Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων

Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.

Το βράδυ της 2ης ημέρας του Οκτωβρίου και σε μία τελετή που έλαβε χώρα στο Μιλάνο, έγινε γνωστή η λίστα των The Best Chef Awards 2025, με τον Δανό σεφ και συνιδιοκτήτη του Alchemist στην Κοπεγχάγη, Rasmus Munk, να αναδεικνύεται ως το νο.1 αυτής, για δεύτερη μάλιστα σερί χρονιά

Στη γαστρονομική πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2017, με την παρθενική ανακοίνωση της λίστας των 100 σεφ με την πιο δυναμική παρουσία διεθνώς, κι εξελίσσεται σταθερά σε θεσμό, με μερικές ημέρες παράλληλων εκδηλώσεων πέραν της βασικής τελετής, υπήρχαν όμως και 5 πολύ σημαντικές ελληνικές παρουσίες.

Πρόκειται για τους Δημήτρη Μουδιό, Γιώργο Παπαζαχαρία, Τάσο Μαντή, Αλέξανδρο Τσιοτίνη, όλοι τους και στην περσινή λίστα, καθώς και τον Σταμάτη Μισομικέ, που εμφανίζεται σε αυτήν για πρώτη φορά. Άπαντες τιμήθηκαν με ένα "Μαχαίρι" έκαστος (η τιμητική βαθμίδα εδώ είναι το Knife και εκτείνεται από ένα έως τρία), πιστοποιώντας τη διαρκώς ανοδική πορεία της αθηναϊκής εστιατορικής σκηνής και τον αντίκτυπό της πια και σε διεθνείς λίστες πέραν του οδηγού Michelin. Αλλά κυρίως την προσωπική τους προσήλωση στο γαστρονομικό όραμα που ο καθένας υπηρετεί. 

Ο Σταμάτης Μισομικές -στην παρθενική του εμφάνιση στη λίστα- είναι ο σεφ του εστιατορίου Nyn Esti, που δημιούργησε ο όμιλος Nice ‘n’ Easy στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - πρόκειται για ένα πρωτοποριακό project που προσπαθεί να ανατρέψει τα δεδομένα των εστιατορίων των μουσείων στην Ελλάδα.

Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων

Συνδέει τη γαστρονομία με τις εικαστικές τέχνες και την τεχνολογία, δημιουργεί αξέχαστα conceptual menus γευσιγνωσίας που ενσωματώνουν το γαστρονομικό του μανιφέστο περί εντοπιότητας, εποχικότητας και βιωσιμότητας, με τον πλέον συναρπαστικά νόστιμο τρόπο.

Ο 30χρονος Δημήτρης Μουδιός από την πλευρά του είναι ένα από τα πιο δυναμικά ανερχόμενα ταλέντα σε οικουμενική κλίμακα. Γαλουχήθηκε στις κουζίνες του τριάστερου Atelier στο Μόναχο, όπου καλλιέργησε το πάθος του για την υψηλή γαστρονομία και την καινοτομία.

Ο σεφ Δημήτρης Μουδιός

Ακολούθησε μια εντυπωσιακή διαδρομή που περιλαμβάνει το Alchemist στην Κοπεγχάγη, το Borago στο Σαντιάγο της Χιλής και το Ernst στο Βερολίνο. Δραστηριοποιείται πια στη Μπανγκόκ και την κουζίνα του Ōre, σε μια πιο fusion εκδοχή της μαγειρικής του κοσμοθεωρίας αλλά και στο Mitsos, πάλι στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, που υπηρετεί τη μεσογειακή και θαλασσινή γεύση.

Ο Τάσος Μαντής είναι ένας από τους πρώτους σεφ στην Ελλάδα που εφάρμοσαν την farm to table φιλοσοφία τους στα υψηλότερα κλιμάκια της γεύσης. Σε μια διαδικασία που εξελίσσεται και εμπλουτίζεται διαρκώς, το βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin "Soil" -μεταξύ άλλων- ανοίγει την πόρτα της έμπνευσής του και υποδέχεται τους φίλους του στον κήπο του στο Αλεποχώρι για να ζήσουν μία ολιστική γαστρονομική εμπειρία. 

ΤΑΣΟΣ ΜΑΝΤΗΣ HYTRA

Η γήινη φιλοσοφία του εστιατορίου, με την υπογραφή του σεφ Μαντή, παρουσιάζεται σε όλο της το φάσμα μέσα από το "Alepochori Experience”, εκεί όπου μπορεί κανείς να ανακαλύψει τη βιώσιμη γαστρονομία και τις μεθόδους με τις οποίες οι πρώτες ύλες τροφοδοτούν το βραβευμένο και με Green Michelin Star εστιατόριο. 

Σεφ με αβάντ γκαρντ πνεύμα, σκανδιναβικό γαστρονομικό υπόβαθρο και αντικομφορμιστική προσέγγιση στην κουζίνα, ο Γιώργος Παπαζαχαρίας κρατά το τιμόνι στο βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο και δύο αστέρια Michelin (συν το πράσινο του κόκκινου οδηγού) Delta.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ DELTA  ΟΙ ΣΕΦ

Πριν από αυτό, έκανε μία σπουδαία πορεία στη Σκανδιναβία ως επικεφαλής της R&D κουζίνας του τριάστερου Maaemo, στο Όσλο, ενώ δημιούργησε το μενού στο μοναδικό υποθαλάσσιο εστιατόριο Under στη νότια Νορβηγία, το οποίο κέρδισε πολύ γρήγορα αστέρι Michelin.

Τέλος, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης αποτελεί μετρ των πειραματισμών, της τολμηρής προσέγγισης της γαστρονομίας και της κομψότητας των γεύσεων - βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΙΟΤΙΝΗΣ 1

> Αναλυτικά όλη η λίστα των The Best Chef Awards 2025 εδώ.

Τα The Best Chef Awards διεκδικούν δυναμικά χώρο στο καλεντάρι όσων παρακολουθούν στενά τις διεθνείς εξελίξεις του σύμπαντος της γεύσης, ενώ διαφοροποιούνται από τα The World’s 50 Best λόγω της αυστηρά προσωποκεντρικής τους υπόστασης, ξεχωρίζοντας τους πιο επιδραστικούς σεφ του μάταιου τούτου κόσμου, κάθε ένας από τους οποίους αφήνει το δικό του αποτύπωμα στο απαιτητικό πεδίο του fine dining.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα