Το Noma μόλις έγινε τριάστερο
Τρία αστέρια Michelin για το σπουδαίο εστιατόριο της Κοπεγχάγης, για πρώτη φορά.
Για τον κόσμο της γαστρονομίας σε οικουμενικό επίπεδο υπάρχει η προ-Redzepi και η μετά-Redzepi εποχή. Τα όσα έχει καταφέρει τα τελευταία 20+ χρόνια ο βαλκανικής καταγωγής chef patron του Noma δικαιολογούν στο απόλυτο την όποια υπερβολή εμπεριέχει η προηγούμενη πρόταση. Η ίδια η new Nordic κουζίνα άλλωστε -μία από τις κορυφαίες τάσεις των τελευταίων δεκαετιών παγκοσμίως- οφείλει την ύπαρξή της στον 43χρονο σεφ. Αυτή τη φορά το φημισμένο εστιατόριο της Κοπεγχάγης έμελλε να συναντήσει το πεπρωμένο του, καθώς κατόρθωσε να βραβευτεί με τρία αστέρια Michelin, για πρώτη φορά στη 18χρονη πορεία του.
Τα αστέρια άργησαν μία μέρα - ή και λίγο παραπάνω
Ο Michelin Guide ανακοίνωσε τους νικητές των Nordic Countries για το 2021, το βράδυ της 13ης Σεπτεμβρίου - σε αυτά συγκαταλέγονται εστιατόρια από τη Δανία, την Φινλανδία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία.
Για πολλούς, η συγκεκριμένη διάκριση του Noma από τον κορυφαίο γαστρονομικό οδηγό θα έπρεπε να έχει έρθει πολύ νωρίτερα. Αρκετοί όμως απόρησαν που αυτό συνέβη τελικά φέτος. Το Noma είχε ανοίξει το 2003 και μεταξύ άλλων κατέκτησε τον τίτλο του World's Best Restaurant το 2010, το 2011, το 2012 το 2014.
Ο ίδιος o Rene Redzepi, έχοντας θητεύσει σε σπουδαίες κουζίνες όπως εκείνη του Ferran Adrià στο elBulli ή αυτές των Thomas Keller και Claus Meyer, έμαθα από πρώτο χέρι ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στη γεύση και στη δημιουργικότητα. Μεταξύ άλλων, εισήγαγε στην κουζίνα ζωντανά μυρμήγκια ή και με τη μορφή πέστο, εξίσου ζωντανές γαρίδες που κολυμπούσαν (σχεδόν κυριολεκτικά) στις σάλτσες, βρύα και λειχήνες αλλά και οτιδήποτε άλλο προσφέρουν τα δάση της Δανίας.
"Έχω μείνει πραγματικά έκπληκτος. Ειλικρινά, ήταν μία έκπληξη για μένα. Είναι κάτι που δεν έχω νιώσει ποτέ πριν. Δεν ξέρω τ ι να πω αυτή τη στιγμή" ανέφερε αρχικά ο Redzepi, κρατώντας ένα ποτήρι κρασί στο χέρι.
Φυσικά, χάρηκε και με το παραπάνω τη βράβευση του εστιατορίου, όπως άλλωστε μαρτυρούν και τα τελευταία του post στο Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση
Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.
Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών
Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΠανεύκολες συνταγές για να φτιάξεις στο air fryer ακόμα κι αν είσαι 'άμπαλος' στο μαγείρεμα
Δε χρειάζεται ούτε masterchef να είσαι, ούτε να ασχολείσαι γενικά με την κουζίνα.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΗ fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi
Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤο αστρονομικό ποσό που χρειάζεσαι για μία κράτηση για φαγητό στο διάστημα
To δείπνο δίπλα στα αστέρια θα σου κοστίσει κατιτίς παραπάνω.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΗ cucina contemporanea του Ovio
Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.
Γραφει Μπαμπης Δουκας