Το τέλειο πεπόνι

Αρκούν μόλις 3 τρικ για να καταλάβεις ότι κρατάς στα χέρια σου έναν χυμώδη και λαχταριστό θησαυρό.

Κάποια φαγητά είναι σχεδόν νομοτελειακά συνδεδεμένα με κάποιες εποχές του χρόνου. Η ευρεία γκάμα περιορίζεται αισθητά όταν η κουβέντα πηγαίνει στα φρούτα και τα λαχανικά, που έχουν πολύ συγκεκριμένες περιόδους στις οποίες αγγίζουν το ταβάνι της ωριμότητας και της γεύσης τους. Το πεπόνι ανήκει σε εκείνα τα φρούτα που ενδεχομένως δεν θα σταματήσεις να τρως ποτέ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Για να μην εξελιχθεί σε Βατερλό η εν λόγω εμπειρία όμως οφείλεις να γνωρίζεις κάποια πράγματα.

Η μυρωδιά

Αν έχεις καλή μύτη, τότε σίγουρα θα διαλέξεις και καλό πεπόνι. Αρκεί μία ελαφριά και όχι τόσο έντονη μυρωδιά για να το αντιληφθείς. Αν η οσμή του είναι υπερβολικά ισχυρή και αόριστα έντονη, τότε είναι μάλλον πολύ περισσότερο ώριμο από όσο χρειάζεται. Η σπινθηροβόλα οσμή δεν μπορεί ποτέ να αποτελεί σύμμαχό σου. 

Το χρώμα

Το δεύτερο τεστ στην επιλογή πεπονιού έχει να κάνει με το οπτικό κομμάτι. Δεν χρειάζεται να έχει φωτεινό χρώμα για να είναι γλυκό, αντιθέτως, όσο πιο άτονο ή ακόμη και θαμπό εμφανίζεται, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να έχει καλύτερη γεύση. Το ιδανικά γινωμένο πεπόνι έχει ένα ξεθωριασμένο κίτρινο χρώμα, με ελάχιστο πράσινο.

Το βάρος

Ενώ το μυρίζεις και το παρατηρείς, μπορείς να κάνεις ένα ακόμη τεστ: Θα πρέπει να το ζυγίσεις. Όχι, δεν εννοούμε να το βάλεις στη ζυγαριά, αλλά κρατώντας το στα χέρια σου θα πρέπει να αντιληφθείς το βάρος του συγκριτικά με το μέγεθός του. Αν σου φαίνεται αρκετά πιο βαρύ σε σχέση με το μέγεθός του, τότε κατά πάσα πιθανότητα είναι χυμώδες και λαχταριστό. 


Διάβασε ακόμη για την γαστρονομική σύγχυση με τον αστακό και γιατί το φαγητό είναι πολλά περισσότερα από όσα τρως.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Από τους Πεύκους της Ρόδου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα: Ένα εστιατόριο-διαμάντι σερβίρει για ένα βράδυ στη Γλυφάδα

Τιμημένο με την υψηλή διάκριση Top Noch από τους Χρυσούς Σκούφους του αθηνοράματος, καταφθάνει στο Ark και την Αθηναϊκή Ριβιέρα, στις 21 Νοεμβρίου.

Η επιστροφή στη γεύση: μια κουζίνα με ψυχή και υπογραφή

Στην καρδιά των ελληνικών βουνών, εκεί όπου η παράδοση έχει ακόμη φωνή και τα αρώματα της γης αφηγούνται ιστορίες, η γαστρονομία αποκτά υπόσταση μέσα από την ευαισθησία και την ακρίβεια δύο δημιουργών.