Κάποιες επικές συνταγές για τη σημερινή Meatball Day

Κεφτεδάκια. Κεφτεδάκια παντού.

Από μόνη της η λέξη κεφτεδάκι (ή κεφτεδάκια αν δεν αρκεί μόνο ένα ή meatballs αν είσαι λάτρης των διεθνών ορολογιών ή νιώθεις πως μεγάλωσες στο Μπρούκλιν) αρκεί για να σου γεμίσει το στόμα, την καρδιά και το στομάχι. Ειδικότερα στη χώρα μας, το εν λόγω έδεσμα έχει συνδεθεί με κάποιες πολύ συγκεκριμένες αναμνήσεις.

Για παράδειγμα, πολλοί τα έχουν συνδέσει με τις τηγανητές πατάτες και το δυόσμο, άλλοι με τη γιαγιά ή τη μαμά τους, κάποιοι με το καλοκαίρι και την αγαπημένη τους ταβέρνα στο νησί και λίγοι, σχεδόν ελάχιστοι, με τον τραυματισμό της στοματικής τους κοιλότητας αμέσως μετά την πρώτη, λαίμαργη μπουκιά. 

Σε κάθε περίπτωση, τα κεφτεδάκια συνδέονται στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού και πιο συγκεκριμένα στη χώρα μας με κάποιες πολύ ευχάριστες γευστικές εμπειρίες. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η μόνη κοινή συνιστώσα είναι η απόλαυση, κι ας μην τα φτιάχνουν με τον ίδιο τρόπο και αγάπη. 

Μάλιστα, στις ΗΠΑ, η 9η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Meatball Day και γιορτάζεται αναλόγως - συνήθως με μεγάλη κατανάλωση του iconic πιάτου που έφεραν έναν αιώνα πριν οι Ιταλοί μετανάστες στην ανατολική όχθη: Κεφτέδες με μακαρόνια.

Η ιστορία του κεφτέ

Αλεσμένος κιμάς από (κυρίως) βόειο, χοιρινό ή αρνίσιο κρέας, καθώς και το mix όλων ή κάποιων εξ' αυτών. Μετά, ψίχα ψωμιού, αυγό, μπαχαρικά, κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Όλα μαζί ή και ελάχιστα από αυτά. Και έπειτα, το τηγάνι. Η διαδικασία μοιάζει και είναι απλή αλλά δεν γινόταν πάντοτε έτσι. 

Τα πρώτα κεφτεδάκια της ιστορίας καταγράφονται σε μία κινέζικη συνταγή του 221 π.Χ., η οποία κατόρθωσε με κάποιον τρόπο να φτάσει μέχρι την αρχαία Ρώμη, μετά από ένα πέρασμα από την Περσία και τα παράλια της Μικράς Ασίας. Όλα αυτά, μέσα από τους αιώνες κατάφεραν να διαμορφώσουν μία συγκεκριμένη φόρμα για τα κρεατοσφαιρίδια, που η εκάστοτε γαστρονομική κουλτούρα προσάρμοσε στις απαιτήσεις, τις ανάγκες και τα γούστα της.

Το Tasty-guide.gr σου δίνει μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες για να γιορτάσεις την ημέρα όπως ακριβώς πρέπει. Δες τις συνταγές εδώεδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα