
Κάποιες επικές συνταγές για τη σημερινή Meatball Day
Κεφτεδάκια. Κεφτεδάκια παντού.
Από μόνη της η λέξη κεφτεδάκι (ή κεφτεδάκια αν δεν αρκεί μόνο ένα ή meatballs αν είσαι λάτρης των διεθνών ορολογιών ή νιώθεις πως μεγάλωσες στο Μπρούκλιν) αρκεί για να σου γεμίσει το στόμα, την καρδιά και το στομάχι. Ειδικότερα στη χώρα μας, το εν λόγω έδεσμα έχει συνδεθεί με κάποιες πολύ συγκεκριμένες αναμνήσεις.
Για παράδειγμα, πολλοί τα έχουν συνδέσει με τις τηγανητές πατάτες και το δυόσμο, άλλοι με τη γιαγιά ή τη μαμά τους, κάποιοι με το καλοκαίρι και την αγαπημένη τους ταβέρνα στο νησί και λίγοι, σχεδόν ελάχιστοι, με τον τραυματισμό της στοματικής τους κοιλότητας αμέσως μετά την πρώτη, λαίμαργη μπουκιά.
Σε κάθε περίπτωση, τα κεφτεδάκια συνδέονται στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού και πιο συγκεκριμένα στη χώρα μας με κάποιες πολύ ευχάριστες γευστικές εμπειρίες. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η μόνη κοινή συνιστώσα είναι η απόλαυση, κι ας μην τα φτιάχνουν με τον ίδιο τρόπο και αγάπη.
Μάλιστα, στις ΗΠΑ, η 9η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Meatball Day και γιορτάζεται αναλόγως - συνήθως με μεγάλη κατανάλωση του iconic πιάτου που έφεραν έναν αιώνα πριν οι Ιταλοί μετανάστες στην ανατολική όχθη: Κεφτέδες με μακαρόνια.
Η ιστορία του κεφτέ
Αλεσμένος κιμάς από (κυρίως) βόειο, χοιρινό ή αρνίσιο κρέας, καθώς και το mix όλων ή κάποιων εξ' αυτών. Μετά, ψίχα ψωμιού, αυγό, μπαχαρικά, κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Όλα μαζί ή και ελάχιστα από αυτά. Και έπειτα, το τηγάνι. Η διαδικασία μοιάζει και είναι απλή αλλά δεν γινόταν πάντοτε έτσι.
Τα πρώτα κεφτεδάκια της ιστορίας καταγράφονται σε μία κινέζικη συνταγή του 221 π.Χ., η οποία κατόρθωσε με κάποιον τρόπο να φτάσει μέχρι την αρχαία Ρώμη, μετά από ένα πέρασμα από την Περσία και τα παράλια της Μικράς Ασίας. Όλα αυτά, μέσα από τους αιώνες κατάφεραν να διαμορφώσουν μία συγκεκριμένη φόρμα για τα κρεατοσφαιρίδια, που η εκάστοτε γαστρονομική κουλτούρα προσάρμοσε στις απαιτήσεις, τις ανάγκες και τα γούστα της.
Το Tasty-guide.gr σου δίνει μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες για να γιορτάσεις την ημέρα όπως ακριβώς πρέπει. Δες τις συνταγές εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα