Τα πιο οικονομικά Michelin* εστιατόρια του πλανήτη

Υψηλή γαστρονομία που δεν κοστίζει όσο ένα νεφρό.

Ένα γεύμα στα καλύτερα εστιατόρια του πλανήτη ίσως και να μην κοστίζει τελικά όσο ένα νεφρό. Για την ακρίβεια, μερικά εξ' αυτών θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν value for money, δεδομένης της αναλογίας ποιότητας - τιμής. 

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την έρευνα που κάνει κάθε φορά η ηλεκτρονική πλατφόρμα Traveloka, που έχει φτιάξει μεταξύ άλλων μία λίστα με εκείνα τα επιπέδου Michelin εστιατόρια*, στα οποία δεν θα πληρώσεις μία περιουσία για να απολαύσεις πιάτα πραγματικά υψηλών προδιαγραφών. 

Σύμφωνα πάντοτε με το Traveloka το πιο affordable εστιατόριο αυτού του επιπέδου είναι το Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle στη Σιγκαπούρη - ναι, είναι η περίφημη "καντίνα με αστέρι Michelin" που έγινε viral πριν λίγο καιρό. Εκεί κάποιος μπορεί να δοκιμάσει πιάτα η τιμή των οποίων ξεκινά από €1,88, η σπεσιαλιτέ των οποίων θεωρείται -όπως μαρτυρά και το όνομά του- κοτόπουλο με ρύζι και σόγια σως (το μενού περιλαμβάνει μόλις 3 ακόμη πιάτα).

 

A post shared by ipmm (@ipohmotormouth) on

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Tim Ho Wan του Χονγκ Κονγκ, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς σερβίρει τα ίσως κορυφαία dim sum της ευρύτερης περιοχής και οι τιμές του ξεκινούν από €3.25 ανά πιάτο.

Ακολουθεί στην τρίτη θέση το νοτιοκεορεάτικο Hamo στη Σεούλ. Το όνομά του μεταφράζεται στη λέξη "Ασφαλώς" και επικεντρώνεται στην τοπική κουζίνα της περιοχής Jinju (που θεωρείται  αριστοκρατική), περιλαμβάνοντας από τα άκρως παραδοσιακά bansang και bibimbap μέχρι πιο εξελιγμένες τοπικές συνταγές. Οι τιμές πάντως ξεκινούν από €6.

 

A post shared by Matt Lee (@matt.k.lee) on

Πιο κάτω συναντά κάποιος το Chugokusai S.Sawada στην Οσάκα της Ιαπωνίας, που παντρεύει την κουζίνα της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου με αυτή της Κίνας και σερβίρει εξαιρετική σούπα gyoza, μεταξύ άλλων (τιμές από €8,30).

 

A post shared by @namihein on

Την πεντάδα συμπληρώνει ένα ακόμη ασιατικό εστιατόριο, το Jay Fai (Μπανγκόκ). Σε αυτό η 70χρονη street food σεφ Jay Fai παρουσιάζει την δική της εκδοχή του conjee (είδος χυλού από ρύζι) αλλά και το highlight του εστιατορίου καβούρι με κάρυ. Με €10 εδώ θα φας πραγματικά καλά. 

Η λίστα περιλαμβάνει και εκπρόσωπο της χώρας μας. Πρόκειται για το εστιατόριο Première του ξενοδοχείου Athenaeum InterContinental (στην 35η θέση), όπου τα ηνία της κουζίνας διατηρεί ένας από τους κορυφαίους Έλληνες σεφ της νέας γενιάς, ο Μιχάλης Νουρλόγλου.

Μπορείς να δεις αναλυτικά και τα 50 εστιατόρια εδώ.

* εκτός από τα αστεράτα εστιατόρια, η αξιολόγηση του οδηγού Michelin περιλαμβάνει ακόμη το κομμάτι των Bib Gourmands αλλά και αυτό του The Michelin Plate (στο οποίο έχει καταταχθεί φέτος το Premiere, μαζί με ακόμη 12 αθηναϊκά εστιατόρια). Στις δύο αυτές κατηγορίες, τα εστιατόρια αξιολογούνται με τα ίδια ακριβώς κριτήρια με αυτά εκείνων που έχουν βραβευτεί με αστέρι ή αστέρια. Στην ουσία είναι ο προθάλαμος για την βράβευση με αστέρι Michelin, όσο κι αν για τα εστιατόρια της Ελλάδας γενικότερα και της Αθήνας ειδικότερα ο γνωστός οδηγός παρουσιάζει μια σημαντική δυσκαμψία. εδώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας