The Dark Knight Rises: Μία διαφορετική προσέγγιση, ακριβώς 9 χρόνια μετά την πρεμιέρα

Η εμβληματική ταινία του Christopher Nolan έκανε πρεμιέρα μία ημέρα σαν σήμερα, στις 16 Ιουλίου 2012.

Υπάρχει μία σκηνή στο The Dark Knight Rises, κατά την οποία η αυτοθυσία του Bruce Wayne υπερισχύει. Οκτώ χρόνια μετά από το The Dark Knight, έχει παραιτηθεί από την ανάγκη για επιβολή δικαίου και προστασία του "καλού", προδίδοντας τον φύσει ηρωικό χαρακτήρα του για να απομονωθεί. Ο Bruce είναι πεπεισμένος - και ο Christian Bale είναι κάτι παραπάνω από πειστικός- ότι η ζωή του δεν έχει νόημα, μέχρι που μία 'γάτα διαρρήκτης' προκαλεί την περιέργειά του για να επιστρέψει δριμύτερος. Έτσι, ο πρώην υπερήρωας, ρωτά τον μπάτλερ, ψυχοθεραπευτή, πατέρα του Alfred: "Γιατί δε θέλεις να βάλω ξανά τη στολή; Φοβάσαι ότι θα αποτύχω;". "Φοβάμαι ότι θα το θελήσεις", αποκρίνεται εκείνος. Εννέα χρόνια μετά την κυκλοφορία της ταινίας -βγήκε στους κινηματογράφους στις 16 Ιουλίου 2012- η προσέγγιση αυτή παρουσιάζει περισσότερο ενδιαφέρον, καθώς εμπεριέχει την προσωπική ανάλυση του Christopher Nolan στην εν λόγω τριλογία.

Η ψυχολογική ερμηνεία

Μπορεί ένας άνθρωπος, έχοντας δώσει νόημα στη ζωή του προσφέροντας τόσα πολλά στους υπολοίπους εκτός από τον εαυτό του -και έχοντας θυσιάσει σχεδόν τα πάντα- να επανακάμψει για τους δώσει ακόμη περισσότερα; Μπορείς να σώσεις μία πόλη χωρίς να σώσεις τον εαυτό σου; Θα θυμάστε λογικά ότι ο Bruce Wayne, ως ορφανό εγκατέλειψε για πρώτη φορά κάθε πιθανότητα για φυσιολογική ζωή (ή τουλάχιστον φυσιολογική για έναν δισεκατομμυριούχο, γεγονός που έτσι κι αλλιώς αποτελούσε βάρος στη συνείδησή του) για να πάρει κεφάλια παρέα με τον Liam Neeson.

The Dark Knight Rises: Μία διαφορετική προσέγγιση, ακριβώς 9 χρόνια μετά την πρεμιέρα

Ο Batman του Nolan θύμισε πολύ Μεσσία μέχρι το τέλος του Batman Begins όταν πια έθεσε το δικό του ψυχολογικό γρίφο: Ο Batman είναι μεγαλειώδης επειδή πιστεύει ότι είναι ο μόνος που μπορεί να σώσει το Gotham City; Ή μήπως λόγω των ικανοτήτων του - της νοημοσύνης, της εκπαίδευσης, του πλούτου, του αυτοκινήτού του; Μόνο αυτό το 'είδος' του Batman μπορεί όντως να σώσει το Gotham.

ΤΑΙΝΙΑ THE DARK KNIGHT RISES 2
ΤΑΙΝΙΑ THE DARK KNIGHT RISES 4

Αλλά δεν είναι μόνο ότι ο Bruce φέρει το κόμπλεξ του Μεσσία. Υπάρχει ολόκληρη συλλογή από ψυχολογικές έρευνες που υποστηρίζουν τέτοιου είδους στροφές προς τον κοινωνικό ακτιβισμό ως αντίδραση στην υπαρξιακή κρίση και αντιμετώπιση του τραύματος. Λέγεται μετάτραυματική ανάπτυξη και συμβαίνει συχνά μετά από μία τραυματική απώλεια συγγενών, ύστερα από τραυματισμό ή επίθεση. Τυχαίο που όλα τα παραπάνω τα έχει βιώσει ο Wayne;

Αυτου του είδους οι καταστάσεις μας οδηγούν, κυριολεκτικά, να ξανασκεφτούμε το νόημα της ζωής. Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί είμαι εδώ? Αυτές είναι φυσιολογικές ερωτήσεις, ειδικά όταν έχουμε βιώσει πραγματικά δεινά. Και η κανονική απάντηση, αποδεικνύεται ιδιαίτερα θετική στις περισσότερες περιπτώσεις, σύμφωνα με το χρυσό κανόνα τουλάχιστον. Οι λέξεις save the world (σώσε τον κόσμο) ακούγονται περισσότερες από μία φορές σε αυτήν την ταινία και είναι αυτό που κάνει ο Batman επειδή είναι ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλός του έχει εκπαιδευτεί να σκέφτεται.

>Διάβασε ακόμη: 5 ταινίες του Christopher Nolan ως υποκατάστατο για το Tenet

Και μετά υπάρχει η συνέχεια της θυσίας του Bruce: Στο The Dark Knight, η αγάπη της ζωής του πεθαίνει επειδή συνδέθηκε με τη διπλή πλευρά του. Το ψέμα ότι ο Harvey Dent ήταν καλός και ο Batman κακός επικρατεί. Έτσι, η νέα υπαρξιακή κρίση (ή και κατάθλιψη) για τον υπερήρωα στο τέλος του 2ου επεισοδίου κάνει την εμφάνισή της, αλλά ιδιαίτερα ενισχυμένη. Αν δεν πρόκειται να είναι πια ο Batman, γιατί συνέβη αυτό και για ποιο λόγο βρίσκεται εδώ; Η απάντηση, στην αρχή του The Dark Knight Rises, είναι σχεδόν "δεν ξέρω" και "δεν πρέπει να είμαι". Έχει χάσει ένα βασικό μέρος του εαυτού του, ακόμη κι αν είναι ο άλλος του εαυτός.

Η κρίση μέσης ηλικίας και η 'κάθαρση'

Στο μεταξύ, οι πιο αποκαλυπτικές στιγμές της ταινίας δεν αφορούν τον Batman, αλλά τον Bruce Wayne. Έχουν να κάνουν με τη σχέση του με τον εαυτό του, και τις σχέσεις του με τους ανθρώπους που καταδεικνύουν στον ίδιο τον αληθινό του εαυτό. Αναφερόμαστε στους Alfred και Gordon, και φυσικά στο χαρακτήρα του Morgan Freeman, γιατί πολύ απλά είναι ο Morgan Freeman. Ο Bruce επιτέλους ωριμάζει συναισθηματικά, μαθαίνει να ζητά βοήθεια και να αφήνει τους άλλους να τον βοηθήσουν.

ΤΑΙΝΙΑ THE DARK KNIGHT RISES 1

Εν ολίγοις, ο Batman βίωσε τη δική του κρίση μέσης ηλικίας. Την άξιζε. Έτσι κι αλλιώς, είναι αρκετά μεγάλος ηλικιακά για να κάνει ό,τι κάνει. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τον υποστηρίζουμε, ίσα ίσα που το κοινό του, έζησε μαζί του τις δύσκολες στιγμές του και χάρηκε αντίστοιχα με την ολική επαναφορά του. O Batman είναι ο ήρωας όλων σε τελική ανάλυση - θέλουμε να πετύχει, αλλά θέλουμε επίσης να μπορεί να ξεκουράζεται όποτε το χρειάζεται. 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στo Sugar του Apple TV+, ο Colin Farrell μας μυεί στο καλό ουίσκι

Σε αυτήν τη noir σειρά, ο δημοφιλής ηθοποιός υποδύεται έναν σκληροτράχηλο ντετέκτιβ.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όλοι μιλούν για το The Sympathizer με τον Robert Downey Jr.

Το νέο συναρπαστικό κατασκοπευτικό θρίλερ του HBO από ό,τι φαίνεται τα έχει όλα και κυρίως, έναν αγνώριστο Robert Downey Jr..

Γραφει Παυλος Κρουστης

Ο David August έρχεται τον Μάιο στην Αθήνα

Ο καινοτόμος παραγωγός πρόκειται να μας προσφέρει μια συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία, μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ,VĪS.

Minecraft με Jason Momoa και Jack Black, προφανώς και ανυπομονούμε

Η ταινία βασίζεται σε ένα από τα δημοφιλέστερα video games όλων των εποχών.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η σειρά που πρέπει να δεις χθες αν σ' αρέσει το ταξίδι στο χρόνο

Η εν λόγω sci-fi παραγωγή αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του Apple TV+ για το 2024.

Γραφει Γιαννης Σπανος