Όλα για τη γαλοπούλα

Γιατί το συμπαθές πουλερικό πρέπει να κερδίσει μία θέση στο τραπέζι σου τις ημέρες των γιορτών αλλά και πέρα από αυτές.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 24 Δεκεμβρίου 2021

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού η γαλοπούλα συνδέεται κυρίως με την Ημέρα των Ευχαριστιών ή, αλλιώς, Thanksgiving. Για την ακρίβεια, δε νοείται να "τιμηθεί" η τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου χωρίς να υπάρχει γαλοπούλα στο τραπέζι, γι’ αυτό άλλωστε θα συναντήσεις το εν λόγω δρώμενο και με το πολύ κατατοπιστικό όνομα Turkey Day, που ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου που κρατάει ως την Πρωτοχρονιά.

Η γαλοπούλα είθισται να στρογγυλοκάθεται στο χριστουγεννιάτικο –κυρίως– τραπέζι και να αποτελεί μια αρκετά ενδιαφέρουσα εναλλακτική στα όσα συνήθως τρώμε. Εκτός από τα προφανή, δηλαδή το συνολικό γευστικό αποτέλεσμα αν φτιαχτεί με ιδανικό τρόπο, συγκαταλέγεται στα πιο υγιεινά κρέατα που υπάρχουν, με λίγες θερμίδες, χαμηλά λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Όλα για τη γαλοπούλα

Είναι, ακόμη, ένα από τα πιο "χαλαρωτικά" εδέσματα, καθώς περιέχει την τρυπτοφάνη, ένα από τα 22 πρωτεϊνικά αμινοξέα και ένα από τα οκτώ απαραίτητα αμινοξέα στην ανθρώπινη διατροφή, που ουσιαστικά συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τη μελατονίνη, την ορμόνη που βοηθά στον έλεγχο του ύπνου. Κοινώς, δεν είναι καθόλου τυχαίο που μετά από μπόλικη κατανάλωση γαλοπούλας θέλεις να ξαπλώσεις για λίγες ώρες στον καναπέ.

Στο καθαρά πρακτικό σκέλος, για να ψηθεί σωστά χωρίς να στεγνώσει, μπορείς να την αλείψεις με μαργαρίνη ή βούτυρο και να καρφώσεις στο στήθος της κάποια λιπαρή ύλη, με επικρατέστερη λύση τις φέτες μπέικον. Μπορείς επίσης να τη γλασάρεις με μείγμα από σιρόπι σφενδάμου, ουίσκι, σάλτσα σόγιας, μουστάρδα Dijon και καστανή ζάχαρη. Έπειτα υπάρχουν κάποια πολύ συγκεκριμένα υλικά που την πλαισιώνουν άψογα και εμπλουτίζουν κατά πολύ τη γευστική εμπειρία. Μια θαυμάσια γέμιση με κιμά (μείξη μοσχαρίσιου και χοιρινού), κάστανα, σταφίδες και κουκουνάρι θα κάνει και με το παραπάνω τη δουλειά.

Τα συνοδευτικά

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ 2

Όσον αφορά τα συνοδευτικά, οι επιλογές μόνο λίγες δεν είναι. Cranberry sauce, πουρές πατάτας ή (ακόμη καλύτερα) γλυκοπατάτας, κολοκυθόπιτα με κρέμα τζίντζερ ή τάρτα κολοκύθας με μπαχαρικά, γαρίδες κοκτέιλ, χοντρές φέτες μπέικον (πέρα από αυτές του ψησίματος), σοτέ λαχανάκια Βρυξελλών και mac and cheese όχι μόνο αναβαθμίζουν το αποτέλεσμα, αλλά και διαμορφώνουν ένα τραπέζι που παραπέμπει περισσότερο σε foodporn dinner παρά σε εορταστικό γεύμα. Καθόλου άσχημα δηλαδή.

Στα συν το γεγονός ότι τα leftovers μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σάντουιτς με μουστάρδα Dijon, την εναπομείνασα cranberry sauce, μαρούλι και τσένταρ. Τέλος, δε γίνεται να μη φροντίσεις και για το κατάλληλο pairing με κρασί ή ποτό. Οινικές επιλογές όπως το Pinot Noir, το Riesling και το Sauvignon Blanc, τζιν τόνικ, κάποια lager μπίρα, σκοτσέζικα malts με ένα παγάκι ή ακόμη –για τους non-alcoholic aficionados– και τσάι Κεϊλάνης συνοδεύουν αρμονικά τη γαλοπούλα.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος