Στο Uncorked πρωταγωνιστούν το κρασί και η pop κουλτούρα

"Ο Σομελιέ", όπως είναι ο ελληνικός τίτλος της ταινίας, έκανε πριν λίγες ημέρες πρεμιέρα στο Netflix.

Πιθανότατα, μόνο και μόνο από το όνομα της ταινίας, αντιλαμβάνεσαι τον βασικό θεματικό της άξονα, ο οποίος είναι ασφαλώς το κρασί. Στη δουλειά του σκηνοθέτη Prentice Penny ωστόσο, ο οινικός κόσμος έρχεται σε σύνδεση με την αφρο-αμερικανική pop κουλτούρα και τη γενικότερη πραγματικότητα σε μία από τις πιο ιδιαίτερες πόλεις των ΗΠΑ, το Μέμφις. 

Το "Ο Σομελιέ" -που βρίσκεται ήδη στο top-10 των τάσεων της δημοφιλούς πλατφόρμας streaming αυτές τις ημέρες στη χώρα μας- είναι μία ιστορία εξιλέωσης, με κεντρικό πρωταγωνιστή τον Elijah (Mamoudou Athie), έναν 20χρονο από το Μέμφις που ονειρεύεται να γίνει Master Sommelier. Ο στόχος του έρχεται σε αντιδιαστολή με τα σχέδια του πατέρα του (Courtney B. Vance) γι' αυτόν, που τον θεωρεί διάδοχό του στην οικογενειακή επιχείρηση - ένα ιστορικό BBQ joint της πόλης. Την έλλειψη επικοινωνίας και την κατά κάποιο τρόπο ακατανόητη σχέση με τον πατέρα του, έρχεται να αντισταθμίσει η επαφή του Elijah με τη μητέρα του (Niecy Nash), η οποία βρίσκει πάντοτε τρόπο να τον υποστηρίζει, ηθικά και χρηματικά, ακόμη και στην περίπτωση που ο γιος της πηγαίνει στο Παρίσι για να κυνηγήσει το όνειρό του.

Το σύμπαν της οινολογίας -ακόμη και οι πιο εξειδικευμένοι όροι- μπερδεύεται έξυπνα με την καθημερινότητα των μαύρων στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και συνοδεύεται από ένα συμπαθητικό soundtrack, στο οποίο ανακατεύονται η  rap, trap και η pop. Από τα πιο cool connotations της ταινίας είναι ο συσχετισμός των κρασιών με δημοφιλείς καλλιτέχνες της αμερικανικής μουσικής σκηνής, σε μία προσπάθεια του Elijah να εντυπωσιάσει την φίλη του, Tanya (Sasha Compère): Έτσι, το Chardonnay είναι ο Jay Z, το Pinot Gris ο Kanye West και το Riesling ο Drake.

Στο Uncorked πρωταγωνιστούν το κρασί και η pop κουλτούρα
ΤΑΙΝΙΑ Ο ΣΟΜΕΛΙΕ 2
ΤΑΙΝΙΑ Ο ΣΟΜΕΛΙΕ 1

Η γενικότερη παραγωγή πατά στις δοκιμασμένες συνταγές του Netflix, που αναπτύσσουν κάθε φορά μία ιστορία μέσα από διαβαθμίσεις και twists, παραδίδοντας ένα καλοφτιαγμένο τελικό προϊόν. Υπάρχουν ασφαλώς και κάποιες κλισεδιάρικες υπερβολές, όπως ας πούμε το γεγονός πως ο Elijah είναι ο μόνος αφρο-Αμερικανός στη σχολή του ή το γεγονός πως το dream-job του έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τα σχέδια του πατέρα του. Βλέπεται πάντως εύκολα και ευχάριστα, εμβαθύνοντας μεν συναισθηματικά αλλά χωρίς να σου αλλάζει τη ζωή.


Διάβασε ακόμη για το τρελό ντοκιμαντέρ Tiger King: Murder, Mayhem and Madness, το The English Game που παίζει μπάλα στη μικρή οθόνη, τη ζωή του Juan Manuel Fangio και το Green Street Hooligans της επόμενης γενιάς, Ultras.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.