Το τέλειο πεπόνι

Αρκούν μόλις 3 τρικ για να καταλάβεις ότι κρατάς στα χέρια σου έναν χυμώδη και λαχταριστό θησαυρό.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 14 Ιουνίου 2019

Κάποια φαγητά είναι σχεδόν νομοτελειακά συνδεδεμένα με κάποιες εποχές του χρόνου. Η ευρεία γκάμα περιορίζεται αισθητά όταν η κουβέντα πηγαίνει στα φρούτα και τα λαχανικά, που έχουν πολύ συγκεκριμένες περιόδους στις οποίες αγγίζουν το ταβάνι της ωριμότητας και της γεύσης τους. Το πεπόνι ανήκει σε εκείνα τα φρούτα που ενδεχομένως δεν θα σταματήσεις να τρως ποτέ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Για να μην εξελιχθεί σε Βατερλό η εν λόγω εμπειρία όμως οφείλεις να γνωρίζεις κάποια πράγματα.

Η μυρωδιά

Αν έχεις καλή μύτη, τότε σίγουρα θα διαλέξεις και καλό πεπόνι. Αρκεί μία ελαφριά και όχι τόσο έντονη μυρωδιά για να το αντιληφθείς. Αν η οσμή του είναι υπερβολικά ισχυρή και αόριστα έντονη, τότε είναι μάλλον πολύ περισσότερο ώριμο από όσο χρειάζεται. Η σπινθηροβόλα οσμή δεν μπορεί ποτέ να αποτελεί σύμμαχό σου. 

Το χρώμα

Το δεύτερο τεστ στην επιλογή πεπονιού έχει να κάνει με το οπτικό κομμάτι. Δεν χρειάζεται να έχει φωτεινό χρώμα για να είναι γλυκό, αντιθέτως, όσο πιο άτονο ή ακόμη και θαμπό εμφανίζεται, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να έχει καλύτερη γεύση. Το ιδανικά γινωμένο πεπόνι έχει ένα ξεθωριασμένο κίτρινο χρώμα, με ελάχιστο πράσινο.

Το βάρος

Ενώ το μυρίζεις και το παρατηρείς, μπορείς να κάνεις ένα ακόμη τεστ: Θα πρέπει να το ζυγίσεις. Όχι, δεν εννοούμε να το βάλεις στη ζυγαριά, αλλά κρατώντας το στα χέρια σου θα πρέπει να αντιληφθείς το βάρος του συγκριτικά με το μέγεθός του. Αν σου φαίνεται αρκετά πιο βαρύ σε σχέση με το μέγεθός του, τότε κατά πάσα πιθανότητα είναι χυμώδες και λαχταριστό. 


Διάβασε ακόμη για την γαστρονομική σύγχυση με τον αστακό και γιατί το φαγητό είναι πολλά περισσότερα από όσα τρως.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Εστιατόρια

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το chimichurri

Η απαραίτητη αναβάθμιση σε κάθε μπάρμπεκιου έρχεται από την Αργεντινή και χαρίζει διαβολεμένη γεύση.

Τι χρειάζεται ένα εστιατόριο για να κερδίσει αστέρι Michelin

Τα 5 σημαντικότερα στοιχεία που λαμβάνουν υπόψιν οι επιθεωρητές του σπουδαίου γαστρονομικού οδηγού και όλα όσα χρειάζεται να προσέξουν τα εστιατόρια που διεκδικούν μία θέση στο κόκκινο βιβλίο.