
Η νοσταλγική επιστροφή της Viennetta
Η σοφιστικέ όσο και vintage τούρτα-παγωτό κάνει ξανά την εμφάνισή της στα ψυγεία.
Πολύ πριν την επέλαση του gelato, των ασυνήθιστων γεύσεων ή των calorie conscious παγωτών, μπορούσες να βρεις (και) στα ψυγεία των γνωστών εταιρειών του χώρου κάτι πραγματικά απολαυστικά και νόστιμο. Όπως η Viennetta. Αλλά πρώτα, ας κάνουμε ένα flash back πίσω στα (ελληνικά) 90s.
Απόλαυση κατά κύματα
Οι πρωτοποριακές για την εποχή διαφημίσεις θεωρούνται πια σχεδόν cult αλλά μόλις τις βλέπεις -αν ανήκεις ασφαλώς στην αντίστοιχη ηλικιακή ομάδα- αναπολείς τα προϊόντα τους. Πόσο μάλλον όταν σχετίζονται με παγωτά, που εμποτισμένα με το γλυκό νέκταρ της νοσταλγίας πιθανότατα μοιάζουν πια νοστιμότερα από όσο πραγματικά ήταν.
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές ήταν και εκείνη του 1996, όπου παρουσίαζε ένα παγωτό για "απόλαυση κατά κύματα" ή αυτή που είχε προηγηθεί λίγο πιο παλιά, για το ίδιο ακριβώς προϊόν, υποστηρίζοντας πως "δεν πρέπει να τρως από τη Viennetta, την έχω για όταν περιμένουμε κόσμο".
Viennetta λοιπόν. Πέρα από την παρουσίασή του από την ελληνική τηλεόραση, το εν λόγω (οικογενειακό) παγωτό-τούρτα, γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε διεθνές επίπεδο στα τέλη των 80s καθώς και στη δεκαετία του 1990.
Για τους μη έχοντες γνώση, η Viennetta συνδύαζε μία παγωμένη στρώση ποιοτικής βανίλιας μαζί με τραγανά, κυματιστά στρώματα σοκολάτας, σε ένα ασυνήθιστο για παγωτό σχηματισμό, που μπορούσε εύκολα να κοπεί σε φέτες.
Η μεγάλη επιστροφή
Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1982, στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας προτού κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι και λατρευτεί από τους Αμερικανούς.
Η ιδέα του format της ανήκει στον Kevin Hillman, που τότε εργαζόταν στο τμήμα ανάπτυξης της εταιρείας Wall's που ειδικεύονταν φυσικά στα παγωτά και, αργότερα, ήρθε και στη χώρα μας ως Algida.
Το brand Good Humor, που ανήκει στην εταιρεία Good Humor-Breyers (υπό την αιγίδα της Unilever), η οποία διατηρεί πια τα εμπορικά δικαιώματα της Viennetta, ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα επαναφέρει μέσα στο 2021 μετά από 30 χρόνια στην αμερικανική αγορά το vintage έδεσμα προς τέρψιν εκατομμυρίων ανθρώπων. Μένει να δούμε αν θα συμβεί κάτι αντίστοιχο και για άλλες χώρες.
Εμείς πάντως ετοιμάζουμε τα κουτάλια μας.
Διάβασε ακόμη για την παράλογη ιστορία της εφεύρεσης της τσίχλας, το kobe του χοιρινού, πού και τι τρώνε οι σεφ και γιατί το παγωτό στην Ελλάδα δεν ήταν πότε μόνο παγωμένη κρέμα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα