Το Noma μόλις έγινε τριάστερο

Τρία αστέρια Michelin για το σπουδαίο εστιατόριο της Κοπεγχάγης, για πρώτη φορά.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 14 Σεπτεμβρίου 2021

Για τον κόσμο της γαστρονομίας σε οικουμενικό επίπεδο υπάρχει η προ-Redzepi και η μετά-Redzepi εποχή. Τα όσα έχει καταφέρει τα τελευταία 20+ χρόνια ο βαλκανικής καταγωγής chef patron του Noma δικαιολογούν στο απόλυτο την όποια υπερβολή εμπεριέχει η προηγούμενη πρόταση. Η ίδια η new Nordic κουζίνα άλλωστε -μία από τις κορυφαίες τάσεις των τελευταίων δεκαετιών παγκοσμίως- οφείλει την ύπαρξή της στον 43χρονο σεφ. Αυτή τη φορά το φημισμένο εστιατόριο της Κοπεγχάγης έμελλε να συναντήσει το πεπρωμένο του, καθώς κατόρθωσε να βραβευτεί με τρία αστέρια Michelin, για πρώτη φορά στη 18χρονη πορεία του.

Τα αστέρια άργησαν μία μέρα - ή και λίγο παραπάνω

Ο Michelin Guide ανακοίνωσε τους νικητές των Nordic Countries για το 2021, το βράδυ της 13ης Σεπτεμβρίου - σε αυτά συγκαταλέγονται εστιατόρια από τη Δανία, την Φινλανδία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία. 

Για πολλούς, η συγκεκριμένη διάκριση του Noma από τον κορυφαίο γαστρονομικό οδηγό θα έπρεπε να έχει έρθει πολύ νωρίτερα. Αρκετοί όμως απόρησαν που αυτό συνέβη τελικά φέτος. Το Noma είχε ανοίξει το 2003 και μεταξύ άλλων κατέκτησε τον τίτλο του World's Best Restaurant το 2010, το 2011, το 2012 το 2014.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by noma (@nomacph)

Ο ίδιος o Rene Redzepi, έχοντας θητεύσει σε σπουδαίες κουζίνες όπως εκείνη του Ferran Adrià στο elBulli ή αυτές των Thomas Keller και Claus Meyer, έμαθα από πρώτο χέρι ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στη γεύση και στη δημιουργικότητα. Μεταξύ άλλων, εισήγαγε στην κουζίνα ζωντανά μυρμήγκια ή και με τη μορφή πέστο, εξίσου ζωντανές γαρίδες που κολυμπούσαν (σχεδόν κυριολεκτικά) στις σάλτσες, βρύα και λειχήνες αλλά και οτιδήποτε άλλο προσφέρουν τα δάση της Δανίας.

"Έχω μείνει πραγματικά έκπληκτος. Ειλικρινά, ήταν μία έκπληξη για μένα. Είναι κάτι που δεν έχω νιώσει ποτέ πριν. Δεν ξέρω τ ι να πω αυτή τη στιγμή" ανέφερε αρχικά ο Redzepi, κρατώντας ένα ποτήρι κρασί στο χέρι. 

Φυσικά, χάρηκε και με το παραπάνω τη βράβευση του εστιατορίου, όπως άλλωστε μαρτυρούν και τα τελευταία του post στο Instagram.

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας