
Το σάντουιτς-σύμβολο της Μαδρίτης
Το Bocadillo de Calamares είναι απλό και νόστιμο. Και αυτό αρκεί.

Ο όρος Bocadillo de Calamares σίγουρα ακούγεται πολύ πιο εντυπωσιακός συγκριτικά με 'σάντουιτς με καλαμάρι' αλλά επί της ουσίας περί αυτού πρόκειται. Το εν λόγω έδεσμα αποτελεί το διασημότερο γρήγορο φαγητό της Μαδρίτης -ίσως περισσότερο από το ocido madrileño, τη flan και και τις patatas bravas- και εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το street food σύμβολο της ισπανικής πρωτεύουσας.
Ένα ιδιαίτερο σάντουιτς
Την πρώτη φορά που θα δοκιμάσεις κάτι τέτοιο, πιθανότατα να σκεφτείς "τι, αυτό ήταν;". Λογικό, καθώς αυτό που θα αντικρίσεις και θα πιάσεις στα χέρια σου θα είναι ένα λευκό ψωμάκι με παναρισμένα δαχτυλίδια καλαμαριού. Τρώγοντάς το, πιθανότατα θα αλλάξεις γνώμη.
Το μυστικό στο Bocadillo de Calamares είναι η απλότητα. Αρκεί ένα καλής ποιότητας ψωμί (συνήθως μπαγκέτα), εξίσου καλής ποιότητας καλαμάρι και μία ελαφριά και κρεμώδης aioli σος. Το σάντουιτς είναι γρήγορο, φθηνό και νόστιμο και ίσως αυτά να λειτουργούν παράλληλα και συμπληρωματικά με τα παραπάνω, δίνοντας έξτρα credits.
Όπως συμβαίνει σχεδόν με το street food σε κάθε γωνιά του πλανήτη, έτσι και στη Μαδρίτη πολλά μέρη συνηθίζουν να κακοποιούν το συγκεκριμένο σάντουιτς, συνήθως με κακής ποιότητας ψωμί και καλαμάρι-λάστιχο. Τα εγκλήματα απέναντι στα bocadillos μπορούν να είναι εξαιρετικά σκληρά - το διαπιστώνουμε και εδώ άλλωστε, με το σουβλάκι να είναι το θύμα.
Πώς θα το φτιάξεις
Σε κάθε περίπτωση, όταν μπορέσουμε να ταξιδέψουμε και πάλι και ο δρόμος σου σε βγάλει στη Μαδρίτη, οφείλεις να τιμήσεις ένα τέτοιο - αφού πρώτα κάνεις την έρευνά σου για το πού θα βρεις κάποιο πραγματικά καλό.
Αν πάλι ψήνεσαι να το φτιάξεις στο σπίτι, πρέπει να έχεις κατά νου μερικές βασικές κατευθύνσεις. Όπως οι παρακάτω:
- Προτίμησε να αγοράσεις ολόκληρο καλαμάρι και όχι τις έτοιμες ροδέλες.
- Καθάρισέ το και κόψε το προσεκτικά.
- Προτίμησε τις παχιές ροδέλες ώστε να τηγανιστεί καλύτερα και να μην στεγνώσει.
- Μπορείς να το μαρινάρεις αρχικά σε χυμό lime.
- Φτιάξε σπιτικό aioli με μπόλικο σκόρδο. Μπορείς να προσαρμόσεις και άλλα μπαχαρικά, υλικά και καρυκεύματα (πάπρικα, τσίλι, lime κ.α.).
Διάβασε ακόμη για γιατί η σαλάτα του Καίσαρα είναι από τις καλύτερες που φτιάχτηκαν ποτέ, το γαστρονομικό ταξίδι της τηγανητής πατάτας, την κορυφαία καυτερή σάλτσα του κόσμου και το επικό σουβλάκι του Μίμη.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα