Φτιάχνοντας την τέλεια πίτσα στο σπίτι

Οι κατευθύνσεις που θα σε οδηγήσουν σε μία εκδοχή της που θα θυμίζει κορυφαία πιτσαρία.

Πίτσα. Η βασίλισσα του comfort food έχει άλλη χάρη όταν τη φτιάχνεις στο σπίτι. Αυτό ασφαλώς ισχύει για εκείνους που συστήνονται σαν πραγματικοί foodies και όχι γι' αυτούς που τα παρατούν εύκολα, όταν δουν τα σκούρα στην κουζίνα. Με μία γρήγορη αναζήτηση στο ίντερνετ θα βρεις εκατοντάδες συνταγές και τρικ για να πετύχεις την απόλυτη σπιτική πίτσα. Πολλά από τα αποτελέσματα της αναζήτησής σου θα έχουν όντως λογικές βάσεις αλλά πάντοτε θα υπάρχουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες αρχές για μία ορθή παρασκευή, που θα σου θυμίζει την αγαπημένη σου πιτσαρία. 

Ο χρόνος και η ζύμη

Ο βασικότερος σύμμαχος στην παρασκευή πίτσας είναι ο χρόνος. Συγκεκριμένα, για να είναι πραγματικά κατάλληλη η ζύμη, θα πρέπει να έχει ετοιμαστεί τουλάχιστον 24 ώρες πριν, ώστε να προλάβει να ωριμάσει και να είναι ιδανικότερη για ψήσιμο. Οι αναλογίες της συνταγής γι' αυτήν είναι πάντοτε σχετικές αλλά ένας από τους βασικότερους κανόνες είναι να χρησιμοποιείς 800 γρ. νερού/κιλό αλεύρι. Οφείλεις να την αφήσεις να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου, για να γίνει ελαφρύτερη.

Φτιάχνοντας την τέλεια πίτσα στο σπίτι

Το σκεύος

Μπορεί σε κάποιους να φανεί ασήμαντο, αλλά το σκεύος μέσα στο οποίο θα ψηθεί παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Ανεξαρτήτως του αν μιλάμε για μία βαριά "ψωμένια" πίτσα ή για μία που παραπέμπει στη ναπολιτάνικη συνταγή, η βάση στην οποία θα μαγειρευτεί πρέπει να προσεχθεί. Ένα ανοξείδωτο μεταλλικό ταψί θα κάνει τη δουλειά, αφού προηγουμένως λαδωθεί ελαφρά. Αν ψάχνεσαι λίγο περισσότερο, υπάρχει και το pizza stone, που δίνει αποτέλεσμα εφάμιλλο με εκείνο του ξυλόφουρνου. 

Πομοντόρο, μοτσαρέλα και toppings

Ξέχνα τις εντελώς υγρές σάλτσες και επίλεξε να δουλέψεις με αποφλοιωμένες, πραγματικές ντομάτες, τις οποίες θα "σπάσεις" με τα χέρια σου, σε σημείο που να θυμίζουν αυθεντική σάλτσα πομοντόρο. Γιατί να το κάνεις αυτό; Προφανέστατα γιατί δεν διαθέτεις ξυλόφουρνο πιτσαρίας στο σπίτι και η χρήση σάλτσας μπορεί να αποβεί μοιραία - κοινώς δεν θα προλάβει να στεγνώσει, αχρηστεύοντας το ζυμάρι. Η χρήση ντομάτας θα σου επιτρέψει να μην έχεις μία εντελώς "βρεγμένη" πίτσα, που ως εκ τούτου δεν θα τρώγεται. Η προσθήκη της μοτσαρέλα θα πρέπει να γίνει ενώ η πίτσα έχει ψηθεί για περίπου 7 λεπτά: Την αφαιρείς από τον φούρνο, την αφήνεις να "ηρεμήσει" για 1-2 λεπτά και προσθέτεις το τυρί καθώς επίσης και τα άλλα υλικά που θα έχεις επιλέξει, πριν την βάλεις και πάλι στη φωτιά. Η λογική του διπλού ψησίματος ακολουθείται ώστε να στεγνώσει ομοιόμορφα η ντομάτα και να ομογενοποιηθεί με το μείγμα. 


Διάβασε ακόμη τον δεκάλογο της τέλειας πίτσας και γιατί αυτή είναι πάντοτε νοστιμότερη το επόμενο πρωί.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Αυτό το ελληνικό τυρί αναδείχθηκε κορυφαίο του κόσμου το 2026

Το TasteAtlas παρουσιάζει τα καλύτερα τυριά παγκοσμίως, με Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα να πρωταγωνιστούν. Μια ματιά στις γεύσεις και τις παραδόσεις που ξεχωρίζουν στον κόσμο.

Μία φίνα κερκυραϊκή κουζίνα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Για ένα βράδυ, το υπέροχο εστιατόριο "Pomo d’ Oro" του Αριστοτέλη Μέγκουλα σερβίρει στο Σymposio at Ark.

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.