Τάσεις, εστιατόρια και φαγητά που θα θυμόμαστε από το 2018

Τι γεύση μας άφησε η χρονιά που φεύγει.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 28 Δεκεμβρίου 2018

Μόνο λίγα δεν ήταν εκείνα που μας απασχόλησαν έντονα και σοβαρά το 2018 στον πλανήτη που ονομάζεται γαστρονομία. Πρόσωπα, εστιατόρια, τάσεις και φαγητά που έβαλαν το αλάτι και το πιπέρι στη χρονιά που μας αφήνει και αξίζουν να βρίσκονται σε αυτή τη λίστα.

RIP Joël Robuchon, Anthony Bourdain, Paul Bocuse

Τάσεις, εστιατόρια και φαγητά που θα θυμόμαστε από το 2018

Με τρεις σημαντικές απώλειες κλείνει για την παγκόσμια γαστρονομία το 2018, καθώς οι Paul Bocuse, Anthony Bourdain και Joël Robuchon άφησαν τον μάταιο τούτο κόσμο κατά τη διάρκεια του έτους. Ο γνωστός ως Πάπας της γαλλικής κουζίνας Bocuse υπήρξε ένας από τους πιο ευρηματικούς μάγειρες παγκοσμίως και έφυγε στα 91 του τις 20 Ιανουαρίου. Η αυτοκτονία του Anthony Bourdain, στις 8 Ιουνίου, συγκλόνισε όλο τον πλανήτη καθώς κανείς δεν πίστευε ότι ο πολυταξιδεμένος σεφ και παρουσιαστής θα έφευγε κάπως έτσι. Ο κατά πολλούς σεφ του αιώνα Robuchon, κάτοχος 32 αστεριών Michelin, πέθανε μετά από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο στις 6 Αυγούστου. Και οι τρεις αφήνουν πίσω τους μια πραγματικά σπουδαία κληρονομιά για τον κόσμο τη γεύσης. 

Το Funky Gourmet πάει Hilton

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ FUNKY GOURMET

Λίγο μετά τη συμπλήρωση 10 χρόνων ζωής, το Funky Gourmet, ένα από τα πιο εμβληματικά πλέον εστιατόρια της Αθήνας και βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin, θα σταματήσει να σερβίρει στον μέχρι πρότινος γνωστό χώρο της οδού Παραμυθιάς, στον Κεραμεικό. Κι αυτό γιατί μέχρι το 2020, όταν και θα επιστρέψει αυτή τη φορά εντός του Hilton Aθηνών, θα λειτουργεί σαν εργαστήρι για την προετοιμασία του μενού του νέου εστιατορίου και για Private Cheffing events.

O Ferran Adrià στην Αθήνα

ΦΕΡΙΑΝ ΑΝΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η 11η Ιουνίου του 2018 ήταν μια από τις σημαντικότερες ημέρες για οποιονδήποτε ασχολείται με το κομμάτι της γαστρονομίας από οποιαδήποτε σκοπιά στην Αθήνα, καθώς ο Ferran Adrià βρέθηκε στην πόλη στο πλαίσιο του Estrella Damm Gastronomy Congress. Ο πιο καινοτόμος σεφ του πλανήτη έδωσε ένα τρίωρο ρεσιτάλ, μιλώντας σε ένα κοινό περίπου 300 ατόμων του χώρου (δημοσιογράφοι, σεφ, εκπρόσωποι εταιρειών κλπ), αφήνοντας την πλειοψηφία τους με δημιουργικούς προβληματισμούς.

Το πρώτο Taste of Athens

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by tasteofathens (@taste_of_athens) on

H μεγαλύτερη διεθνής πλατφόρμα γαστρονομικών φεστιβάλ του κόσμου επεκτάθηκε για πρώτη φορά και στην Αθήνα, βρίσκοντας το ιδανικότερο σκηνικό στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Και μπορεί ο καιρός να ανακάτεψε λιγάκι το πρόγραμμα, ωστόσο ήταν μια αρχή πάνω στην οποία αναμένουμε να χτιστεί κάτι ακόμη καλύτερο τα επόμενα χρόνια.

Ο Arnaud Donckele

ΑΡΝΟ ΝΤΟΝΚΕΛ

Το γαλλικό περιοδικό Le Chef ανακοίνωσε πριν λίγες εβδομάδες την ετήσια λίστα του με τους 100 καλύτερους σεφ παγκοσμίως. Στην κορυφή αυτής για το 2018 βρίσκεται ο Arnaud Donckele από το La Vague d'Or του πολυτελούς ξενοδοχείου La Résidence de la Pinède στο Σεν Τροπέ της Γαλλίας. Ο Donckele διατηρεί τρία αστέρια Michelin από το 2013 (στα 35 του, έγινε ο νεότερος σεφ που καταφέρνει κάτι τέτοιο) και χαρακτηρίζεται από δημιουργικότητα που βασίζεται κυρίως στην εποχικότητα. Το τελευταίο του μενού το σχολιάζει ο ίδιος σαν ένα ρουστίκ ταξίδι στην Μεσόγειο.

Η επέλαση της προβατίνας

ΠΡΟΒΑΤΙΝΑ HOOCUT

Ότι ήταν τα bao buns για το 2017, θα τολμούσαμε να πούμε πως είναι η προβατίνα για το 2018. Δηλαδή, η απόλυτη τάση στα εστιατόρια της πόλης. Από τον εξωτισμό των ατμιστών ψωμακίων λοιπόν περάσαμε σε κάτι αρκετά πιο ρουστίκ αλλά εξίσου ενδιαφέρον και νόστιμο. Το Hoocut ήταν εκείνο που την έβαλε ουσιαστικά στο παιχνίδι (από άποψη δημοφιλίας) και ακολούθησαν αρκετά ακόμη εστιατόρια, το καθένα με τη δική του οπτική για το συγκεκριμένο κρέας. 

H Osteria Francescana στην κορυφή του κόσμου

ΟΣΤΕΡΙΑ ΦΡΑΝΣΕΣΚΑΝΑ

Στην πρώτη θέση της λίστας των World's 50 Best Restaurants για το 2018 βρέθηκε η Osteria Francescana. Το εστιατόριο του Massimo Bottura στην Μόντενα κατάφερε να επιβεβαιώσει όλους εκείνους -και δεν είναι λίγοι- που κάνουν λόγο για το κορυφαίο εστιατόριο των τελευταίων ετών. Έτσι δίπλα στα 3 αστέρια Michelin ήρθε να προστεθεί ακόμη μία σπουδαία διάκριση για τον Bottura.

Το Τόκιο, η νέα μητρόπολη των αστεριών Michelin

ΤΟΚΙΟ ΑΣΤΕΡΙΑ ΜΙΣΕΛΕΝ

Η παγκόσμια πρωτεύουσα για το 2019 όσον αφορά τον οδηγό Michelin είναι το Τόκιο, με 308 συνολικά αστέρια, σε 230 εστιατόρια - 4 λιγότερα ωστόσο σε σχέση με την αντίστοιχη λίστα του 2018. Από αυτά, τα 13 είναι τριάστερα (με πιο πρόσφατη προσθήκη στη λίστα το γαλλικό εστιατόριο L’Osier), ενώ τα 165 έχουν βραβευθεί με ένα αστέρι. Το γεγονός πως το Τόκιο βρίσκεται στην κορυφή δεν αποτελεί έκπληξη. Παρουσιάζει μια ευρεία ποικιλία γαστρονομικών προτάσεων που δεν περιορίζονται απαραίτητα στην ιαπωνική κουζίνα. Τουλάχιστον όχι με την παραδοσιακή εκδοχή της.    

Τα new entries της Αθήνας

BIRDMAN ΒΕΖΕΝΕΣ

Το Parla και η επιστροφή του Θοδωρή Παπανικολάου στην ιταλική κουζίνα, το ασυνήθιστο "ιαπωνικό σουβλατζίδικο" Birdman του Άρη Βεζενέ, το πρωτότυπο Queen Bee στο Κολωνάκι, η δυναμική παρουσία του Δημήτρη Κατριβέση στο Fuga καθώς και πλήθος άλλων νέων αφίξεων φροντίζουν να επιβεβαιώσουν το γεγονός της γαστρονομικής ανόδου της Αθήνας τα τελευταία χρόνια. 

To φιλόδοξο πλάνο του Rasmus Munk

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΡΑΣΜΟΥΣ ΜΟΥΝΚ

Το Alchemist 2.0 ετοιμάζει στη Κοπεγχάγη ο διαμόνιος σεφ Rasmus Munk, που θέλει να προχωρήσει μερικά βήματα πιο πέρα το fine dining. Κι αυτό γιατί το περίφημο τριάστερο εστιατόριο που θα στεγάζεται σε έναν χώρο 23.600 τμ στην αρτιστίκ γειτονιά Refshalevej της δανέζικης πρωτεύουσας θα  σερβίρει 50 διαφορετικά πιάτα κατά τη διάρκεια 6 ωρών, τα οποία θα πλαισιώνονται από διαφόρων ειδών διαφορετικές εμπειρίες.

Το cookbook του Snoop Dogg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by snoopdogg (@snoopdogg) on

Να και κάτι που δεν περίμενες να συμβεί, αλλά έγινε. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο ο δημοφιλής rapper, τραγουδιστής, στιχουργός, παραγωγός, τηλεπαρουσιαστής, ηθοποιός και entrepreneur θεώρησε πως είναι τέλεια ιδέα να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο μαγειρικής, το From Crook to Cook: Platinum Recipes from Tha Boss Dogg's. Σε αυτό, φιλοξενούνται 50 συνταγές από την κουζίνα του καλλιτέχνη που επεκτείνονται από κλασικές όπως η Caesar Salad και το Filet Mignon μέχρι και κάποιες άλλες που βρίσκονται πιο κοντά στο lifestyle του συγγραφέα, με χαρακτηριστικά ονόματα όπως Baby Got Back Ribs, That Thang Singapore Sling κ.α.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας