Η μαύρη τρούφα απειλείται από την κλιματική αλλαγή

Μετά την μπύρα και το μπέικον, η μαύρη τρούφα φλερτάρει με την εξαφάνιση.

Τα τελευταία χρόνια η τρούφα βρίσκεται στο πικ της δημοφιλίας της. Θα την έχεις ήδη συναντήσει σε ζυμαρικά και ριζότο, σε μαγιονέζα και σε αρκετά ακόμη εδέσματα - η αλήθεια είναι πως κάποιοι το παρακάνουν. Όπως και να έχει, είναι μια από τις εκλεκτικότερες λιχουδιές, που μάλιστα δεν είναι εύκολο να βρεθεί καθώς κρύβεται κάτω από το έδαφος. Γι' αυτό άλλωστε είναι και ακριβή. Θα πίστευε κάποιος, ότι το γεγονός πως προφυλάσσεται υπογείως θα διασφάλιζε την προστασία της. Αυτό είναι μια λανθασμένη αντίληψη. Η μαύρη τρούφα κινδυνεύει και η κλιματική αλλαγή είναι για ακόμη μια φορά η απειλή.  

Η μαύρη τρούφα απειλείται από την κλιματική αλλαγή

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science of The Total Environment, το εμπόριο μαύρης τρούφας θα αντιμετωπίσει ένα μάλλον σκοτεινό μέλλον. "Η μελέτη μας προβλέπει ότι η παραγωγή τρούφας στην Ευρώπη θα μειωθεί από 78%-100% από το 2071 μέχρι το 2100 εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Αυτό είναι το απαισιόδοξο σενάριο αλλά πρέπει να το εξετάσουμε" λέει μεταξύ άλλων ο ερευνητής Paul Thomas.

Πώς όμως είναι δυνατόν να επηρεαστεί κάτι που αναπτύσσεται υπογείως, θα αναρωτηθεί κάποιος. Σύμφωνα με την μελέτη, αυτό σχετίζεται με τις υψηλότερες θερμοκρασίες και την ξηρασία, σε συνδυασμό με άλλους σχετικούς παράγοντες όπως οι καύσωνες, οι δασικές πυρκαγιές, τα παράσιτα και οι ασθένειες των φυτών. Μία μακρά λίστα, που θα βάλει σε κίνδυνο την τρούφα, ίσως και πολύ νωρίτερα από το 2071. 

ΜΑΥΡΗ ΤΡΟΥΦΑ

Οι επιστήμονες της έρευνας μελέτησαν κάποιες περιοχές που αυτή ευδοκιμεί, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία για 36 ολόκληρα χρόνια. Τα δεδομένα που συγκέντρωσαν, τα συνέκριναν με τους δείκτες των καιρικών συνθηκών όπως αυτοί διαμορφώνονται κατά την κλιματική αλλαγή και χρησιμοποίησαν τα μοντέλα για να προβλέψουν πως θα αναπτυχθεί στο μέλλον η παραγωγή τρούφας. 

Και το μέλλον μοιάζει δυσοίωνο με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ακόμη και για την οικονομία. Αυτή τη στιγμή, η μαύρη τρούφα κοστίζει περίπου €1.100/ κιλό. Και όλοι αντιλαμβάνονται τι ακριβώς σημαίνει η μειωμένη παραγωγή.  Η κατάσταση όμως είναι αναστρέψιμη, καθώς υπάρχει μια σειρά μέτρων που μπορούν να ληφθούν και να σώσουν την τρούφα. Για παράδειγμα, μία λύση είναι η μετακίνηση των φυτειών τρούφας σε περιοχές με πιο ελκυστικό για την ανάπτυξή της κλίμα.

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΤΡΟΥΦΑ

Σε κάθε περίπτωση, απόλαυσε το ριζότο σου σαν να είναι το τελευταίο. Ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Fissler: Όταν η γερμανική ακρίβεια συναντά τη χαρά του μαγειρέματος

Από το 1845 έως σήμερα, η Fissler αποτελεί συνώνυμο της γερμανικής ακρίβειας στο μαγείρεμα, με premium σκεύη που αντέχουν στον χρόνο.

Όσπρια στο γιορτινό τραπέζι; Ναι! Ιδέες για να τα βάλεις από το πρώτο dip μέχρι το κυρίως πιάτο

Όσπρια στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σου, σε ρόλο πρωταγωνιστή: κρεμώδη dips, σαλάτες και κυρίως πιάτα για κάθε τύπο καλεσμένου.

Το Pomo d’ Oro εντυπωσίασε την Αθηναϊκή Ριβιέρα με την πρωτότυπα κερκυραϊκή κουζίνα του

Για ένα βράδυ, ο εξαίρετος γευσιπλάστης Αριστοτέλης Μέγκουλας άφησε το Pomo d’ Oro της Κέρκυρας και μας σύστησε, μέσα από ένα πλούσιο μενού, τη βραβευμένη κουζίνα του: βαθιά τοπική, δημιουργική και απόλυτα προσωπική.

Symposio at Ark: Το Kaliya έφερε τον αέρα της Καλντέρας στη Γλυφάδα

Ο Δήμος Μπαλόπουλος και ο Στέφανος Παλιόπουλος έφεραν μαζί τους για μια βραδιά στο Ark τον αέρα της Σαντορίνης, τις τεχνικές τους και το σύμπαν των γεύσεών τους.

Αυτό το ελληνικό τυρί αναδείχθηκε κορυφαίο του κόσμου το 2026

Το TasteAtlas παρουσιάζει τα καλύτερα τυριά παγκοσμίως, με Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα να πρωταγωνιστούν. Μια ματιά στις γεύσεις και τις παραδόσεις που ξεχωρίζουν στον κόσμο.

Μία φίνα κερκυραϊκή κουζίνα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Για ένα βράδυ, το υπέροχο εστιατόριο "Pomo d’ Oro" του Αριστοτέλη Μέγκουλα σερβίρει στο Σymposio at Ark.