Το 'καυτό' καλοκαίρι του Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός ψάχνει ολική επανεκκίνηση, ηθικό και ελπίδα στην πιο δύσκολη στιγμή του εδώ και δύο δεκαετίες.

Είναι αλήθεια ότι ο Παναθηναϊκός φέτος γνώρισε μία από τις χειρότερες σεζόν της σύγχρονης ιστορίας του. Μετά από 20 χρόνια δεν κατέκτησε κάποιον από τους παραδοσιακούς ελληνικούς τίτλους και είδε τον αιώνιο αντίπαλο να σαρώνει σε όλα τα επίπεδα. Η επόμενη μέρα του συλλόγου μοιάζει εντελώς άγνωστη, μιας και ποτέ στον 21ο αιώνα η ομάδα δεν είχε αντιμετωπίσει μία τέτοια κρίση.

Στο διοικητικό, όπως φαίνεται ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος παίρνει ξανά τα ηνία και με πιο άμεσο συνεργάτη του τον Αργύρη Πεδουλάκη, καλείται να χτίσει από το μηδέν την ομάδα. Ο Γιώργος Βόβορας είναι σχεδόν αδύνατο να παραμείνει επικεφαλής του πάγκου και για αυτό είναι σημαντικό για το Τριφύλλι να κινηθεί το συντομότερο, έτσι ώστε να επιλέξει τον άνθρωπο που θα του εμπιστευτεί την επανεκκίνηση.

> Διάβασε ακόμη: Dino Radja, υπεράνω όλων

Πρόκειται για ένα restart που χρειάζεται πίστωση χρόνου, προσωρινών αποτυχιών και απόλυτη εμπιστοσύνη. Ο Παναθηναϊκός πρέπει ως έναν βαθμό να γίνει Ολυμπιακός του καλοκαιριού του 2011. Σίγουρα το θαύμα της σεζόν εκείνης δεν επαναλαμβάνεται, όμως αυτή είναι η φιλοσοφία που πρέπει να ακολουθηθεί. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν.

Η επόμενη μέρα

Το αμέσως επόμενο από την ανακοίνωση ενός προπονητή που θα εμπνέει σεβασμό είναι η παραμονή της τριάδας που κράτησε όρθιο τον Παναθηναϊκό την τελευταία διετία. Ο Παπαγιάννης ήταν ένας από τους καλύτερους σέντερ της Ευρώπης φέτος και είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνει στην ομάδα. Ο Ιωάννης Παπαπέτρου έμεινε για καιρό έξω λόγω των προβλημάτων που τον ταλαιπώρησαν, όμως δεν παύει να αποτελεί κεφάλαιο για την ομάδα και φυσικά τον φυσικό αρχηγό της. Στην ίδια λίστα πρέπει παρά τα μόλις δύο χρόνια του στην Ελλάδα συγκαταλέγεται και ο Nemanja Nedović. Ο Σέρβος για άλλη μία χρονιά, όσο ήταν υγιής, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τον Παναθηναϊκό. Ευτυχώς, και οι τρεις τους δεσμεύονται με έναν ακόμη χρόνο στα συμβόλαιά τους.

Το θετικό για τον Παναθηναϊκό των τελευταίων χρόνων και αυτό σίγουρα πιστώνεται στους Διαμαντίδη - Αλβέρτη είναι ότι παρά την αγωνιστική πτώση κατάφερε και κέρδισε μερικές φαινομενικά μικρές, αλλά στην ουσία πολύ ουσιαστικές μάχες απέναντι τον Ολυμπιακό. Έντυσε στα πράσινα τον Μαντζούκα, τον Χουγκάζ και τον Σαμοντούροβ και σε συνδυασμό με τον Αβδάλα, έχει προχωρήσει σημαντικά στην πλαισίωση του Παναθηναϊκού της υπόλοιπης δεκαετίας. 

> Διάβασε ακόμη: Αντώνης Καρπετόπουλος, ένας αιώνιος έφηβος

Ο νέος προπονητής της ομάδας οφείλει πέρα από την σκούπα που θα πάρει για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, να ενσωματώσει και τους νεότερους και να σαρώσει την αγορά για να πλαισιώσει το ρόστερ, όχι με παίκτες - στοιχήματα, αλλά με παίκτες έτοιμους να προσφέρουν. Για αυτό φυσικά απαιτείται και οικονομική υπέρβαση, όπως και απαλλαγή από το μοντέλο έσοδα-έξοδα. Ο Paris Lee που έφτασε ως τα Playoffs της Euroleague με τη Μονακό θεωρείται παίκτης του Παναθηναϊκού και ήδη ακούγονται ονόματα σαν του Heurtel για τη θέση του βασικού Playmaker που τόσο έχει πληγώσει την ομάδα μετά τη φυγή του Νικ Καλάθη.

Η διαφαινόμενη απόκτηση του ΟΑΚΑ για 49 χρόνια και η αλλαγή διοίκησης στην Euroleague κάνουν μερίδα των φίλων του Παναθηναϊκού να αισιοδοξούν, αλλά αγωνιστικά το καλοκαίρι που μόλις ξεκίνησε είναι το πιο κρίσιμο των τελευταίων ετών. Κι αυτό γιατί οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν γρήγορα αλλά όχι βιαστικά, ίσως καθορίσουν πολλά περισσότερα από μία σεζόν.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος