Πώς να εντοπίζεις τους fake ακολούθους στο Instagram

Ακόμα κι αν δεν αγόρασες ποτέ σου followers, κάποιοι από αυτούς που σε ακολουθούν ενδέχεται να είναι bots.

Αν έχεις πολλούς ακολούθους στο Instagram και ψιλοαναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν τόσος κόσμος να θέλει να σε ακολουθεί, τότε μάθε ότι είναι αρκετά πιθανό κάποιοι από αυτούς να είναι fake followers ή bots, ακόμα και αν δεν έχεις αγοράσει ποτέ σου ούτε έναν ακόλουθο. Παρότι πολλοί ψεύτικοι followers είναι ακίνδυνοι, πρέπει να τους κάνεις όλους report, για να αποδυναμώνεις την παρουσία τους και τις πιθανότητες να κάνουν σε σένα ή σε κάποιον άλλο phishing.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η κατάσταση δεν δείχνει να βελτιώνεται, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από το Instagram. Ενδεικτικά, 1 στους 4 influencers που δουλεύουν μέσω Instagram έχουν αγοράσει το 15% των ακολούθων τους, κάτι που υπολογίζεται ότι, μόνο το 2019, κόστισε στις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πώς θα εντοπίσεις έναν ψεύτικο λογαριασμό στο Instagram

Δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας. Αν κάποιος κάνει μαζεμένα like σε μια σειρά από τυχαίες φωτογραφίες σου ή αφήνει γενικά σχόλια κάτω από αυτές, το πιο πιθανό να είναι fake account.

> Διάβασε ακόμα: Influencers, οι νέοι reality stars;

Το ίδιο ισχύει για προφίλ που ακολουθούν χιλιάδες λογαριασμούς αλλά τα ακολουθούν ελάχιστοι ή για λογαριασμούς που φαίνεται να έχουν μείνει αδρανείς για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πώς να εντοπίζεις τους fake ακολούθους στο Instagram iStock

Υπάρχουν όμως και πιο "έξυπνοι" ψεύτικοι λογαριασμοί, που λειτουργούν σαν να είναι αληθινοί, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες άλλων χρηστών. Αν, λοιπόν, κάτι σου φανεί ύποπτο, μπορείς να κάνεις αναζήτηση μέσω εικόνας στο Google για πανομοιότυπες φωτογραφίες και, βάσει των αποτελεσμάτων, να τσεκάρεις το αν έχουν κλαπεί από κάποιο άλλο πρόσωπο. 

Τέλος, υπάρχουν μερικές ακόμα κατηγορίες ψεύτικων προφίλ. Αυτά που έχουν φωτογραφίες διαφορετικών ατόμων, αυτά που υπόσχονται μεγάλες εκπτώσεις για να σε κάνουν να πατήσεις σε επικίνδυνα links και εκείνα που δεν έχουν ούτε φωτογραφίες, ούτε posts ή το όνομά τους είναι κάτι του τύπου @neoklisbigboy666888999.

Βέβαια, να το πούμε και αυτό, μπορεί να υπάρχει κάποιος λογαριασμός που να τηρεί κάποιο ή περισσότερα από τα προαναφερθέντα κριτήρια και να μην είναι ψεύτικος, απλώς να ανήκει σε κάποιον χρήστη παντελώς άσχετο με το Instagram.

> Διάβασε ακόμα: Αυτό το Instagram θέλουμε;

Πώς μπορείς να καταλάβεις αν κάποιος έχει πολλούς fake followers

Αν κάποιος έχει πάρα πολλούς followers αλλά οι φωτογραφίες του παίρνουν, αναλογικά, λίγα likes, το πιο πιθανό είναι, στην πραγματικότητα, πολλοί από τους ακολούθους του να αποτελούν ανενεργά bots.

Αν θέλεις να γίνεις Insta-star αυτό που σε συμβουλεύουμε είναι να μην εμπλακείς ποτέ με αγοραπωλησίες ακολούθων, καθώς δεν έχουν να προσθέσουν τίποτα ουσιαστικό στον λογαριασμό σου. Αντί αυτής της τακτικής, προσπάθησε να αυξήσεις το following σου οργανικά, μέσω του πρωτότυπου και ποιοτικού content που ανεβάζεις.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Διαγωνισμός | Κέρδισε μία διπλή πρόσκληση για την Avant Premiere του The Fall Guy

20 τυχεροί-ες θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση για την πρεμιέρα του The Fall Guy με τον Ryan Gosling.

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος