Berluti Buggy, ο Σκαραβαίος αλλιώς

Ένα αντικείμενο πραγματικού πόθου για κάθε γνήσιο φίλο των 4 τροχών.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 11 Ιουνίου 2020

Τα dune buggies αποτελούν απλά μία κατηγορία αυτοκινήτου αλλά μάλλον μία γενικότερη φιλοσοφία ζωής. Η ιστορία του δημοφιλούς οχήματος ξεκινά πίσω στις δεκαετίες του 1920 και 1930, όταν νεαροί που ζούσαν κυρίως στη δυτική ακτή των ΗΠΑ συνήθιζαν να συλλέγουν παλιά κομμάτια από τα εμβληματικά Ford Model T και τα συναρμολογούσαν, δημιουργώντας αυτοκίνητα (custom cars πολύ πριν αυτό γίνει cool) που θα τους επέτρεπαν να κινηθούν με στυλ στις αμμώδεις παραλίες της Καλιφόρνια.

Berluti Buggy, ο Σκαραβαίος αλλιώς

Η τάση ενισχύθηκε τις επόμενες δεκαετίες και ειδικά όταν η Volkswagen λάνσαρε το θρυλικό πια Beetle στην αμερικανική αγορά και το οποίο αποτέλεσε αμέσως τη "βάση" για κάθε νέο buggy.

Σημείο-κλειδί για την καθιέρωσή του ωστόσο ήταν όταν η Meyers Manx, η εταιρεία του καλλιτέχνη, μηχανικού, ναυπηγού και surfer Bruce Meyers, ουσιαστικά έφτιαξε το πρώτο επίσημο buggy της ιστορίας, το οποίο μάλιστα έγινε προϊόν μαζικής παραγωγής, με αρχική χρήση το desert racing.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ BERLUTTI BUGG 3

Η βάση και η μηχανή του προέρχονταν από τα Beetles της Volkswagen, αλλά το όχημα ήταν σχεδόν μισό μέτρο μικρότερο σε μήκος ενώ η χρήση υαλοβάμβακα μείωνε αισθητά το βάρος του.

Σήμερα, αρκετά χρόνια μετά, η Berluti παρουσιάζει τη δική της εκδοχή, σε έναν τομέα που αρχικά μοιάζει έξω από τα χωράφια της αλλά ταυτόχρονα είναι και πολύ σχετικός με αυτήν - από την άποψη πως μιλάμε πλέον για ένα ακόμη εξαιρετικά ποθητό αντικείμενο. Το buggy της Berluti αποτελεί μία σχεδιαστική ιδέα του Kris Van Assche και εμπνέεται από τα αντίστοιχα των 60s. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως πρόκειται για έναν φόρο τιμής στα οχήματα παραλίας της Καλιφόρνια τη συγκεκριμένη εποχή, το οποίο όμως έχει προσεχθεί πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο. 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ BERLUTTI BUGG 1

Είνα εξοπλισμένο με μία μηχανή 90 αλόγων και ένα ελαφρύ κέλυφος, ενώ το ταμπλό, το τιμόνι, ο μοχλός ταχυτήτων και τα δύο καθίσματα καλύπτονται με τα φημισμένα δέρματα του διαβόητου παριζιάνικου fashion brand, κάτι που ισχύει και για τον καμβά της οροφής του.

Το Berluti Bugg -όπως είναι το ορθότερο όνομά του- είναι διαθέσιμο μόνο κατόπιν ειδικής παραγγελίας, σε περιορισμένο αριθμό.


Διάβασε ακόμη για το πιο φρικτό ατύχημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού στο Le Mans του 1955, τα 90 χρόνια πρωτοποριακής γοητείας της Pininfarina, το γκαράζ του Pierce Brosnan που θυμίζει εκείνο του 007 και το Renault 5 Turbo που είναι η τρέλα των 80s σε ένα αυτοκίνητο.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Τεχνολογία

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Le Mans, 1955: Το πιο φρικτό ατύχημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού

Ένας απερίσκεπτος Βρετανός playboy, μία φλεγόμενη Mercedes και 83 νεκροί σημάδεψαν την 11η Ιουνίου του 1955 στην πίστα του Σαρτ.

To Abarth της επόμενης γενιάς

Ποτέ πριν δεν έχεις δει ένα Fiat 500 σαν αυτό.