
Η μαύρη τρούφα απειλείται από την κλιματική αλλαγή
Μετά την μπύρα και το μπέικον, η μαύρη τρούφα φλερτάρει με την εξαφάνιση.

Τα τελευταία χρόνια η τρούφα βρίσκεται στο πικ της δημοφιλίας της. Θα την έχεις ήδη συναντήσει σε ζυμαρικά και ριζότο, σε μαγιονέζα και σε αρκετά ακόμη εδέσματα - η αλήθεια είναι πως κάποιοι το παρακάνουν. Όπως και να έχει, είναι μια από τις εκλεκτικότερες λιχουδιές, που μάλιστα δεν είναι εύκολο να βρεθεί καθώς κρύβεται κάτω από το έδαφος. Γι' αυτό άλλωστε είναι και ακριβή. Θα πίστευε κάποιος, ότι το γεγονός πως προφυλάσσεται υπογείως θα διασφάλιζε την προστασία της. Αυτό είναι μια λανθασμένη αντίληψη. Η μαύρη τρούφα κινδυνεύει και η κλιματική αλλαγή είναι για ακόμη μια φορά η απειλή.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science of The Total Environment, το εμπόριο μαύρης τρούφας θα αντιμετωπίσει ένα μάλλον σκοτεινό μέλλον. "Η μελέτη μας προβλέπει ότι η παραγωγή τρούφας στην Ευρώπη θα μειωθεί από 78%-100% από το 2071 μέχρι το 2100 εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Αυτό είναι το απαισιόδοξο σενάριο αλλά πρέπει να το εξετάσουμε" λέει μεταξύ άλλων ο ερευνητής Paul Thomas.
Πώς όμως είναι δυνατόν να επηρεαστεί κάτι που αναπτύσσεται υπογείως, θα αναρωτηθεί κάποιος. Σύμφωνα με την μελέτη, αυτό σχετίζεται με τις υψηλότερες θερμοκρασίες και την ξηρασία, σε συνδυασμό με άλλους σχετικούς παράγοντες όπως οι καύσωνες, οι δασικές πυρκαγιές, τα παράσιτα και οι ασθένειες των φυτών. Μία μακρά λίστα, που θα βάλει σε κίνδυνο την τρούφα, ίσως και πολύ νωρίτερα από το 2071.

Οι επιστήμονες της έρευνας μελέτησαν κάποιες περιοχές που αυτή ευδοκιμεί, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία για 36 ολόκληρα χρόνια. Τα δεδομένα που συγκέντρωσαν, τα συνέκριναν με τους δείκτες των καιρικών συνθηκών όπως αυτοί διαμορφώνονται κατά την κλιματική αλλαγή και χρησιμοποίησαν τα μοντέλα για να προβλέψουν πως θα αναπτυχθεί στο μέλλον η παραγωγή τρούφας.
Και το μέλλον μοιάζει δυσοίωνο με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ακόμη και για την οικονομία. Αυτή τη στιγμή, η μαύρη τρούφα κοστίζει περίπου €1.100/ κιλό. Και όλοι αντιλαμβάνονται τι ακριβώς σημαίνει η μειωμένη παραγωγή. Η κατάσταση όμως είναι αναστρέψιμη, καθώς υπάρχει μια σειρά μέτρων που μπορούν να ληφθούν και να σώσουν την τρούφα. Για παράδειγμα, μία λύση είναι η μετακίνηση των φυτειών τρούφας σε περιοχές με πιο ελκυστικό για την ανάπτυξή της κλίμα.

Σε κάθε περίπτωση, απόλαυσε το ριζότο σου σαν να είναι το τελευταίο. Ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα