Τα κορυφαία ντοκιμαντέρ του 2020

Από το Jeffrey Epstein: Filthy Rich και το The Last Dance μέχρι το Be Water και το Tiger King, αυτά είναι τα ντοκιμαντέρ που ξεχώρισαν τη χρονιά που μας αφήνει.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 30 Δεκεμβρίου 2020

Το 2020 ήταν μία χρονιά από την οποία έλαμψαν δια της απουσίας τους -για ευνόητους λόγους- οι σπουδαίες κινηματογραφικές παραγωγές. Ευτυχώς όμως για όλους μας υπήρξαν κάποια εξαιρετικά ντοκιμαντέρ, κυρίως μέσω των υπηρεσιών streaming. Ντοκιμαντέρ όπως αυτά που ακολουθούν στην παρακάτω λίστα.

Be Water

Από τη χρονιά του θανάτου του, το 1973, μέχρι και σήμερα, ο Bruce Lee έχει αποτελέσει έμπνευση για δεκάδες ταινίες, σειρές και ντοκιμαντέρ. Η μορφή του δε, έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της pop κουλτούρας. Το Be Water του Bao Nguyen θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως ένα από τα κορυφαία 30 for 30s του ESPN, εξερευνώντας από μία άλλη σκοπιά τον μύθο που ακούει στο όνομα Bruce Lee.

Hillary

Στο ντοκιμαντέρ του Hulu και της Nanette Burstein (διάρκειας 4,5 ωρών, που χωρίζεται σε 4 μέρη) προβάλλονται πτυχές της πολιτικής και προσωπικής ζωής της Hillary Rodham Clinton, μέσω never seen before υλικού. Μεταξύ αυτών, υπάρχει και όλο το παρασκήνιο πίσω από την προσπάθειά της να γίνει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος των ΗΠΑ, το 2016, και την ήττα της από τον Donald Trump

Jeffrey Epstein: Filthy Rich

Στο 4 επεισοδίων ντοκιμαντέρ του Netflix, τα θύματα του εκατομμυριούχου Jeffrey Epstein μιλούν για το πώς ο σεξουαλικός παραβάτης χρησιμοποιούσε τη δύναμή του για να τα εκμεταλλεύεται και να μην τον αγγίζει καμία ποινή. 

Κάποια ακόμη κορυφαία ντοκιμαντέρ του 2020:

  • Cheer
  • Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez
  • Beastie Boys Story
  • Ali and Cavett: The Tale of the Tapes
  • Visible: Out On Television

The Social Dilemma

Στο The Social Dilemma, ο Jeff Orlowski δεν προσπαθεί να δείξει την πιο τρομακτική όψη των social media αλλά το πραγματικό τους πρόσωπο, κάτι που ίσως και να είναι χειρότερο, για πολλούς λόγους που δεν είχες καν ποτέ φανταστεί. Ή αν το είχες κάνει, δεν θα μπορούσες ποτέ να το στηρίξεις και να το τεκμηριώσεις με τα κατάλληλα επιχειρήματα και δεδομένα.Η παραγωγή το κάνει μέσα από ανθρώπους που κατά καιρούς έχουν συνεργαστεί με τους κολοσσούς της εν λόγω βιομηχανίας (όπως ο προαναφερθέντας Harris), οι οποίοι αποκαλύπτουν -κυνικά και σοκαριστικά ταυτόχρονα- όσα γίνονται από την πρώτη στιγμή που θα μπεις στο ίντερνετ. Κυριολεκτικά. Αυτή είναι και η σημαντικότερη διαφορά του The Social Dilemma συγκριτικά με τα (πολλά είναι η αλήθεια) αντίστοιχα ντοκιμαντέρ που έχουν δημιουργηθεί τελευταία σε πλατφόρμες streaming όπως το Netflix.

Tiger King: Murder, Mayhem and Madness

Μαζί με τον Michael Jordan, ο Joseph Maldonado-Passage, aka Joe Exotic, αποτέλεσαν τους τηλεοπτικούς ήρωες του πρώτου lockdown, για τελείως διαφορετικούς ασφαλώς λόγους αλλά με κοινό παρονομαστή τα πολυσυζητήμενα ντοκιμαντέρ στα οποία πρωταγωνίστησαν. Στο Τiger King: Φόνοι, Χάος και Τρέλα του Netflix εξετάζεται η βιομηχανία των παράνομων ζωολογικών κήπων στην ενδοχώρα των ΗΠΑ μέσα από τη δραστηριότητα του Joe Exotic και των ανταγωνιστών του.

Rising Phoenix

Σε μία σεζόν όπου η αθλητική δράση περικόπηκε αρκετά, δεν έλειψαν τα σπουδαία αθλητικά ντοκιμαντέρ. Ένα από αυτά ήταν και το Rising Phoenix των Ian Bonhôte και Peter Ettedgui, το οποίο εξιστορεί την πορεία των Παραολυμπιακών Αγώνων αλλά και τη μετεξέλιξή του σε ένα από τα δημοφιλέστερα αθλητικά γεγονότα του πλανήτη.

Dick Johnson Is Dead

Είναι πραγματικά δύσκολο να βρεις μόνο μία λέξη για να περιγράψεις το ντοκιμαντέρ της Kirsten Johnson, το οποίο εύκολα θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στις κορυφαίες παραγωγές της χρονιάς γενικότερα. Η ίδια προβάλλει με όμορφο, αστείο, συγκινητικό και παρακινητικό τρόπο τον επερχόμενο θάνατο του πατέρα της αλλά και το πώς προετοιμάστηκαν και οι δύο για το μοιραίο.

Fear City: New York vs The Mafia

Ένα ντοκιμαντέρ τριών επεισοδίων που παρακολουθεί την άνοδο και -κυρίως- την πτώση των πέντε μεγάλων μαφιόζικων οικογενειών (Bonanno, Colombo, Gambino, Genovese, Lucchese) της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 1980. "Η πόλη ήταν ουσιαστική δική μας" παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς στην κάμερα ο Johnny Alite, ένα από τα πρωτοπαλίκαρα της εποχής με μπράτσα σαν σωλήνες και πολλά κακοχτυπημένα τατούαζ. Απλά, όπως αποδείχθηκε, το FBI δεν είχε πει ακόμα την τελευταία του λέξη.

Κάποια ακόμη κορυφαία ντοκιμαντέρ του 2020:

  • The Pharmacist
  • McMillions
  • After Truth: Disinformation and the Cost of Fake News
  • Crip Camp: A Disability Revolution
  • Trial By Media

The Last Dance

Η συνεργασία του Netflix και του ESPN όχι μόνο απλά δικαίωσε τις προσδοκίες αλλά παρέδωσε ένα πραγματικό masterpiece για το πώς πρέπει να φτιάχνονται τα αθλητικά ντοκιμαντέρ. Ο Jason Hehir πάντρεψε αδημοσίευτο υλικό από την τελευταία χρονιά του Michael Jordan στους Chicago Bulls με συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών, φέρνοντας στις οθόνες μας ένα εξαιρετικό τελικό αποτέλεσμα για την ενδεχομένως συναρπαστικότερη ομάδα μπάσκετ όλων των εποχών.

Totally Under Control

Στο Totaly Under Control, ο filmmaker Alex Gibney κατόρθωσε σε χρόνο ρεκόρ και υπό άκρα μυστικότητα να καταγράψει όλες τις ενέργειες του Donald Trump σχετικά με τη διαχείρηση της πανδημίας του κορονοϊού και την προετοιμασία του για τις Προεδρικές Εκλογές, τις οποίες τελικά έχασε από τον Joe Biden

Από: Esquire US

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το νέο τραγούδι των Pearl Jam είναι εμπνευσμένο από τον Donald Trump

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Eddie Vedder, είπε στους Times ότι το τραγούδι αντιπροσωπεύει μια έκκληση για ενότητα.

Αυτό που κάνει η Τάμτα στο Smut δε θα το δεις πουθενά αλλού

Βρεθήκαμε στο show με το οποίο η Τάμτα αλλάζει την κλασική αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση.

Νέο trailer για το Deadpool & Wolverine με τους Ryan Reynolds και Hugh Jackman

Όλα όσα πρόκειται να δούμε στις 26 Ιουλίου.

Ο Tom Holland έχει κάτι να πει για το Spider-Man 4

"Οφείλω τη ζωή και την καριέρα μου στο Spider-Man...".

Αν σου λείπει το Line of Duty, τότε ξέρουμε τι πρέπει να δεις

Η εν λόγω παραγωγή έρχεται για να καταδείξει τα κακώς κείμενα της αστυνομίας στη σύγχρονη εποχή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Rebel Moon - Part Two: The Scargiver δεν έσωσε τον Zack Snyder

Μεταξύ μας, σπάνια ένα sequel είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του.

Γραφει Γιαννης Σπανος