
Η μαύρη τρούφα απειλείται από την κλιματική αλλαγή
Μετά την μπύρα και το μπέικον, η μαύρη τρούφα φλερτάρει με την εξαφάνιση.

Τα τελευταία χρόνια η τρούφα βρίσκεται στο πικ της δημοφιλίας της. Θα την έχεις ήδη συναντήσει σε ζυμαρικά και ριζότο, σε μαγιονέζα και σε αρκετά ακόμη εδέσματα - η αλήθεια είναι πως κάποιοι το παρακάνουν. Όπως και να έχει, είναι μια από τις εκλεκτικότερες λιχουδιές, που μάλιστα δεν είναι εύκολο να βρεθεί καθώς κρύβεται κάτω από το έδαφος. Γι' αυτό άλλωστε είναι και ακριβή. Θα πίστευε κάποιος, ότι το γεγονός πως προφυλάσσεται υπογείως θα διασφάλιζε την προστασία της. Αυτό είναι μια λανθασμένη αντίληψη. Η μαύρη τρούφα κινδυνεύει και η κλιματική αλλαγή είναι για ακόμη μια φορά η απειλή.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science of The Total Environment, το εμπόριο μαύρης τρούφας θα αντιμετωπίσει ένα μάλλον σκοτεινό μέλλον. "Η μελέτη μας προβλέπει ότι η παραγωγή τρούφας στην Ευρώπη θα μειωθεί από 78%-100% από το 2071 μέχρι το 2100 εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Αυτό είναι το απαισιόδοξο σενάριο αλλά πρέπει να το εξετάσουμε" λέει μεταξύ άλλων ο ερευνητής Paul Thomas.
Πώς όμως είναι δυνατόν να επηρεαστεί κάτι που αναπτύσσεται υπογείως, θα αναρωτηθεί κάποιος. Σύμφωνα με την μελέτη, αυτό σχετίζεται με τις υψηλότερες θερμοκρασίες και την ξηρασία, σε συνδυασμό με άλλους σχετικούς παράγοντες όπως οι καύσωνες, οι δασικές πυρκαγιές, τα παράσιτα και οι ασθένειες των φυτών. Μία μακρά λίστα, που θα βάλει σε κίνδυνο την τρούφα, ίσως και πολύ νωρίτερα από το 2071.

Οι επιστήμονες της έρευνας μελέτησαν κάποιες περιοχές που αυτή ευδοκιμεί, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία για 36 ολόκληρα χρόνια. Τα δεδομένα που συγκέντρωσαν, τα συνέκριναν με τους δείκτες των καιρικών συνθηκών όπως αυτοί διαμορφώνονται κατά την κλιματική αλλαγή και χρησιμοποίησαν τα μοντέλα για να προβλέψουν πως θα αναπτυχθεί στο μέλλον η παραγωγή τρούφας.
Και το μέλλον μοιάζει δυσοίωνο με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ακόμη και για την οικονομία. Αυτή τη στιγμή, η μαύρη τρούφα κοστίζει περίπου €1.100/ κιλό. Και όλοι αντιλαμβάνονται τι ακριβώς σημαίνει η μειωμένη παραγωγή. Η κατάσταση όμως είναι αναστρέψιμη, καθώς υπάρχει μια σειρά μέτρων που μπορούν να ληφθούν και να σώσουν την τρούφα. Για παράδειγμα, μία λύση είναι η μετακίνηση των φυτειών τρούφας σε περιοχές με πιο ελκυστικό για την ανάπτυξή της κλίμα.

Σε κάθε περίπτωση, απόλαυσε το ριζότο σου σαν να είναι το τελευταίο. Ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα