Το τέλειο πεπόνι

Αρκούν μόλις 3 τρικ για να καταλάβεις ότι κρατάς στα χέρια σου έναν χυμώδη και λαχταριστό θησαυρό.

Κάποια φαγητά είναι σχεδόν νομοτελειακά συνδεδεμένα με κάποιες εποχές του χρόνου. Η ευρεία γκάμα περιορίζεται αισθητά όταν η κουβέντα πηγαίνει στα φρούτα και τα λαχανικά, που έχουν πολύ συγκεκριμένες περιόδους στις οποίες αγγίζουν το ταβάνι της ωριμότητας και της γεύσης τους. Το πεπόνι ανήκει σε εκείνα τα φρούτα που ενδεχομένως δεν θα σταματήσεις να τρως ποτέ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Για να μην εξελιχθεί σε Βατερλό η εν λόγω εμπειρία όμως οφείλεις να γνωρίζεις κάποια πράγματα.

Η μυρωδιά

Αν έχεις καλή μύτη, τότε σίγουρα θα διαλέξεις και καλό πεπόνι. Αρκεί μία ελαφριά και όχι τόσο έντονη μυρωδιά για να το αντιληφθείς. Αν η οσμή του είναι υπερβολικά ισχυρή και αόριστα έντονη, τότε είναι μάλλον πολύ περισσότερο ώριμο από όσο χρειάζεται. Η σπινθηροβόλα οσμή δεν μπορεί ποτέ να αποτελεί σύμμαχό σου. 

Το χρώμα

Το δεύτερο τεστ στην επιλογή πεπονιού έχει να κάνει με το οπτικό κομμάτι. Δεν χρειάζεται να έχει φωτεινό χρώμα για να είναι γλυκό, αντιθέτως, όσο πιο άτονο ή ακόμη και θαμπό εμφανίζεται, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να έχει καλύτερη γεύση. Το ιδανικά γινωμένο πεπόνι έχει ένα ξεθωριασμένο κίτρινο χρώμα, με ελάχιστο πράσινο.

Το βάρος

Ενώ το μυρίζεις και το παρατηρείς, μπορείς να κάνεις ένα ακόμη τεστ: Θα πρέπει να το ζυγίσεις. Όχι, δεν εννοούμε να το βάλεις στη ζυγαριά, αλλά κρατώντας το στα χέρια σου θα πρέπει να αντιληφθείς το βάρος του συγκριτικά με το μέγεθός του. Αν σου φαίνεται αρκετά πιο βαρύ σε σχέση με το μέγεθός του, τότε κατά πάσα πιθανότητα είναι χυμώδες και λαχταριστό. 


Διάβασε ακόμη για την γαστρονομική σύγχυση με τον αστακό και γιατί το φαγητό είναι πολλά περισσότερα από όσα τρως.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Αυτό το ελληνικό τυρί αναδείχθηκε κορυφαίο του κόσμου το 2026

Το TasteAtlas παρουσιάζει τα καλύτερα τυριά παγκοσμίως, με Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα να πρωταγωνιστούν. Μια ματιά στις γεύσεις και τις παραδόσεις που ξεχωρίζουν στον κόσμο.

Μία φίνα κερκυραϊκή κουζίνα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Για ένα βράδυ, το υπέροχο εστιατόριο "Pomo d’ Oro" του Αριστοτέλη Μέγκουλα σερβίρει στο Σymposio at Ark.

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.