Πώς και πού θα φας την αυθεντική βαλενθιάνικη παέγια

Τιμούμε την #WorldPaellaDay με τον τρόπο που της αρμόζει.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 21 Σεπτεμβρίου 2018

Η Βαλένθια αποτελεί μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ισπανίας και σίγουρα μία από τις πιο cool, διαθέτοντας μεσαιωνικές γειτονιές, επιβλητικά μπαρόκ και κλασικά κτίρια, ζωντανές πλατείες, πάρκα και εκτεταμένους πεζόδρομους. Φημίζεται όμως και για κάτι άλλο: την περίφημη Paella Valenciana. Ο οργανισμός τουρισμού της πόλης σε συνδυασμό με τοπικές επιχειρήσεις θέσπισαν την παγκόσμια ημέρα παέγιας (#WorldPaellaDay) στις 20 Σεπτεμβρίου με σκοπό να προωθήσουν το πιο φημισμένο έδεσμα  της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Ισπανίας. Και φυσικά για να προσελκύσουν επισκέπτες. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by World Paella Day (@worldpaelladay) on

Η βαλενθιάνικη παέγια λέγεται ότι έχει τις ρίζες της στο πέρασμα των Μαυριτανών από την Ισπανία και η αρχική συνταγή αποτελούνταν από κοτόπουλο, πάπια, κουνέλι, άσπρο ρύζι, φασόλια, σαλιγκάρια, σαφράν, ελαιόλαδο και δεντρολίβανο. Με το πέρασμα των ετών, οι Βαλενθιάνοι άρχισαν να χρησιμοποιούν περισσότερα θαλασσινά (άλλωστε τα είχαν σε αφθονία). Αργότερα προσέθεσαν και κρεατικά και κάπως έτσι προέκυψε το γευστικό σήμα-κατατεθέν της περιοχής όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Το φαγητό βαφτίστηκε από το ομώνυμο τηγάνι μέσα στο οποίο μαγειρεύεται. Μάλιστα το καμένο ρύζι που κολλά στον πάτο του θεωρείται λιχουδιά και είναι μία από τις λεπτομέρειες που χαρακτηρίζουν την επιτυχημένη παέγια. 

Η αυθεντική συνταγή της Paella Valenciana: 

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 1 ποτήρι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 ψιλοκομμένο κοτόπουλο
  • 1 ψιλοκομμένο κουνέλι
  • 300 γρ. φασόλια μπαρμπούνια (ή αλλιώς χάντρες)
  • 200 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
  • 1 μέτρια ντομάτα
  • 1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
  • Σαφράν
  • 6 ποτήρια νερό
  • 3 φλιτζάνια ρύζι
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο
  • Αλάτι

*Σαλιγκάρια, αγκινάρες ή πάπια επιτρέπονται, όπως επίσης και ένα μικρό σκόρδο και λεμόνι σε φέτες. 

Εκτέλεση

  1. Ζέστανε το λάδι στο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά.
  2. Σόταρε το κοτόπουλο και το κουνέλι για 5 λεπτά. 
  3. Πρόσθεσε τα φασόλια και την ντομάτα τριμμένη (και τις αγκινάρες και το σκόρδο σε φέτες αν αποφασίσεις να τα προσθέσεις). Άφησέ τα στη φωτιά μέχρι να γίνουν ομογενοποιημένη σάλτσα. 
  4. Ρίξε την πάπρικα και εν συνεχεία το νερό και εν συνεχεία άσε το μίγμα να βράσει για περίπου ένα λεπτό.
  5. Πρόσθεσε αλάτι και το σαφράν. 
  6. Ανέβασε λίγο την ένταση της φωτιάς και άφησέ το να ψηθεί για 15 λεπτά. 
  7. Πρόσθεσε τα σαλιγκάρια (προαιρετικά).
  8. Ρίξε στο τηγάνι το ρύζι.
  9. Άφησε το φαγητό να μαγειρευτεί για ακόμη 15 λεπτά και δοκίμασε τον ζωμό. Αν χρειάζεται πρόσθεσε αλάτι. 
  10. 5-6 λεπτά πριν το αφαιρέσεις από τη φωτιά, πρόσθεσε το δεντρολίβανο. 
  11. Η παέγια θα είναι έτοιμη μόλις εξατμιστεί το νερό (αλλά δεν θα έχει στεγνώσει εντελώς το φαγητό).

Και σε περίπτωση που βρεθείς κάποια στιγμή στην Βαλένθια, μη διστάσεις να επισκεφτείς τα παρακάτω εστιατόρια για -τι άλλο;- μια παέγια.

Casa Carmela

Πώς και πού θα φας την αυθεντική βαλενθιάνικη παέγια

Εστιατόριο που σερβίρει παέγια για πάνω από έναν αιώνα, στην παραλία της Malvarrosa. Η συνταγή που ακολουθείται εδώ ανήκει στην προγιαγιά του ιδιοκτήτη Toni Novo και έχει ιδιαίτερη καπνιστή γεύση. (Isabel de Villena 155, τηλ. +34 963 710 073, www.casa-carmela.com)

Llar Roman

ΛΑΡ ΡΟΜΑΝ

Σε έναν καταπράσινο κήπο, το εστιατόριο που λειτουργεί για περισσότερες από 4 δεκαετίες προσφέρει παέγια και γενικότερα πιάτα με ρύζι και είναι ένα από τα πιο αγαπημένα των Βαλενθιάνων για οικογενειακά τραπέζια. Στην παέγια εδώ θα βρεις και καβούρι. (Carrera del Riu 258, τηλ. +34 963 248 982, www.llarroman.es)

Casa Carmina

ΚΑΣΑ ΚΑΡΜΙΝΑ

Όπως και το Casa Carmela είναι κι αυτό οικογενειακό εστιατόριο με μακρά παράδοση. Στην παέγια στο Casa Carmina προσθέτουν μανιτάρια, μαζί με άλλα υλικά- έκπληξη. (Embarcadero 4, τηλ. +34 961 83 02 54, www.casacarmina.es)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο

Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Αυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.

Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις

"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα