Τα πιο οικονομικά Michelin* εστιατόρια του πλανήτη

Υψηλή γαστρονομία που δεν κοστίζει όσο ένα νεφρό.

Ένα γεύμα στα καλύτερα εστιατόρια του πλανήτη ίσως και να μην κοστίζει τελικά όσο ένα νεφρό. Για την ακρίβεια, μερικά εξ' αυτών θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν value for money, δεδομένης της αναλογίας ποιότητας - τιμής. 

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την έρευνα που κάνει κάθε φορά η ηλεκτρονική πλατφόρμα Traveloka, που έχει φτιάξει μεταξύ άλλων μία λίστα με εκείνα τα επιπέδου Michelin εστιατόρια*, στα οποία δεν θα πληρώσεις μία περιουσία για να απολαύσεις πιάτα πραγματικά υψηλών προδιαγραφών. 

Σύμφωνα πάντοτε με το Traveloka το πιο affordable εστιατόριο αυτού του επιπέδου είναι το Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle στη Σιγκαπούρη - ναι, είναι η περίφημη "καντίνα με αστέρι Michelin" που έγινε viral πριν λίγο καιρό. Εκεί κάποιος μπορεί να δοκιμάσει πιάτα η τιμή των οποίων ξεκινά από €1,88, η σπεσιαλιτέ των οποίων θεωρείται -όπως μαρτυρά και το όνομά του- κοτόπουλο με ρύζι και σόγια σως (το μενού περιλαμβάνει μόλις 3 ακόμη πιάτα).

 

A post shared by ipmm (@ipohmotormouth) on

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Tim Ho Wan του Χονγκ Κονγκ, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς σερβίρει τα ίσως κορυφαία dim sum της ευρύτερης περιοχής και οι τιμές του ξεκινούν από €3.25 ανά πιάτο.

Ακολουθεί στην τρίτη θέση το νοτιοκεορεάτικο Hamo στη Σεούλ. Το όνομά του μεταφράζεται στη λέξη "Ασφαλώς" και επικεντρώνεται στην τοπική κουζίνα της περιοχής Jinju (που θεωρείται  αριστοκρατική), περιλαμβάνοντας από τα άκρως παραδοσιακά bansang και bibimbap μέχρι πιο εξελιγμένες τοπικές συνταγές. Οι τιμές πάντως ξεκινούν από €6.

 

A post shared by Matt Lee (@matt.k.lee) on

Πιο κάτω συναντά κάποιος το Chugokusai S.Sawada στην Οσάκα της Ιαπωνίας, που παντρεύει την κουζίνα της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου με αυτή της Κίνας και σερβίρει εξαιρετική σούπα gyoza, μεταξύ άλλων (τιμές από €8,30).

 

A post shared by @namihein on

Την πεντάδα συμπληρώνει ένα ακόμη ασιατικό εστιατόριο, το Jay Fai (Μπανγκόκ). Σε αυτό η 70χρονη street food σεφ Jay Fai παρουσιάζει την δική της εκδοχή του conjee (είδος χυλού από ρύζι) αλλά και το highlight του εστιατορίου καβούρι με κάρυ. Με €10 εδώ θα φας πραγματικά καλά. 

Η λίστα περιλαμβάνει και εκπρόσωπο της χώρας μας. Πρόκειται για το εστιατόριο Première του ξενοδοχείου Athenaeum InterContinental (στην 35η θέση), όπου τα ηνία της κουζίνας διατηρεί ένας από τους κορυφαίους Έλληνες σεφ της νέας γενιάς, ο Μιχάλης Νουρλόγλου.

Μπορείς να δεις αναλυτικά και τα 50 εστιατόρια εδώ.

* εκτός από τα αστεράτα εστιατόρια, η αξιολόγηση του οδηγού Michelin περιλαμβάνει ακόμη το κομμάτι των Bib Gourmands αλλά και αυτό του The Michelin Plate (στο οποίο έχει καταταχθεί φέτος το Premiere, μαζί με ακόμη 12 αθηναϊκά εστιατόρια). Στις δύο αυτές κατηγορίες, τα εστιατόρια αξιολογούνται με τα ίδια ακριβώς κριτήρια με αυτά εκείνων που έχουν βραβευτεί με αστέρι ή αστέρια. Στην ουσία είναι ο προθάλαμος για την βράβευση με αστέρι Michelin, όσο κι αν για τα εστιατόρια της Ελλάδας γενικότερα και της Αθήνας ειδικότερα ο γνωστός οδηγός παρουσιάζει μια σημαντική δυσκαμψία. εδώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα