Grimes, η κυβερνοπάνκ Αφροδίτη της ηλεκτρονικής σκηνής

Η παρανόρμαλ διάνοια της μουσικής και οπτικής βιομηχανίας κλείνει τα 35 και δηλώνει πως η καριέρα της έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Πώς είναι να είσαι μια διάνοια της μουσικής και οπτικής βιομηχανίας αλλά ο πολύς ο κόσμος, όχι ο μουσικόφιλος αλλά αυτός της "πολλής συνάφειας", να σε γνωρίζει κυρίως (γράψε: μόνο) για την τριετή και κάτι σχέση και τα δύο σου παιδιά με τον Elon Musk; Η οποία σχέση έχει εδώ και καιρό τελειώσει οριστικά (να πούμε "ευτυχώς";), με την Grimes να έχει υπάρξει εν τω μεταξύ ζευγάρι, από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο του 2022, με την Chelsea Manning, την Αμερικανίδα ακτιβίστρια και πρώην στρατιωτικό, που καταδικάστηκε και εξέτισε 7ετή ποινή φυλάκισης για την υπόθεση των WikiLeaks, κατά τη διάρκεια της οποίας προέβη σε επαναπροσδιορισμού φύλου.

Η ατυπική και hyper cool νεράιδα του σύγχρονου ηλεκτρονικού ήχου, που γεννήθηκε σαν σήμερα και πιο συγκεκριμένα στις 17 Μαρτίου του 1988, πέρυσι το φθινόπωρο περιέγραψε όσα βίωνε μετά τον ημι-χωρισμό της από τον άλλοτε πιο πλούσο άνθρωπο πάνω στη Γη -την παραβίαση της ιδιωτικής της ζωής από τα ΜΜΕ, το διαδικτυακό μίσος και την κακοποίηση από τους παπαράτσι- στο τότε νέο της τραγούδι, το Love, που είχε αναρτήσει στο Instagram, εν αναμονή της "διαστημικής" όπερας που έχει ανακοινώσει ότι θα κυκλοφορούσε μέχρι το τέλος του 2022, υπό τον τίτλο Book 1.

Η όπερα, βέβαια, όπως και το EP Fairies cum first που κι αυτό για πέρυσι μάς το είχε τάξει, δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη, ούτε γνωρίζουμε το πότε και αν η νέα μουσική που (λέει ότι) έχει ηχογραφήσει θα βγει στη δημοσιότητα - ανάμεσά τους και ένα ντουέτο με τον Weeknd. Κι αυτό διότι, όπως -περίπου- ισχυρίστηκε φέτος τον Ιανουάριο, πλέον, τα παιδιά, η οικογένεια και οι φίλοι της έχουν γίνει η προτεραιότητά της, ενώ η καριέρα της στη μουσική βιομηχανία αποτελεί ένα side project.  

Η pop του μέλλοντός μας

Η Grimes ως καλλιτέχνιδα αποτυπώνει στο σύμπαν που δημιουργεί, τόσο με τον χαρακτηριστικό ήχο της όσο και με όλο το "πακέτο" που συμμετέχει στην πρόσληψή του (μουσικά βίντεο, φωτογραφίσεις, παρουσία στα social media, ενδυμασία) όλους τους προβληματισμούς και τα διακυβεύματα μιας νέας παγκόσμιας κοινότητας, εντός των κόλπων της οποίας το weird, το ατυπικά όμορφο και το αβανγκάρντ προσλαμβάνονται ως pop, ως mainstream.

Οι αναφορές της βρίσκονται στην dream pop, την underground ηλεκτρονική μουσική, τα ρετροφουτουριστικά beats των 80s, τα αιθέρια φωνητικά της Enya, τα παραμορφωτικά φίλτρα του Instagram, τα video games, το weird pop σύμπαν της Billie Eilish, την indie πολυτέλεια και την πολύχρωμη, fun υπερβολή της κινεζικής, ιαπωνικής, εν γέννει ασιατικής pop culture. Δεν της αξίζει, λοιπόν, να ασχολούνται μαζί της μόνο για τη σχέση και τον χωρισμό της με τον Elon Musk.

Κομμουνισμός, κρυπτονομίσματα και gaming

Η ίδια, πάντως, πρόπερσι είχε προσπαθήσει να γυρίσει όλη αυτή την αρνητική και ανεπιθύμητη δημοσιότητα που είχε λάβει ο χωρισμός της από τον Elon Musk μπούμερανγκ υπέρ της, με τον cool τρόπο του τρολαρίσματος. Γι' αυτό και το επόμενο post της στο Instagram, μετά από εκείνο με το τότε νέο της τραγούδι, περιελάμβανε δύο φωτογραφίες. Στην πρώτη, φαινόταν να διαβάζει το Κομμουνιστικό Μανιφέστο του Karl Marx. Η δεύτερη, με το ίδιο θέμα, ήταν σε στυλ screenshot από site του κουτσομπολιστάν, με το ανάλογο gossip caption.

Στο δικό της caption, βέβαια, είχε φροντίσει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, διαβεβαιώνοντας τους followers της ότι έμενε ακόμη με τον 'E' και ότι δεν είναι κομμουνίστρια, καθώς πιστεύει σε κάτι σαν όραμα αποκεντρωμένης οικονομίας στην οποία θα κυριαρχούν τα κρυπτονομίσματα και το... gaming. Παιδιά, σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους...

Πριν βγούμε, όμως, ας χαζέψουμε κάποιες ιδιαίτερες φωτογραφίες της...

Το φωτογραφικό άλμπουμ της Grimes

GRIMES Getty Images
Το 2019, στην Καλιφόρνια.

GRIMES Getty Images
Κάποια στιγμή το 2012, παίζοντας τη μουσική της στις Μπαχάμες.

GRIMES Getty Images
Σε μουσικό φεστιβάλ στη Φιλαδέλφεια. Το ημερολόγιο έδειχνε 31 Αυγούστου. Τη χρονιά δεν θα σου την αποκαλύψουμε.
GRIMES Getty Images
To 2015, στο Τέξας.

GRIMES Getty Images
Το 2015, στο show του οίκου Louis Vuitton κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού.

GRIMES & ELON MUSK Getty Images
Το 2018, με τον Elon Musk, στη βερνισάζ της έκθεσης 'Heavenly Bodies: Fashion & the Catholic Imagination', στο Μητροπολητικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

GRIMES Getty Images
Άλλες έγραψαν ιστορία με το 'στο 'να χέρι το τσιγάρο, στ' άλλο χέρι το μπεγλέρι', η Grimes με το 'στο 'να χέρι το σπαθί, στ' άλλο το βιβλίο'. Στο Met Gala του 2021, εννοείται. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης