Ένας σύντομος οδηγός για να γιορτάσεις την World Whisky Day

Μία τέλεια αφορμή για να τιμήσεις τον βασιλιά των ποτών.

Κάθε τρίτο Σάββατο του Μαΐου, από το 2012, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ουίσκι (World Whisky Day). Συνήθως διοργανώνονται διάφορα events ανά την Υφήλιο, κάτι που ασφαλώς δεν θα συμβεί φέτος λόγω των πολύ ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ο καθένας όμως μπορεί να γιορτάσει το γεγονός και μάλιστα να συμμετέχει στο global κομμάτι αυτού μέσω του #worldwhiskyday στα social media.

Το Esquire σου παρουσιάζει ένα mini guide σχετικά με το πώς θα εκτιμήσεις και θα απολαύσεις περισσότερο το πιο δημοφιλές ποτό του κόσμου.

Τι πρέπει να γνωρίζεις

Ένα από τα βασικότερα πράγματα που οφείλεις να γνωρίζεις είναι οι σχέσεις ανάμεσα στις "σχολές" του whisky - δηλαδή κυρίως στη σκωτσέζικη και την ιαπωνική. Στην περίπτωση του δημοφιλέστερου εκπροσώπου του είδους παγκοσμίως, του σκωτσέζικου, τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Ως Scotch, θα πρέπει να παράγεται φυσικά στη Σκωτία από σκωτσέζικα υλικά. Θα πρέπει να παρασκευάζεται από βυνοποιημένο κριθάρι - άλλωστε τα περισσότερα από τα σκωτσέζικα ουίσκι αυτό είναι: νερό, κριθάρι και ζύμη δημητριακών.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by World Whisky Day (@worldwhiskyday) on

Σε αυτό, απαγορεύεται η προσθήκη πρόσθετων ζύμωσης αλλά επιτρέπεται η προσθήκη χρώματος καραμέλας καθώς και δημητριακών ολικής αλέσεως. Η παλαίωσή του γίνεται σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον τρία χρόνια. Όσον αφορά το ιαπωνικό ουίσκι, η απόσταξή του όσο και οι τρόποι παλαίωσης είναι ίδιοι με εκείνους του σκωτσέζικου, ενώ το κριθάρι στις περισσότερες των περιπτώσεων φτάνει στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου από τη Σκωτία.

Το άρωμα και η γεύση πάντως διαφέρουν λόγω κλιματικών συνθηκών και ποιότητας νερού. Αν επιθυμείς να εμβαθύνεις και όσον αφορά το ιρλανδικό και το αμερικανικό ουίσκι (whiskey), μπορείς να ρίξεις μία ματιά εδώ

Ετικέτες που αξίζει να δοκιμάσεις

Lagavulin 16 Year Old

Ένας σύντομος οδηγός για να γιορτάσεις την World Whisky Day

Δεν μιλάμε απλά για ένα ακόμη σπουδαίο καπνιστό ουίσκι αλλά ίσως για το σύμβολο ολόκληρης της κατηγορίας των spirits του Islay, που ωριμάζει για 16 χρόνια και περικλείει μέσα του την παράδοση της δημιουργίας των εν λόγω single malts. Ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια bourbon, ενισχύοντας έτσι τον πλούσιο τυρφώδη χαρακτήρα του, ο οποίος επικρατεί και στη γεύση, μαζί με νότες αποξηραμένων φρούτων και μία έκρηξη καπνού, με μακρά επίγευση.

Nikka Coffey Malt

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΥΙΣΚΙ 4

To έτερο κορυφαίο brand στα ιαπωνικά ουίσκι μετά το Suntory, το Nikka, παρουσιάζει αυτό το πολύ ξεχωριστό ποτό, που πήρε το όνομά του από τον Ιρλανδό pioneer της απόσταξης Aeneas Coffey. Το Nikka Coffey Malt φτιάχνεται από 100% βυνοποιημένο κριθάρι και αποστάζεται με την μέθοδο column still (ο αποστακτήρας συνεχούς απόσταξης που δημιούργησε ο Aeneas Coffey), δίνοντας ένα ουίσκι που θυμίζει αρκετά bourbon. Πλούσιο σε γεύσεις καραμέλας και βανίλιας, με ωραίο και λιπαρό σώμα.

The Glenlivet 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΥΙΣΚΙ 1

Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στις αρχές του 1800 και μέχρι σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο απόλυτα single malt. Κατά πολλούς είναι το "single malt που τα ξεκίνησε όλα", θέτοντας ισχυρές βάσεις ώστε να δημιουργηθεί και να ενισχυθεί η κατηγορία, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Ιδιαίτερα γλυκό και φρουτώδες, με βελούδινη, κρεμώδη γεύση. Ένας μεγάλος πάγος είναι το κατάλληλο συνοδευτικό του εντός του ποτηριού. 

Laphroaig Triple Wood

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΥΙΣΚΙ 3

Μία από τις σημαντικότερες πιο πρόσφατες κυκλοφορίες του περίφημου αποστακτηρίου Laphroaig, που παντρεύει έξοχα τα καπνιστά στοιχεία με τις γλυκές νότες, δίνοντας ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα. Παλαιώνει σε τρεις διαφορετικούς τύπους βαρελιών: Αρχικά σε παλιά bourbon casks, έπειτα σε μικρά quarter barrels του 19ου αιώνα και τέλος, σε βαρέλια οloroso sherry. Η γεύση είναι ένα μείγμα σταφίδας, βερίκοκων και καπνού, απόλυτα ισορροπημένη, με γλυκιά επίγευση που βγάζει έντονα καραμέλα. 

Talisker 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΥΙΣΚΙ 5

Ο περίφημος Σκωτσέζος συγγραφέας Robert Louis Stevenson το είχε αποκαλέσει κάποτε ως τον βασιλιά των ποτών. Το χρυσαφένιο και πιπεράτο, μοναδικά ώριμο και ασφαλώς αδιαπραγμάτευτα θαλασσινό single malt με τη σύνθετη γεύση είναι μία από τις πιο διαχρονικές αξίες του νησιού του Skye ( Isle of Skye). Έχει έναν εξαιρετικά ευπροσάρμοστο χαρακτήρα που του επιτρέπει να πίνεται σκέτο, με πάγο ή κρύο νερό αλλά και να αποτελεί μία από τις ιδανικότερες βάσεις για whisky cocktails. 

Mizuwari, ένας διαφορετικός τρόπος απόλαυσης

Ρωτήσαμε τον whisky expert και συγγραφέα του πρώτου ελληνικού βιβλίου για το βασιλιά των ποτών, Θεόδωρο Σπυρόπουλο, να μας μιλήσει για την τέχνη της απλότητας. Επίλεξε να μας διαφωτίσει σχετικά με το Mizuwari. Πρόκειται για το after office cocktail της Ιαπωνίας.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΥΙΣΚΙ 2020

"Έχοντας ταξιδέψει στην Ιαπωνία και διαμένοντας κάποιες μέρες στο Τόκιο, δεν μπορούσα παρα να μην παρατηρήσω αυτή την υπέροχη συνήθεια των Ιαπώνων. Κυριολεκτικά αμέσως μετά το γραφείο, ομάδες κοστουμαρισμένων γέμιζαν τα μπαρ της Ginza. Το ποτό τους; Mizuwari, ουίσκι με νερό δηλαδή. Τα συστατικά για ένα mizuwari είναι εξαιρετικά απλά, με την παρασκευή του όμως να απαιτεί κάποια μαεστρία: Σε ένα highball ποτήρι τοποθετούμε ένα κομμάτι μεγάλου πάγου όπως αυτά που προμηθευόμαστε στις κάβες από την Ice Up. Στη συνέχεια ρίχνουμε 2 σφηνάκια ουίσκι. Κυριολεκτικά όποιο scotch ή japanese ουίσκι έχουμε. Αρχίζουμε και προσθέτουμε παγωμένο εμφιαλωμένο νερό και με ένα κουτάλι του μπαρ ανά διαστήματα ανακατεύουμε κυκλικά έως ότου απογεμίσει το ποτήρι μας. Canpai!".

Τα cocktails

Blood and Sand

BLOOD AND SAND

Υλικά

  • 3/4 μεζούρας σκωτσέζικο ουίσκι
  • 3/4 μεζούρας κόκκινο βερμούτ
  • 3/4 μεζούρας λικέρ κερασιού ή μπράντι
  • 3/4 μεζούρας φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού

Εκτέλεση

  1. Όλα τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινούνται.
  2. Σουρώνεις σε παγωμένο ποτήρι cocktail. 
  3. Γαρνίρεις με μία φλούδα πορτοκαλιού.

Rob Roy

ΚΟΚΤΕΪΛ ΡΟΜΠ ΡΟΪ

Υλικά

  • 2 μεζούρες σκωτσέζικο blended ουίσκι
  • 1 μεζούρα γλυκό βερμούτ
  • 2 σταγόνες Angostura bitters

Εκτέλεση

  1. Αναμιγνύεις το ουίσκι, το βερμούτ και τα bitters σε mixing glass, μαζί με θρυμματισμένο πάγο.
  2. Σουρώνεις σε παγωμένο ποτήρι cocktail.
  3. Γαρνίρεις με μία φλούδα λεμονιού.

Το Scotch and Soda

Ο πιο ορθολογικός τρόπος για να πιες το σκωτσέζικο ουίσκι (αλλά και γενικότερα κάθε ουίσκι) είναι με την προσθήκη λίγου, παγωμένου νερού. Η γεύση και τα αρώματα αναδεικνύονται, ενώ ο χαρακτήρας του γίνεται λίγο πιο ομαλός χωρίς να χάνεται η αλκοολικότητα. Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζουν στην Σκωτία. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί. Ένα καλό highball άλλωστε είναι πάντα μία σπουδαία επιλογή.  Όπως το Scotch and Soda. Τα μόνα υλικά που χρειάζεσαι είναι ένα ποιοτικό -προφανώς σκωτσέζικο- ουίσκι και μία εξίσου αξιόλογη σόδα.

 


Διάβασε ακόμη για τα 10 πιο εμβληματικά μπαρ του πλανήτη, τα αγαπημένα cocktails του Ernest Hemingway και το δημοφιλέστερο cocktail του κόσμου αυτή τη στιγμή.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.