Πώς θα φτιάξεις την τέλεια cacio e pepe

Η πιο νόστιμη απλή μακαρονάδα που υπάρχει, μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερη.

Εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το κομψοτέχνημα του ιταλικού γαστρονομικού μινιμαλισμού, μαζί με το, επίσης σπαγγέτι, aglio e olio. Η ενδεχομένως πιο απλή pasta που υπάρχει είναι ένα από εκείνα τα πιάτα που παραμένουν πάντοτε κλασικά, ικανοποιώντας κάθε, μα κάθε, φορά όσους την επιλέγουν με τον τίμιο συνδυασμό της αλμυρής γεύσης και της κρεμώδους εν τέλει υφής του τυριού, του πικάντικου στοιχείου που έρχεται από το πιπέρι και τη γλύκα που βγάζουν τα σπαγγέτι.

Μεταφράζεται ως "τυρί και πιπέρι" και εν αντιθέσει με τη δημοφιλή άποψη δεν απευθύνεται μόνο στους λάτρεις του Pecorino Romano - που είναι και το βασικότερο από τα ελάχιστα συστατικά του πιάτου. Η σπεσιαλιτέ της Ρώμης, που σήμερα γνωρίζει τεράστια επίπεδα δημοφιλίας σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, μπορεί να γίνει ακόμη ποιοτικότερη αν δώσεις προσοχή σε κάποιες μικρές λεπτομέρειες. 

Πώς θα φτιάξεις την τέλεια cacio e pepe

Ένα από τα βασικά προβλήματα βρίσκεται στη διαδικασία, δηλαδή κατά την προσπάθεια δημιουργίας της "σάλτσας", ειδικά αν κάποιος δοκιμάζει να τη φτιάξει για πρώτη φορά. Το (πολύ καλά) τριμμένο πεκορίνο δεν λιώνει ομοιόμορφα και το αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχουν ανομοιόμορφα κομμάτια ή ποσότητές του σε διαφορετικά σημεία των μακαρονιών. Για να ομογενοποιηθεί η κατάσταση αρκεί κάτι πολύ απλό: Τα ζυμαρικά πρέπει να στραγγιστούν όσο καλύτερα γίνεται, αφού πρώτα μαγειρευτούν σχεδόν al dente. Στη συνέχεια θα πρέπει να ολοκληρώσεις τη συνταγή σε ένα βαρύ τηγάνι και αφού πρώτα βάλεις σε αυτό λίγο βούτυρο (προτίμησέ το από το ελαιόλαδο), έπειτα λίγο από το νερό στο οποίο έχουν βράσει τα ζυμαρικά (περίπου 4 κ.σ.) και τη μεγαλύτερη ποσότητα του τυριού. Σε λίγα δευτερόλεπτα θα έχει δημιουργηθεί ένα κρεμώδες μείγμα που θα σκεπάζει αρμονικά τα μακαρόνια, το οποίο θα αφήσεις έως ότου εξατμιστεί εντελώς το νερό. 

Θα πρέπει ακόμη να έχεις στο μυαλό σου πως η ιδανική ποσότητα πεκορίνο ανά μερίδα κατά τη διάρκεια του σερβιρίσματος ανέρχεται περίπου στα 70 γραμμάρια. Πολλοί Ιταλοί μάγειρες τονίζουν ότι πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά σπαγγέτι, με εναλλακτική το λεπτό vermicelli.


Διάβασε ακόμη πώς θα φτιάξεις τα τέλεια ραβιόλι, ποιο είναι το ακριβότερο (και πιο σπάνιο) τυρί του κόσμου και για τη μυστική σάλτσα που κάνει το κινέζικο street food τόσο νόστιμο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας