Kakigori, το παγωτό στα ιαπωνικά

Κάτι ανάμεσα σε χιόνι και γλύκισμα, αναμένεται να αποτελέσει την επόμενη εμμονή των foodies.

Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, το πρώτο παγωτό στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα παρασκευάστηκε το 1835, όταν η σύζυγος του Βαυαρού αντιβασιλέα Ιωσήφ Λουδοβίκου Κόμη του Άρμανσπεργκ, ανέθεσε σε ένα ζαχαροπλάστη που λεγόταν Κάλβος να φτιάξει κάποιο γλύκισμα για τους καλεσμένους μιας δεξίωσής της. Στην Ιαπωνία ωστόσο -μία χώρα με τεράστια γαστρονομική παράδοση- αυτό συνέβη αρκετά πιο νωρίς. Την εποχή που γεννήθηκε το kakigōri.

Η ιστορία

Η προέλευση του kakigōri έχει τις ρίζες της πίσω στην περίοδο Χεϊάν της ιαπωνικής ιστορίας. Αρχικά λοιπόν, μία αναδρομή. Κατά το 710 μ.Χ., η πρώτη μόνιμη ιαπωνική πρωτεύουσα εγκαθίσταται στη Νάρα, μία πόλη που διαμορφώθηκε σύμφωνα με κινεζικά πρότυπα - όπως άλλωστε ίσχυε και σε πολλές άλλες περιπτώσεις τόσο.

Kakigori, το παγωτό στα ιαπωνικάΤα μεγάλα βουδιστικά μοναστήρια χτίστηκαν στη νέα πρωτεύουσα και μάλιστα κέρδισαν γρήγορα ισχυρή πολιτική επιρροή. Προκειμένου λοιπόν να προστατευθεί η θέση του αυτοκράτορα και της κεντρικής κυβέρνησης, η πρωτεύουσα μετακινήθηκε προς το Ναγκαόκα, το 784 μ.Χ., και τελικά στο Χεϊάν (το σημερινό Κιότο) το 794μ.Χ., όπου έμεινε για πάνω από χίλια χρόνια.

 

Χαρακτηριστικό της περιόδου Χεϊάν είναι και η βαθμιαία αποδυνάμωση της κινεζικής επιρροής. Αυτό συνέβη και σε πολλές από τις γαστρονομικές συνήθειες των Ιαπώνων. Τότε λοιπόν και πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η αριστοκρατία της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου συνήθισε να τρώει ξύσματα από κολώνες πάγου με γλυκό σιρόπι.

Η πρώτη καταγραφή του kakigōri ωστόσο συναντάται περίπου 200 χρόνια μετά, στο βιβλίο Makura no Sōshi της Sei Shōnagon, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο για τις συνήθειες της Αυτοκράτειρας Fujiwara no Teishi.

ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΓΚΙΚΟΡΙ 4
ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΓΚΙΚΟΡΙ 2

Το kakigōri άρχισε να γίνεται προσβάσιμο σε περισσότερο απλό κόσμο κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, ενώ το πρώτο 'παγωτατζίδικο' του είδους φέρεται σύμφωνα με τους ιστορικούς φαγητού να άνοιξε στην Γιοκοχάμα το 1869. Σταδιακά, άρχισε να εμπλουτίζεται και με άλλα υλικά, με την 25η Ιουλίου να καθιερώνεται ως η kakigōri day: Τη συγκεκριμένη ημερομηνία, το 1933, σημειώθηκε η μεγαλύτερη θερμοκρασία στη χώρα και άπαντες έσπευσαν μεταξύ άλλων να δροσιστούν με kakigōri.

Τι είναι το kakigori

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ιαπωνικό summer treat που αποτελείται από ξύσμα πάγου (ή θρυμματισμένα κομμάτια καμιά φορά) και διάφορα γλυκαντικά - κυρίως πηχτό σιρόπι και toppings. Στην Ιαπωνία υπάρχουν τα κλασικά kakigori shops, που μάλιστα έχουν κάνει δυναμικό comeback τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, το συναντάς και σε αρκετά cafés, με τους γαστρονομικούς νεωτερισμούς να του έχουν προσθέσει ακόμη και γεύσεις όπως τιραμισού, αβοκάντο ή ακόμη και ντομάτα.

Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο να έρχονται, οι Ιάπωνες εκτιμούν πως είναι ένα από τα εδέσματα που θα γίνουν viral, ειδικά αν επιτραπεί μεγάλος αριθμός επισκεπτών από άλλες χώρες.

ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΓΚΙΚΟΡΙ 1

Δεν είμαστε και πολύ σίγουροι αλλά μάλλον τρώγαμε. Μέχρι να φτάσει ωστόσο προς τα μέρη μας, θα βολευτούμε με τις απίθανες παγωτάρες του Κόκκιον, του Epik, του Marabu και του Django.

 


Διάβασε ακόμη για το μοντέρνο και ελληνικό σασίμι του Χριστόφορου Πέσκια, τα tacos στην πιο δημοφιλή εκδοχή τους και το γαστρονομικό ταξίδι της τηγανητής πατάτας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας