Poké, ο -παραλίγο- διάδοχος του σούσι

Κάποια πράγματα για τα δημοφιλή μπολ με ψάρι σε κύβους, λαχανικά και σάλτσες, με αφορμή τη σημερινή #PokeDay.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 28 Σεπτεμβρίου 2021

H κουζίνα του Ειρηνικού ωκεανού θεωρείται μία από τις πιο ανερχόμενες τάσεις στο παγκόσμιο γαστρονομικό γίγνεσθαι και ήδη έχει καταφέρει με κάποια πιάτα της να ξεχωρίσει. Το poké είναι ένα από αυτά.

Η ιστορία

Για δεκαετίες αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα πιάτα στην κουζίνα της Χαβάης. Από τον Ειρηνικό, έφτασε αρχικά στη δυτική ακτή των ΗΠΑ (το 2012) και έπειτα στη Νέα Υόρκη (εκεί όπου ουσιαστικά ζυμώνονται και καθιερώνονται όλες οι τάσεις γύρω από το φαγητό και πιο συγκεκριμένα από το φαγητό του δρόμου).

> Διάβασε ακόμη: Τα εστιατόρια της νέας σεζόν

Τον Ατλαντικό τον πέρασε αρχικά για να δώσει κάτι διαφορετικό στην εστιατορική σκηνή του Λονδίνου (φυσικά) και μετά να κατηφορίσει προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα περισσότερα από τα μέρη που σερβίρουν pokè παγκοσμίως χαρακτηρίζονται ως fast casual style εστιατόρια και είναι συνήθως αισθητά φθηνότερα σε σχέση με τα sushi bars.

Όπως και στο σούσι, έτσι και στο poké, βάση είναι το ωμό ψάρι και το ρύζι, ενώ το όνομά του μεταφράζεται από τα χαβανέζικα ως "κομμένο σε κύβους". Σερβίρεται σε μπολ, εξού και το poké bowl, όπως είναι ευρέως γνωστό το πιάτο που συνήθως παίζει το ρόλο του ορεκτικού στη χαβανέζικη κουζίνα. 

Poké, ο -παραλίγο- διάδοχος του σούσι

Τα βασικά

Στην ουσία πρόκειται για καθαρισμένα από κόκαλα κομμάτια ψαριού που συνοδεύονται από ρύζι αλλά και λαχανικά, κινόα, καλαμπόκι καθώς και εξωτικά φρούτα όπως το αβοκάντο και το μάνγκο, μαζί με κάποια μπαχαρικά. Για να γίνει μοναδικό, το πιάτο περιλαμβάνει συχνά και κάποιο ντρέσινγκ ή σάλτσα, ενώ η δημιουργικότητα του σεφ επιτάσσει πολλές φορές και άλλες πινελιές.

> Διάβασε ακόμη: Xάρτινο μενού vs. QR code: Τα εστιατόρια μετά την Covid-19

Η πιο κλασική συνταγή ωστόσο περιλαμβάνει ρύζι, αλμυρά μπαχαρικά και αποξηραμένα φύκια. Στην παράδοση ωστόσο αντιτίθενται υλικά όπως ντομάτα, λάχανο, τζίντζερ, κόλιανδρος, καρύδια, σουσάμι, αγγούρι, κρεμμύδι, σέλινο κ.α.

Οι πιο κλασικές εκδοχές του είναι το aku, το οποίο περιλαμβάνει τόνο και λάδι και το he'e (με χταπόδι) αλλά μία από τις πιο εκλεκτές είναι το ahi  (με κιτρινόπτερο τόνο, τον καλύτερο του πλανήτη που αλιεύεται και στο βόρειο Αιγαίο). Κάθε poké bowl όμως προσαρμόζεται πια στις διατροφικές συνήθειες και τις προτιμήσεις της περιοχής στην οποία σερβίρεται.

> Διάβασε ακόμη: Μετά το Baba Au Rum, το InLoveAgain

Για παράδειγμα, σε αρκετά σημεία του πλανήτη θα το συναντήσει κάποιος ακόμη και με οστρακοειδή, κάτι που δεν συμβαίνει στη "μαμά" Χαβάη.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LE LUNCH BOX™ (@lelunchbox.ca) on

Θα γίνει το poké το νέο σούσι όσον αφορά τη δημοφιλία ή θα είναι μια ακόμη μόδα που κάνει τον κύκλο της τόσο στα εστιατόρια όσο και στα social media και σιγά σιγά εξαφανίζεται από το προσκήνιο;

Δύσκολο να απαντήσει κανείς αλλά το γεγονός πως βασίζεται σε γνωστά υλικά, που όμως παρουσιάζονται σε διαφορετική εκδοχή όσον αφορά την εμφάνισή τους αφήνει πολλές υποσχέσεις, σε συνδυασμό με τη διαρκή αναζήτηση των απανταχού foodies για την ανεξερεύνητη εκείνη κουζίνα που θα αποτελέσει το επόμενο trend.

> Διάβασε ακόμη: Το Zebra είναι ένα μπαρ που θα συζητηθεί

Ακόμη και στην Αθήνα, υπάρχει κατάστημα -το ομώνυμο μικρό εστιατόριο στο κέντρο- που ειδικεύεται αποκλειστικά στο poké ενώ αρκετά εστιατόρια έχουν εντάξει τουλάχιστον ένα poké bowl στο μενού τους. 

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά του όμως είναι το γεγονός πως σχεδόν όλα τα υλικά που θα βρεις σε ένα τέτοιο μπολ είναι diet-friendly, με την περιεκτικότητα σε λιπαρά να είναι πολύ χαμηλή, όπως και η ποσότητα θερμίδων. Από την άλλη είναι απολύτως αξιοζήλευτη η παρουσία θρεπτικών ιδιοτήτων σε αυτό.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pokē Fish (@pokefisheats) on

Όπως συμβαίνει πλέον με το οτιδήποτε, το poké καταλαμβάνει και μεγάλο μέρος στα feed του Instagram. Το #pokebowl έχει περίπου 1,5 εκατομμύριο posts ενώ το #poke σχεδόν 2.500.000 δημοσιεύσεις. Κάτι που αποδεικνύει τη δυναμική και στο "φαίνεσθαι" του όλου πράγματος.

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας