10 σπορ ερωτήματα για το 2020 και οι απαντήσεις τους

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για Ολυμπιακούς Αγώνες, Γιάννη Αντετοκούνμπο, Ferrari, τένις και Euroleague.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 20 Ιανουαρίου 2020

Το 2020 είναι γεμάτο με σπουδαία αθλητικά events, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο αλλά και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου να ξεχωρίζουν. Ενόψει αυτών, ακολουθούν τα 10 μάλλον σημαντικότερα αθλητικά ερωτήματα των επόμενων μηνών και μία προσέγγιση των ορθότερων απαντήσεών τους. 

Θα παίξει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στο Προολυμπιακό τουρνουά;

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hellenic Basketball Federation (@hellenicbf) on

Κανείς δεν μπορεί με σιγουριά αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: Είναι σχεδόν απίθανο ο MVP της περασμένης χρονιάς στο ΝΒΑ να βρίσκεται στο ρόστερ της εθνικής ομάδας που από τις 23 μέχρι και τις 28 Ιουνίου θα διεκδικήσει στον Καναδά μία θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Επί του θέματος έχει τοποθετηθεί και ο Rick Pitino, τονίζοντας πως "ο Γιάννης δύσκολα θα είναι στο Προολυμπιακό τουρνουά, ειδικά αν παίξει στους τελικούς του ΝΒΑ".

Θα χάσει ποτέ η Λίβερπουλ; 

10 σπορ ερωτήματα για το 2020 και οι απαντήσεις τους

Μέχρι στιγμής, η ομάδα του Jürgen Klopp μετρά 21 νίκες και 1 ισοπαλία στην Premier League, έχοντας 64 βαθμούς έπειτα από 22 αγωνιστικές. Πολλοί, δικαιολογημένα υποστηρίζουν ότι έχει ήδη κατακτήσει τον τίτλο, για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 1989-90. Δεδομένου αυτού, το ενδιαφέρον μεταφέρεται σε ένα άλλο ερώτημα: Θα μπορέσει κάποιος, κάποια στιγμή να την κερδίσει; Το μομέντουμ της είναι εξαιρετικό αλλά δύσκολα δεν θα γνωρίσει την ήττα σε κάποια από αυτές τις αναμετρήσεις - μην ξεχνάς πως υπάρχει και το Champions League.

Θα έχουμε Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς τη Ρωσία;

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΚΙΟ 2020

Η Ολυμπιάδα του Τόκιο ίσως είναι η πρώτη χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας υπό οποιαδήποτε μορφή και καθεστώς. H εκτελεστική επιτροπή της WADA αποφάσισε πριν λίγους μήνες να επιβάλλει αποκλεισμό από όλες τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις στην χώρα λόγω της παραποίησης ή διαγραφής στοιχείων για δείγματα Ρώσων αθλητών από ελέγχους ντόπινγκ κατά την τετραετία 2011-2015. Κάτι τέτοιο θα μεταβάλλει κατά πολύ τις ισορροπίες στα περισσότερα σπορ. Πάντως, εκτός από την έφεση που έχει καταθέσει η ρώσική πλευρά υπάρχει το ενδεχόμενο πολλοί αθλητές να αγωνιστούν τελικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως ανεξάρτητοι υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. 

Ποιος θα είναι ο πρώτος οδηγός της Ferrari;

ΤΣΑΡΛΣ ΛΕΚΛΕΡΚ

Το 2019 ήταν μία από τις χειρότερες και πιο ντροπιαστικές χρονιές στην ιστορία της Scuderia. Το μόνο σημάδι αισιοδοξίας είναι η παρουσία του Charles Leclerc. Ο 22χρονος Μονεγάσκος πιλότος απέδειξε ότι διαθέτει τόσο το ταλέντο όσο και τον χαρακτήρα για να σταθεί ως 1ος οδηγός. Οι εντάσεις, οι παρεξηγήσεις και τα νεύρα ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από εμφανή στο Maranello, όπως και η έλλειψη καθαρού μυαλού. O Leclerc θα πρέπει να περιμένει για τουλάχιστον ακόμη ένα χρόνο.

Τι θα κάνουν οι ελληνικές ομάδες στην Euroleague;

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Turkish Airlines EuroLeague (@euroleague) on

Η αλλαγή του format της διοργάνωσης έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια μία άκρως ανταγωνιστική και ενδιαφέρουσα λίγκα, μεταφέροντας και στη διάρκεια της κανονικής διάρκειας το ενδιαφέρον και την ένταση των play-offs και, φυσικά, του Final Four. Η φετινή σεζόν είναι ίσως η πιο αντιπροσωπευτική εικόνα του τι είχαν στο μυαλό τους οι άνθρωποι της Euroleague όταν προέβησαν στις συγκεκριμένες αλλαγές. Στη νέα τάξη πραγμάτων, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός σε καμία περίπτωση δεν απολαμβάνουν την αίγλη του πρόσφατου ή και πιο μακρινού παρελθόντος. Οι πράσινοι ωστόσο, ειδικά μετά την έλευση του Rick Pitino, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα στην οκτάδα, έχοντας μερικές πιθανότητες ακόμη και για το Final Four. Για να κάνουν την υπέρβαση όμως, θα πρέπει να πετάξουν εκτός κάποιον αντίπαλο με σίγουρα πιο γεμάτο ρόστερ. Από την άλλη, η ομάδα του Πειραιά παρουσιάστηκε τρομακτικά κατώτερη των όποιων προσδοκιών, απόρροια των λανθασμένων επί σειρά ετών διοικητικών χειρισμών αλλά και του κάκιστου σχεδιασμού και επιλογών παικτών από τον David Blatt. Οι ερυθρόλευκοι δεν πρόκειται να τερματίσουν πάνω από τη 12η θέση της τελικής κατάταξης, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη σεζόν.

Μπορεί ένας downhill skier να κερδίσει στο Ski World Cup;

ΑΛΕΞΙΣ ΠΙΝΤΟΡΟ

Βλέποντας τη μέχρι στιγμής κατάταξη του παγκόσμιου πρωταθλήματος αλπικού σκι, εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι η πολύ μικρή απόσταση του Γάλλου Alexis Pinturault από την κορυφή και τον πρωτοπόρο Νορβηγό Henrik Kristoffersen. Το αξιοσημείωτο είναι πως ο Pinturault προέρχεται από μία διαφορετική κατηγορία.

Θα κάνει δεύτερο σερί double o ΠΑΟΚ;

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PAOK FC (@paok_fc) on

Είναι μάλλον αστείο να μιλάμε για οτιδήποτε σχετίζεται με το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά θα προσπαθήσουμε να επικεντρωθούμε στο καθαρά αγωνιστικό σκέλος. Εκεί, ο Ολυμπιακός δείχνει να υπερισχύει σε ποιότητα και λύσεις όλων των υπολοίπων και δύσκολα  θα μείνει για τρίτη σερί χρονιά χωρίς κάποιο τίτλο. 

Υπάρχει αντίπαλος για τον Marc Marquez;

ΜΑΡΚ ΜΑΡΚΕΖ

O Giacomo Agostini έχει κατακτήσει -τις δεκαετίες του 1960 και 1970- 8 φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στο MotoGP, με τον Valentino Rossi να βρίσκεται στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας, με 7 κατακτήσεις. Πιθανότατα, θα τους ξεπεράσει και τους δύο ο Marc Marquez. O 27χρονος Ισπανός μετρά 4 συνεχόμενες κατακτήσεις από το 2016 μέχρι το 2019 και συνολικά 6 τίτλους, καθώς είχε στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής το 2013 και το 2014. Γεννάται λοιπόν εύλογα το ερώτημα του εάν υπάρχει κάποιος που μπορεί να τον κοντράρει. Ο Andrea Dovizioso το προσπάθησε αλλά δεν τα κατάφερε, ο Fabio Quartararo έχει όλο το μέλλον μπροστά του αλλά ακόμη δεν μπορεί να τον κοιτάξει στα μάτια και ο Rossi μοιάζει να έχει αφήσει πίσω του τα prime years του. Ο Καταλανός της Repsol Honda αυτή τη στιγμή είναι ασταμάτητος. 

Είναι έτοιμη η νέα γενιά του παγκόσμιου τένις;

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ

Με τους Roger Federer, Rafa Nadal και Novak Djokovic να βαδίζουν αισίως στα 39, 34 και 33 χρόνια αντίστοιχα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι νομοτελειακά θα υπάρξει σύντομα αλλαγή σκυτάλης στην κορυφή του παγκόσμιου τένις. Εκείνο όμως που φαίνεται ακόμη πιο απειλητικό για την Big-3 των φιλέ είναι το ταλέντο που έρχεται από πίσω. Οι Daniil Medvedev, Alexander Zverev, Dominic Thiem και ασφαλώς ο Στέφανος Τσιτσιπάς δείχνουν κάτι παραπάνω από έτοιμοι για τη μετάβαση στο ανώτερο επίπεδο. Το 2020 ίσως είναι η χρονιά κάποιου ή κάποιων εξ' αυτών. 

Πώς θα είναι το EURO 2020 χωρίς την εθνική Ελλάδας; 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by UEFA EURO 2020 (@euro2020) on

Η απάντηση μπορεί να είναι διττή. Από τη μία, το ενδιαφέρον για το ελληνικό κοινό εν τη απουσία της ελληνικής εθνικής ομάδας θα είναι αισθητά μειωμένο. Από την άλλη, στο καθαρά ποδοσφαιρικό κομμάτι, σε κανέναν δεν πρόκειται να λείψει μία κακή ομάδα που σίγουρα δεν παίζει θεαματικό, ούτε καν σωστό, ποδόσφαιρο. Αν και το τελευταίο κάπως δείχνει να αλλάζει -ευτυχώς προς το καλύτερο- μετά την έλευση του John van 't Schip, τον περασμένο Ιούλιο.


Διάβασε ακόμη για τον τελευταίο επαναστάτη του ποδοσφαίρου Quique Setién, τους πιο cool αθλητές που υπήρξαν ποτέ, την εκτόξευση του Luka Doncic, την ιστορία του θρυλικού La Bombonera και τον πιο άγριο αγώνα όλων των εποχών.


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος