Κάποιες επικές συνταγές για τη σημερινή Meatball Day

Κεφτεδάκια. Κεφτεδάκια παντού.

Από μόνη της η λέξη κεφτεδάκι (ή κεφτεδάκια αν δεν αρκεί μόνο ένα ή meatballs αν είσαι λάτρης των διεθνών ορολογιών ή νιώθεις πως μεγάλωσες στο Μπρούκλιν) αρκεί για να σου γεμίσει το στόμα, την καρδιά και το στομάχι. Ειδικότερα στη χώρα μας, το εν λόγω έδεσμα έχει συνδεθεί με κάποιες πολύ συγκεκριμένες αναμνήσεις.

Για παράδειγμα, πολλοί τα έχουν συνδέσει με τις τηγανητές πατάτες και το δυόσμο, άλλοι με τη γιαγιά ή τη μαμά τους, κάποιοι με το καλοκαίρι και την αγαπημένη τους ταβέρνα στο νησί και λίγοι, σχεδόν ελάχιστοι, με τον τραυματισμό της στοματικής τους κοιλότητας αμέσως μετά την πρώτη, λαίμαργη μπουκιά. 

Σε κάθε περίπτωση, τα κεφτεδάκια συνδέονται στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού και πιο συγκεκριμένα στη χώρα μας με κάποιες πολύ ευχάριστες γευστικές εμπειρίες. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η μόνη κοινή συνιστώσα είναι η απόλαυση, κι ας μην τα φτιάχνουν με τον ίδιο τρόπο και αγάπη. 

Μάλιστα, στις ΗΠΑ, η 9η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Meatball Day και γιορτάζεται αναλόγως - συνήθως με μεγάλη κατανάλωση του iconic πιάτου που έφεραν έναν αιώνα πριν οι Ιταλοί μετανάστες στην ανατολική όχθη: Κεφτέδες με μακαρόνια.

Η ιστορία του κεφτέ

Αλεσμένος κιμάς από (κυρίως) βόειο, χοιρινό ή αρνίσιο κρέας, καθώς και το mix όλων ή κάποιων εξ' αυτών. Μετά, ψίχα ψωμιού, αυγό, μπαχαρικά, κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Όλα μαζί ή και ελάχιστα από αυτά. Και έπειτα, το τηγάνι. Η διαδικασία μοιάζει και είναι απλή αλλά δεν γινόταν πάντοτε έτσι. 

Τα πρώτα κεφτεδάκια της ιστορίας καταγράφονται σε μία κινέζικη συνταγή του 221 π.Χ., η οποία κατόρθωσε με κάποιον τρόπο να φτάσει μέχρι την αρχαία Ρώμη, μετά από ένα πέρασμα από την Περσία και τα παράλια της Μικράς Ασίας. Όλα αυτά, μέσα από τους αιώνες κατάφεραν να διαμορφώσουν μία συγκεκριμένη φόρμα για τα κρεατοσφαιρίδια, που η εκάστοτε γαστρονομική κουλτούρα προσάρμοσε στις απαιτήσεις, τις ανάγκες και τα γούστα της.

Το Tasty-guide.gr σου δίνει μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες για να γιορτάσεις την ημέρα όπως ακριβώς πρέπει. Δες τις συνταγές εδώεδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο

Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Αυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.

Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις

"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα