
Πώς, πού και τι θα φας την Καθαρά Δευτέρα
Μερικές προτάσεις που θα κάνουν λίγο πιο νόστιμη και ενδιαφέρουσα την πιο "καθαρή" Δευτέρα του έτους.
Θέλεις να σου πω μια από τις δυσκολότερες περιστάσεις για καλό φαγητό έξω; Ναι, καλά μάντεψες, πρόκειται για την Καθαρά Δευτέρα, κι αυτό σχετίζεται με πολλούς παράγοντες. Αλλά μην αγχώνεσαι. Κάπως θα βρεις την άκρη, ειδικά αν διαβάσεις τις παρακάτω προτάσεις. Για να πετάξεις και τον χαρταετό με την ησυχία σου βρε αδερφέ.
Η λαγάνα και οι φούρνοι για να εξοπλιστείς
Δεν λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή και η λαγάνα από την Καθαρά Δευτέρα. Φρόντισε λοιπόν να ξυπνήσεις νωρίς και να πεταχτείς σε κάποιον από τους παρακάτω φούρνους για να την προμηθευτείς.
Kora Bakery
Το δημοφιλές αρτοποιείο – βιενουαζερί ήταν ένας φούρνος που φάνηκε από την αρχή ξεχωριστός, λίγα χρόνια πριν όταν και έκανε πρεμιέρα, με λίγα και καλά προϊόντα, συγκεκριμένους τύπους ψωμιών, καλά δουλεμένους και χιλιοδοκιμασμένους. Για αυτή την Καθαρά Δευτέρα θα ξεφουρνίσει (από τις 07.00) δύο διαθέσιμες εκδοχές λαγάνας: Την κλασική με σουσάμι και μια ειδική έκδοση με ελιές και μαύρο σουσάμι - και οι δύο είναι φτιαγμένες με ταχίνι και μέλι.
Info: Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, τηλ. 210 3627855
Bread B.C.
Σε αυτόν τον ξεχωριστό φούρνο του Χαλανδρίου τιμούν τη λαγάνα ως το απόλυτο ψωμένιο σύμβολο της Καθαράς Δευτέρας. Θα βρεις λοιπόν την κλασική με σταρένιο αλεύρι, ταχίνι, ούζο και καβουρδισμένο σουσάμι αλλά και την ολικής, με σταρένιο αλεύρι, γλυκάνισο, ούζο, ταχίνι, καβουρδισμένο σουσάμι και μαυροσούσαμο. Και επειδή η παράδοση αξίζει χρόνο, οι λαγάνες θα είναι διαθέσιμες κάθε Κυριακή, μέχρι την Κυριακή των Βαΐων.
Φέτος, για όλη τη Σαρακοστή, θα βρεις επίσης στο Bread B.C. σιμιγδαλένιο χαλβά (σε ατομική και οικογενειακή συσκευασία), μουστοκούλουρα τραγανά, αρωματισμένα με κανέλα και γαρύφαλλο καθώς και δύο εκδοχές για σάντουιτς με λαγάνα: Με ταραμά, σιγομαγειρεμένο χταπόδι και ψητά λαχανικά αλλά και με χούμους, αβοκάντο, πίκλα αγγουριού και ξινό λάχανο.
Info: Αγίας Παρασκευής 59, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6851961
Ο Φούρνος του Τάκη
Ο πιο ιστορικός φούρνος της πόλης κάθε Καθαρά Δευτέρα προσφέρει μία από τις καλύτερες λαγάνες της Αθήνας, σε μια διαδικασία που περιλαμβάνει την αίσθηση της παράδοσης και μπόλικη αναμονή στην ουρά. Η συνταγή του είναι η κλασική (λευκό αλεύρι, μαγιά, σουσάμι), το αποτέλεσμα όμως είναι έξοχο.
Info: Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, τηλ. 210 9230052
Jesus Crust
Ένας ακόμη new age φούρνος που κεντρίζει την προσοχή είναι το Jesus Crust, στην περιοχή του Νέου Ψυχικού. Εκεί, η Ξανθή Σαραφιανού μετουσιώνει σε άρτο και θεάματα τις ιδέες της, παρουσιάζοντας καρβέλια και σάντουιτς, βουτυρένια μπριός και προζυμένια cinnamon rolls, babka και πολλά ακόμη. Για την Καθαρά Δευτέρα, θα σερβίρει από νωρίς φρέσκια λαγάνα, μους ταραμά και χαλβά.
Info: Σολωμού 9, Νέο Ψυχικό, τηλ. 216 9391862
> Δες περισσότερους φούρνους για τη λαγάνα της Καθαρά Δευτέρας στο athinorama.gr
Τα εστιατόρια για γεύση Καθαράς Δευτέρας
Στον Λυκαβηττό: Αν έχεις αποφασίσει το μεσημέρι της Καθαρά Δευτέρα (03/03) να παραμείνεις στην πόλη και να πετάξεις τον χαρταετό σου στο λόφο του Λυκαβηττού, το ξενοδοχείο St. George Lycabettus και ο βραβευμένος executive chef, Στέφανος Παπανικολάου σου έχει ετοιμάσει ένα μοναδικό γευστικό ταξίδι.
Με θέα που κόβει την ανάσα και εκτείνεται από τον λόφο του Λυκαβηττού έως τον Σαρωνικό, γιορτάζεις παραδοσιακά, απολαμβάνοντας εκλεκτές θαλασσινές γεύσεις και μοναδικά εδέσματα, ειδικά σχεδιασμένα για την ημέρα.
Το πλούσιο Σαρακοστιανό buffet περιλαμβάνει: Λαγάνα χειροποίητη, σκορδαλιά γλυκοπατάτας, χταπόδι στιφάδο με μακαρονάκι κοφτό και βότανα, σουπιές με άγρια χόρτα, μύδια αχνιστά με λευκό κρασί και μαραθόριζα, μπακαλιάρο tempura, γαρίδες με κριθαράκι, ούζο & βασιλικό και άλλα πολλά.
Στην Αθηναϊκή Ριβιέρα: Σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία της πρωτεύουσας και στο γοητευτικό αν μη τι άλλο σκηνικό της Αθηναϊκής Ριβιέρας, το Four Seasons Astir Palace προσκαλεί τον επισκέπτη σε μοναδικές γευστικές εμπειρίες, εμπνευσμένες από την πλούσια ελληνική παράδοση. Αυτή την περίοδο, η Taverna 37 και το Mercato ετοιμάζονται να γιορτάσουν την Καθαρά Δευτέρα με ιδιαίτερα μενού, που αναδεικνύουν την αυθεντική ελληνική και μεσογειακή κουζίνα - παράλληλα το Winter Menu της Taverna 37 υπόσχεται αυθεντικές ελληνικές γεύσεις όλη τη σεζόν.

Στις 3 Μαρτίου, η Taverna 37 προσφέρει μια εμπειρία γεμάτη αρώματα και γεύσεις από το ελληνικό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Οι επισκέπτες θα απολαύσουν ένα παραδοσιακό οικογενειακό μενού, που συνδυάζει εκλεκτά θαλασσινά, φρέσκες σαλάτες και λαχταριστά ορεκτικά, σε ένα περιβάλλον που αποπνέει ζεστασιά και αυθεντικότητα. Από δροσερές σαλάτες και ντελικάτα όστρακα μέχρι παραδοσιακές λιχουδιές όπως ταραμοσαλάτα, χταποδάκι ξιδάτο και καλαμάρι στη σχάρα, κάθε πιάτο αποτελεί ωδή στην ελληνική κουζίνα. Το γεύμα ολοκληρώνεται με σπιτικά γλυκίσματα και φρεσκοψημένες λαγάνες, ενώ η ανεμπόδιστη θέα στον Σαρωνικό συμπληρώνει την εμπειρία.
Λίγα μέτρα πιο μακριά, μια διαφορετική προσέγγιση στη Σαρακοστή προσφέρει το Mercato με ένα ξεχωριστό brunch για την Καθαρά Δευτέρα που παντρεύει τις γεύσεις της Μεσογείου με τη μαεστρία της ιταλικής κουζίνας.
Φρέσκα θαλασσινά, λαχανικά εποχής και αγνά υλικά, δημιουργούν ισορροπημένους συνδυασμούς και γεύσεις που αναδεικνύουν τη νηστεία με έναν κοσμοπολίτικο τρόπο. Από πλούσιες σούπες με όσπρια και θαλασσινά μέχρι φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά με σάλτσες εμπνευσμένες από την ιταλική παράδοση, το Mercato προσφέρει μια μοναδική εναλλακτική γαστρονομική εμπειρία για όσους αγαπούν τη Σαρακοστή, αλλά και τις μεσογειακές γεύσεις.
Στα Πετράλωνα: Η Καθαρά Δευτέρα είναι μια ημέρα γιορτής, συνδεδεμένη με την ελληνική παράδοση και φυσικά με τις γεύσεις της Σαρακοστής. Η "Ταβέρνα του Οικονόμου" στα Άνω Πετράλωνα είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να γιορτάσουν την ημέρα αυθεντικά, με πιάτα και συνταγές που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά, διατηρώντας την γευστική κληρονομιά τους.


Με σεβασμό στην ελληνική κουζίνα και βασισμένα στις συνταγές που εδώ και δεκαετίες κάνουν την Ταβέρνα του Οικονόμου ξεχωριστή, τα πιάτα της ημέρας θα σερβίρονται όπως απαιτεί κάθε Σαρακοστιανό τραπέζι: Λαγάνα, ταραμοσαλάτα, θαλασσινά, ντολμαδάκια και μια ποικιλία από εκλεκτούς νηστίσιμους μεζέδες ετοιμάζονται με φροντίδα και με τα καλύτερα υλικά, για να συνοδεύσουν το κρασί ή το ούζο, σε ένα γεύμα γεμάτο παράδοση και γνήσιες ελληνικές γεύσεις.
Στον Πειραιά: Μια εμπειρία γεμάτη γεύση και διασκέδαση 'σερβίρει' για την Καθαρά Δευτέρα 2025 ο Ιστιοπλοϊκός. Αρχικά, με ένα νόστιμο σαρακοστιανό μενού, βασισμένο στις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις και με τα πιο φρέσκα υλικά, που θα τρέχει από το πρωί έως το βράδυ, Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει παραδοσιακούς μεζέδες & θαλασσινά, ολόφρεσκη λαγάνα & κλασικά της περίστασης εδέσματα, χειροποίητες νηστίσιμες λιχουδιές αλλά και εκλεκτά αποστάγματα και δροσερά cocktails. Έπειτα, από τις 15.00 και μετά, ο Τηλέμαχος Ζέης και η Μαρία Μακρή θα σε διασκεδάσουν live με αγαπημένες μελωδίες.
> Δες περισσότερα εστιατόρια για την Καθαρά Δευτέρα στο athinorama.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα