιξήρια από τους στρατιώτες. Τα Angostura Bitters ήταν λοιπόν τα πρώτα του είδους τους -και τα πιο δημοφιλή μέχρι σήμερα. Άλλα σημαντικά brands είναι τα Peychaud's, τα Abbott's, τα Fee Brothers, τα Bitter Truth Bogart's, τα Reyka και τα Regan's Bitters. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα bitters πορτοκαλιού μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν και στη μαγειρική, δίνοντας μία ισχυρή νότα εσπεριδοειδών στο εκάστοτε φαγητό.

Τα Cocktails

Το κλασικό Old Fashioned

OLD FASHIONED ΚΟΚΤΕΪΛ

To all time classic ποτό είναι από εκείνα που θα λατρεύονται για πάντα στις μπάρες, για όλους τους σωστούς λόγους. Η απλότητα σε κάθε του έκφανση, προσθέτει έξτρα πόντους.

Υλικά 

  • 2 μεζούρες rye ουίσκι ή bourbon
  • 2 σταγόνες Angostura bitters
  • 1 κύβος ζάχαρης
  • σόδα

Εκτέλεση

  1. Βάζεις τον κύβο ζάχαρης σε ένα ποτήρι τύπου Old Fashioned.
  2. Τον βρέχεις με τα Angostura bitters και ελάχιστη σόδα.
  3. Συνθλίβεις τον κύβο ζάχαρης με ένα γουδοχέρι και στη συνέχεια προσπαθείς να καλύψεις όσο μεγαλύτερη επιφάνεια (από το κάτω μέρος) του ποτηριού μπορείς.
  4. Προσθέτεις ένα μεγάλο παγάκι και έπειτα το ουίσκι. 
  5. Ανακατεύεις και γαρνίρεις με μία φλούδα πορτοκαλιού, αφού πρώτα απελευθερώσεις τα έλαιά της, καθώς και με ένα κερασάκι.

Το Perfect Storm

PERFECT STORM ΚΟΚΤΕΪΛ

Ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον και ελαφρώς πιο πικάντικο twist στο κλασικό Dark and Stormy

Υλικά 

  • 2 μεζούρες μαύρο ρούμι
  • χυμός από μισό lime
  • 2 σταγόνες bitters
  • 3 μεζούρες ginger beer

Εκτέλεση

  1. Ρίχνεις το ρούμι και τον χυμό lime σε ένα highball ποτήρι με πάγο. 
  2. Απογεμίζεις με ginger beer και προσθέτεις τα bitters. 
  3. Γαρνίρεις με μία σφήνα lime. 

Διάβασε ακόμη γιατί πρέπει να σταματήσει το εμπάργκο των bartenders στη βότκα, για το ρούμι από τις Φιλιππίνες που κατακτά τον πλανήτη και τι πρέπει να γνωρίζεις για το κορεάτικο αλκοόλ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.