Το μπαλκόνι στα χρόνια του κορονοϊού

Δεν πρόκειται απλά για μία συνήθεια, αλλά για μία άσκηση πνευματικής υγείας.

Είναι γεγονός ότι αυτές τις εβδομάδες που (σχεδόν) όλοι έχουν αναγκαστεί να μείνουν μέσα λόγω ασφαλώς της πανδημίας του κορονοϊού και των μέτρων που έχουν παρθεί για τον περιορισμό της, το μπαλκόνι του κάθε σπιτιού αποτελεί μία διέξοδο ή αν προτιμάς μία πύλη επικοινωνίας με τον έξω κόσμο και τους υπόλοιπους ανθρώπους. Κάποιοι βγαίνουν σε αυτό για να χειροκροτήσουν τους γιατρούς, άλλοι για να παίξουν μουσική, αρκετοί για να αθληθούν και οι περισσότεροι απλά για να πάρουν αέρα και να δουν το φως του ήλιου. 

Αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Επιστήμες όπως η Κοινωνική Νευροεπιστήμη και η Κλινική Νευροψυχολογία έχουν εδώ και καιρό καταδείξει την ανάγκη του ανθρώπου να έρχεται διαρκώς σε επικοινωνία με άλλους. Είναι κάτι τόσο βασικό όσο η ανάγκη για τροφή και νερό. Οι νευρολόγοι επιμένουν πως οι νευρώνες των ανθρώπων συνδέονται άμεσα με την ευημερία τους μέσω των δικτύων κοινωνικών σχέσεων που αναπτύσσουν και διατηρούν καθώς και τις συναισθηματικές επαφές που έχουν με άλλους, μικρότερες ή μεγαλύτερες. Η κοινωνική απομόνωση -κάτι που ενισχύεται με την καραντίνα και τον κατ΄ οίκον περιορισμό- μπορεί βαθμιαία να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς συνδέεται με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, κατάθλιψης, μυϊκών πόνων και εξασθένισης της μνήμης. Η έξοδος στο μπαλκόνι επομένως αυτή την κρίσιμη περίοδο δεν είναι απλά μία συνήθεια ή κάτι άσκοπο. 

Ο ίδιος ο ανθρώπινος εγκέφαλος διέπεται από μία σειρά πολύ βασικών αναγκών και η κοινωνικότητα είναι μία από αυτές. Όταν συναντάμε κάποιον στην καθημερινότητα, ο εγκέφαλος κατά κάποιο τρόπο "ενεργοποιείται". Μία από τις πρώτες περιοχές που ενεργοποιούνται είναι ο μετωπικός προμετωπικός φλοιός. Ακολουθούν ο κροταφικός και ο βρεγματικός λοβός. Τα παραπάνω απελευθερώνουν ωκυτοκίνη, κάθε φορά που ερχόμαστε σε διάδραση με κάποιο άλλο άτομο. Αυτή είναι γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης - δημιουργεί δηλαδή το αίσθημα της οικειότητας. 

Ο καθένας αξιοποιεί τον χώρο του μπαλκονιού με τον τρόπο που πιστεύει αλλά και χρησιμοποιώντας τον κώδικα επικοινωνίας που θεωρεί πως ταιριάζει και ικανοποιεί τις ανάγκες του. Για παράδειγμα, οι viral γιαγιάδες στην Κυψέλη επέλεξαν να τραγουδήσουν το μάλλον όχι και τόσο αισιόδοξο "Ο Χάρος βγήκε παγανιά".

 

4η Μερα Καραντινας..😏 Καπου στην Κυψέλη.. Γιαγιαδες εν δραση 👵 🎵🎶🎼🎷🎸🎤🎻🥁🎺👵 Δανάη Λεγάκη Δανάη Λεγάκη Κατερινα Λεγακη γιωργος τζαρδης Katerina Mavrou Giannis Kotsaris Mirela Kouk Ιωάννα Λεγάκη Χαρά Παπαϊωαννίδου Alexandra Tzardi Ιωάννα Λεγάκη

Posted by Τζαρδή Αλεξάνδρα on Sunday, March 15, 2020

 

Ο Elisha Nochomovitz από την πλευρά του, στην Τουλούζ της Γαλλίας, αξιοποίησε το μπαλκόνι του για να τρέξει μαραθώνιο 42.2 χιλιομέτρων, σε μόλις 7 τετραγωνικά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, το μπαλκόνι αποτελεί την πιο άμεση λύση στο πρόβλημα του Social distancing, που είναι πια -μοιραία- εντονότερο από ποτέ αλλά τόσο απαραίτητο. 


Διάβασε ακόμη για τους 5 μύθους που δεν ισχύουν για τον COVID-19, πώς θα απολυμάνεις το smartphone σου, ένα συγκλονιστικό γράμμα από την αποκλεισμένη πόλη του Μιλάνου και τα δρακόντεια μέτρα των εκατομμυριούχων ενάντια στον κορονοϊό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.