Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το Wimbledon 2021

Το κατά πολλούς σπουδαιότερο Grand Slam του πλανήτη και ένας χρηστικός οδηγός για τη φετινή διοργάνωση.

Wimbledon 2021 λοιπόν. Το μοναδικό Grand Slam που λαμβάνει χώρα σε επιφάνεια χόρτου, τυγχάνει να είναι και το πιο παλιό της ιστορίας, καθώς διεξάγεται από το 1877 στις εγκαταστάσεις του All England Lawn Tennis and Croquet Club στο νοτιοδυτικό Λονδίνο. Η φετινή διοργάνωση ξεκινά σήμερα, 28 Ιουνίου, και μέχρι τις 12 Ιουλίου θα συγκεντρώσει τα βλέμματα των φίλων του σπορ παγκοσμίως, ειδικά μετά την περσινή ακύρωσή του λόγω πανδημίας.

Το τουρνουά

Στα 19 γήπεδα του Wimbledon μάχονται κάθε χρόνο 128 τενίστες και άλλες τόσες τενίστριες - οι κορυφαίοι του πλανήτη με βάση την κατάταξη της ATP. Μία εβδομάδα πριν το κυρίως τουρνουά ωστόσο, υπάρχουν και αγώνες προκριματικών για οποιονδήποτε θέλει να διεκδικήσει μία θέση στο κυρίως ταμπλό. Σαν διοργάνωση, ευνοεί αγωνιστικά τους παίκτες με δυνατό σερβίς και εξίσου ισχυρό βολέ λόγω της ταχύτητας και της χαμηλής αναπήδησης που παίρνει το μπαλάκι.

Το κεντρικό court -εκεί δηλαδή που διεξάγεται ο τελικός- έχει χωρητικότητα 14.000 θεατών, με τα Court Νο.1 και Court Νο.2 να ακολουθούν με 11.000 και 3.000 θέσεις αντίστοιχα - φέτος, θα υπάρξει ασφαλώς λιγότερος κόσμος για λόγους ασφαλείας, με την πληρότητα των σταδίων να περιορίζεται στο 50%, εκτός από τον τέλικο όπου τον τελικό στο κεντρικό court, όπου θα υπάρξει πληρότητα της τάξεως του 100%. Το τελευταίο γήπεδο φέρει και το προσωνύμιο "Νεκροταφείο των Πρωταθλητών" (The Graveyard of Champions) με πολλές εκπλήξεις να έχουν συμβεί σε αυτό. 

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το Wimbledon 2021
ΚΕΪΤ ΚΑΙ ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΣΤΟ ΓΟΥΙΜΠΛΕΝΤΟΝ
ΝΟΛΕ ΓΟΥΙΜΠΛΕΝΤΟΝ

O Roger Federer είναι ο πολυνίκης του Wimbledon στους άντρες με 8 κατακτήσεις, ενώ τον αντίστοιχο τίτλο στις γυναίκες φέρει η Martina Navratilova, με 9. Όσον αφορά τα χρηματικά έπαθλα για τους αθλητές που συμμετέχουν, ο νικητής λαμβάνει £2.350.000, o φιναλίστ £1.118.000, όσοι παίζουν ημιτελικό £588.000 και τα ποσά μειώνονται μέχρι τις £45.000 για όσους αποκλείονται στον πρώτο γύρο. Τελευταίοι νικητές (του 2019, καθώς το 2020 δεν υπήρξε διοργάνωση λόγω πανδημίας) είναι ο Σέρβος Novak Djokovic και η Ρουμάνα Simona Halep, σε άντρες και γυναίκες αντίστοιχα.  

Το φαβορί Novak Djokovic

Ο Σέρβος φτάνει στο Λονδίνο μετά τη μεγάλη επιτυχία και νίκη-statement του Roland Garros. O Nole θα διεκδικήσει τον 20ό τίτλο του και εάν τα καταφέρει θα ισοφαρίσει σε Gran Slams τους Nadal και Roger Federer και ενόψει του US Open θα ανοίξει για τα καλά την κουβέντα για το ποιος είναι τελικά ο κορυφαίος όλων των εποχών.

ΝΟΒΑΚ ΤΖΟΚΟΒΙΤΣ ΓΟΥΙΜΠΛΕΝΤΟΝ

Τα outsiders

O Roger Federer είχε εδώ και καιρό κυκλώσει το Wimbledon και στο Λονδίνο θα πραγματοποιήσει τη μεγάλη επιστροφή του. Ο 39χρονος Ελβετός σε καμία περίπτωση δεν είναι αμελητέα ποσότητα, ακόμη κι αν προέρχεται από δύο εγχειρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια. Εκτός από αυτόν όμως, θα υπάρξει και η επιστροφή του Andy Murray, που θα παίξει σε Gran Slam για πρώτη φορά από το 2017.

Από το 2003 δεν έχει υπάρξει κάποιος άλλος νικητής στο Wimbledon πέρα από κάποιον εκ των "Big Four (Federer, Djokovic, Nadal, Murray). Αν συμβεί φέτος κάτι τέτοιο, υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος τύπος που μπορεί να το καταφέρει. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έφτασε μία ανάσα από τον τίτλο στο Παρίσι και είναι πια δεδομένα ένας εκ των καλύτερων. Το ίδιο όμως ισχύει και για τον Andrey Rublev, τον Daniil Medvedev και τον Alexander Zverev.

ΡΟΤΖΕΡ ΦΕΝΤΕΡΕΡ ΓΟΥΙΜΠΛΕΝΤΟΝ

 

ΡΑΦΑ ΝΑΔΑΛ ΓΟΥΙΜΠΛΕΝΤΟΝ

Στις γυναίκες υπάρχει πάντα η Serena

H Serena Williams γνωρίζει πολύ καλά πώς να σπάει ρεκόρ, με τους 23 συνολικά τίτλους της να είναι οι περισσότεροι από οποιονδήποτε άλλον στην εποχή των Open. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Coco Gauff (@cocogauff)

Η ικανότητά της στο γρασίδι είναι μοναδική αλλά σε ένα τουρνουά που διεξάγεται υπό αυτές τις συνθήκες, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει οποιαδήποτε έκπληξη. Aryna Sabalenka, Elina Svitolina και Karolína Pliskova μοιάζουν έτοιμες για την breakthrough στιγμή τους, όπως επίσης και η Coco Gauff, που στα 17 της ετοιμάζεται να σκαρφαλώσει προς την κορυφή και να μην κατέβει ποτέ από εκεί.

 


Φωτογραφίες © Getty Images

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Φώτη Ιωαννίδη, ποιος αμυντικός σε έχει δυσκολέψει περισσότερο;

Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ομάδας μίλησε στο Esquire για δυσκολότερους αντιπάλους και αγαπημένους συμπαίκτες.

Γραφει Μπαμπης Δουκας