Το τέλειο πεπόνι

Αρκούν μόλις 3 τρικ για να καταλάβεις ότι κρατάς στα χέρια σου έναν χυμώδη και λαχταριστό θησαυρό.

Κάποια φαγητά είναι σχεδόν νομοτελειακά συνδεδεμένα με κάποιες εποχές του χρόνου. Η ευρεία γκάμα περιορίζεται αισθητά όταν η κουβέντα πηγαίνει στα φρούτα και τα λαχανικά, που έχουν πολύ συγκεκριμένες περιόδους στις οποίες αγγίζουν το ταβάνι της ωριμότητας και της γεύσης τους. Το πεπόνι ανήκει σε εκείνα τα φρούτα που ενδεχομένως δεν θα σταματήσεις να τρως ποτέ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Για να μην εξελιχθεί σε Βατερλό η εν λόγω εμπειρία όμως οφείλεις να γνωρίζεις κάποια πράγματα.

Η μυρωδιά

Αν έχεις καλή μύτη, τότε σίγουρα θα διαλέξεις και καλό πεπόνι. Αρκεί μία ελαφριά και όχι τόσο έντονη μυρωδιά για να το αντιληφθείς. Αν η οσμή του είναι υπερβολικά ισχυρή και αόριστα έντονη, τότε είναι μάλλον πολύ περισσότερο ώριμο από όσο χρειάζεται. Η σπινθηροβόλα οσμή δεν μπορεί ποτέ να αποτελεί σύμμαχό σου. 

Το χρώμα

Το δεύτερο τεστ στην επιλογή πεπονιού έχει να κάνει με το οπτικό κομμάτι. Δεν χρειάζεται να έχει φωτεινό χρώμα για να είναι γλυκό, αντιθέτως, όσο πιο άτονο ή ακόμη και θαμπό εμφανίζεται, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να έχει καλύτερη γεύση. Το ιδανικά γινωμένο πεπόνι έχει ένα ξεθωριασμένο κίτρινο χρώμα, με ελάχιστο πράσινο.

Το βάρος

Ενώ το μυρίζεις και το παρατηρείς, μπορείς να κάνεις ένα ακόμη τεστ: Θα πρέπει να το ζυγίσεις. Όχι, δεν εννοούμε να το βάλεις στη ζυγαριά, αλλά κρατώντας το στα χέρια σου θα πρέπει να αντιληφθείς το βάρος του συγκριτικά με το μέγεθός του. Αν σου φαίνεται αρκετά πιο βαρύ σε σχέση με το μέγεθός του, τότε κατά πάσα πιθανότητα είναι χυμώδες και λαχταριστό. 


Διάβασε ακόμη για την γαστρονομική σύγχυση με τον αστακό και γιατί το φαγητό είναι πολλά περισσότερα από όσα τρως.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 συνταγές για να φτιάξεις στο air fryer ακόμα κι αν είσαι 'άμπαλος' στο μαγείρεμα

Δε χρειάζεται ούτε masterchef να είσαι, ούτε να ασχολείσαι γενικά με την κουζίνα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος